(P) Țara Făgărașului, ținutul de poveste în care iile încă se mai țes la război

(P) Țara Făgărașului, ținutul de poveste în care iile încă se mai țes la război
Citeste mai mult despre: Tara Fagarasului, Suzuki, tesut, traditii,
Data: 12 August 2020
Țara Făgarașului nu este doar despre locuri, ci este si despre tradiție și oameni. Aici, oamenii sunt calmi și mult mai relaxați, parcă pentru ei timpul stă mai mult în loc. Și au povești! Oare câți dintre noi mai avem timp să spunem sau măcar să ascultăm o poveste? 

Un astfel de om, cu o poveste, este și Sorin Petrișor, unul dintre continuatorii tradițiilor din Țara Făgărașului, într-una dintre localități. Sorin a țesut la război de mic, alături de mamă și mătușă, iar în acest moment este singurul care continuă tradiția țesutului la război al iilor, așa cum erau făcute odinioară, alături de soția sa. Ne-a primit în casa lui, care mai degrabă arată ca un muzeu, și ne-a arătat și explicat ce înseamnă lucrul la război.

Când a început să ne povestească despre țesut și despre cum și-a descoperit această pasiune, ochii i s-au umplut cu lacrimi: „Te întâlneai la coadă la vopsitorie. Mergeam cu maică-mea, deseori, cu lâna și îi spuneam: Lasă-mă să țes și eu, să văd dacă pot...”.

A continuat să vorbească, printre lacrimi, despre ce înseamnă cu adevărat acest meșteșug și care este secretul unor ii reușite: „Este foarte important de ceea ce este în jurul tău. Dacă ai o problemă cât de mică în casă, păi nu te poți băga la război, se rup firele. Deci trebuie să fii dispus.”

Sorin Petrișor este un om citit, pasionat de artă, fiind și sculptor de motive populare. El cumpărat și restaurat piese vechi de mobilier pe care le utilizează în casă. Iar pentru cei dispuși să învețe, ține inclusiv „șezătoare” sau cum se zice mai nou „workshop-uri”, unde îi învață pe cei interesați meșteșugurile vechi – țesutul la război, pictură, sculptură.

Ne-am luat rămas bun de la omul care timp de câteva ore ne-a captivat cu povestea sa de viață și am plecat cu o lecție importantă: lucrurile merg mai bine atunci când ești relaxat.

Și că tot vorbim de relaxare, partenerul nostru Suzuki ne-a pus la dispoziție, în aceste zile, o mașină care ne-a purtat pe drumuri anevoiase, dar în care am avut parte de confort și siguranță. Când pleci la drum este foarte important să te bazezi pe mașină, căci nu știi ce aventuri te așteaptă.

FULLSCREEN
(P) Țara Făgărașului, ținutul de poveste în care iile încă se mai țes la război
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO