• PRO TV
  • Raed Arafat, despre fenomenul COVID-flu și vaccinul anti-coronavirus. Ce a declarat 

Raed Arafat, despre fenomenul COVID-flu și vaccinul anti-coronavirus. Ce a declarat 

Raed Arafat, despre fenomenul COVID-flu și vaccinul anti-coronavirus. Ce a declarat 

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este de părere că apariția unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva imediat situația cu care ne confruntăm. Acesta îndeamnă oamenii să se vaccineze împoriva gripei sezoniere pentru a reduce riscul de infectare. 

Arafat a declarat că România s-a înscris pe lista țătilor care au comandat un eventual vaccin împotriva COVID-19, dar a ținut să precizeze faptul că "ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să oprești răspândirea virusului".

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență recomandă persoanelor, mai ales celor din grupele de risc (vârstnicii), să se vaccineze împortiva gripei sezoniere pentru a micșora riscul infectării simultate cu virusul gripal și noul coronavirus. 

"Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici", a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Conform The Guardian, vaccinarea împotriva gripei sezoniere este vitală, cu atât mai mult cu cât specialiștii nu știu deocamdată care sunt urmările interacțiunii dintre virusurile sezoniere și COVID-19. 

Din păcate, aerul sufocant din Singapore și temperaturile caniculare din Iran nu au împiedicat răspândirea virusului. Cum se va comporta noul coronavirus la toamnă, când vor veni ploile, iar termperaturile vor scădea? Cum va influența apariția gripei sezoniere pandemia de COVID-19? Acestea sunt doar câteva întrebări care încep să îi preocupe atât pe specialiști, cât și pe oamenii de rând.

Un lucru este cert. "Putem să ne așteptăm la noi valuri de COVID în această toamnă", spune Ab Osterhaus, de profesie virusolog în cadrul Centrul de Cercetare pentru Infectiile si Zoonozele Emergente, din Hanover.

Până la apariția fenomenului COVID-flu, acesta spera ca medicii să descopere o metodă mai eficientă de tratate a pacienților aflați în stare critică din cauza infectării cu noul coronavirus. În plus, Ab Osterhaus subliniază că este vital ca din ce în ce mai multe țări vor putea să testeze, urmărească și carantineze cazurile de coronavirus și contacții, pentru a putea controla mai bine răspândirea virusului.  

Atunci când vine vorba despre fenomenul COVID-flu, cea mai mare provocare va fi stabilirea tipului de virus pe care pacientul îl are. Fie că va fi vorba despre gripa, COVID-19 sau altă infecție respiratorie de sezon, medicii trebuie să acorde o atenție deosebită diagnosticării deoarece simptomele de bază sunt asemănătoare.

În cazul în care un pacient este diagnosticat simultan cu gripă și COVID-19, complicațiile pot fi mult mai severe. 



Sursa FOTO: Shutterstock


Dozele de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății vor fi destinate copiilor cu vârsta între 6 luni și 5 ani, gravidele, personalul medical, persoanele cu boli cronice și orice persoană cu vârsta peste 65 de ani. 

În ultimii ani, vaccinarea antigripală a început pe 15 octombrie, însă anul acesta, regulile au fost adaptate situației actuale. Conform Mediafax, Ministerul Sănătății a anunțat că va începe campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere în a doua jumătate a lunii septembrie: "Avem acord cadru pentru vaccinul antigripal, anul acesta se vor achiziționa 3 milioane de doze. Deja pentru 2 milioane au fost încheiate contracte". 

Pe de altă parte, Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19.

Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul.

Odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE, scrie StirilePROTV.ro.


Vezi și: Facem Level – episodul 12: zaSami a spart toate recordurile! În Apex, dar mai ales în Facem Level Challenge

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni