Primul oraș din România în care locuitorii sunt monitorizați cu drone dacă respectă izolarea la domiciliu

Primul oraș din România în care locuitorii sunt monitorizați cu drone dacă respectă izolarea la domiciliu
Sistemul a fost testat și în Spania. FOTO: Getty Images
Autor: Dan Brumar
Data: 09 Aprilie 2020
Măsurile impuse de autorități trebuie respectate cu orice preț, spun reprezentanții Prefecturii Cluj. În orașul din Ardeal s-a luat decizia monitorizării respectării dispozițiilor speciale cu ajutorul dronelor.

În parteneriat cu Inspectoratul de Județean de Poliție Cluj, Instituția Prefectului din județul Cluj a decis să implementeze un program-pilot de supraveghere „prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj”.

Într-un comunicat de presă, autoritățile spun că vor urmări, în principal, următoarele lucruri: 

• Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;

• Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);

• Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;

• Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Citește și: Raed Arafat, despre autoizolare: „Dacă ne relaxăm prea devreme, riscăm să explodeze situația”

Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel”, spun reprezetanții Prefecturii. 

Astfel de sisteme de monitorizare sunt folosite și în state precum Germania și Spania, după ce au fost utilizate cu succes în China.

Vezi VIDEO mai jos!

„Înregistrările nu sunt destinate publicității”

Reprezentanții Prefecturii au precizat că prin intermediul sistemului de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției. 

Mai mult, un lucru important de menționat este că imaginile vor fi stocate și prelucrate cu respectarea legilor.

Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite. Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, se arată în comunicat.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Când facem bine, #NeFacemBine. Alina şi Omid raspund la întrebările fanilor

FULLSCREEN
Primul oraș din România în care locuitorii sunt monoitorizați cu drone dacă respectă izolarea la domiciliu
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO