Premiera filmului „Moromeții 2” va avea loc pe 2 noiembrie la Festivalul de Film de la Salonic

Premiera filmului Moromeții 2 va avea loc pe 2 noiembrie la Festivalul de Film de la Salonic
Autor: Ionela Lupu
Data publicarii: 23 Octombrie 2018
Data actualizare: 24 Octombrie 2018
Pelicula Moromeții 2 a fost selecționată la cea de-a 59-a ediție a prestigiosului festival internațional de film de la Salonic (1 – 11 noiembrie 2018), în cadrul secțiunii Balkan Survey, curatoriată de Dimitris Kerkinos.

Anul trecut, în cadrul aceleiași secțiuni, ca parte a unui tribut special intitulat „From Words To Images: Balkan Literature And Cinema”, a fost proiectată cu succes prima parte a filmului Moromeții. Filmul, care readuce pe marile ecrane iubitele personaje ale lui Marin Preda, va fi proiectat la Salonic pe 2 și 3 noiembrie, în prezența regizorului Stere Gulea.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.  Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, producția este realizată de Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regăsesc Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina.

Balkan Survey este o secțiune de tradiție în cadrul Festivalului de la Salonic, a fost inițiată în urmă cu 25 de ani și găzduiește an de an o selecție a celor mai bune 15 pelicule din producţia anuală a regiunii. În plus, în acest an va exista și un program special dedicat predecesorilor noului val de film românesc, o selecție suplimentară de 8 titluri (Reconstituirea, Proba de microfon, 100 de lei, O lacrimă de fată, Concurs, Secvențe, E pericoloso sporgersi, Marfa și banii) fiind propusă publicului care va participa între 1 și 11 noiembrie la cel mai important festival de film din Grecia și unul dintre cele mai vechi și apreciate festivaluri din lume.

Printre filmele incluse în selecția oficială a secțiunii, alături de Moromeții 2, se numără și Butterflies, Cold November, You Have the Night, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari și Alice T. 

Moromeții 2 intră pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului va porni într-o caravană prin țară încă de la finalul lunii octombrie. Avanpremiere în mai multe orașe au fost deja anunțate, în timp ce Premiera de Gală din 5 noiembrie, de la Sala Palatului, este deja sold-out.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies