Raport OMS | Specialiștii nu au putut determina originea coronavirusului, nici cum s-a transmis la om

Raport OMS | Specialiștii nu au putut determina originea coronavirusului, nici cum s-a transmis la om
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 31 Martie 2021
Data actualizare: 31 Martie 2021
17 oameni de știință, trimiși de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în China pe urmele virusului SARS-CoV-2, nu au reușit să identifice originea coronavirusului. Specialiștii au stabilit că piața Huanan din Wuhan nu poate fi considerată primul focar de Covid-19 din lume.

Virusul SARS-CoV-2 circula cu multe săptămâni înainte să fie detectat la Wuhan, arată raportul final al echipei științifice trimise de OMS în China, pentru a determina originea coronavirusului. Cei 17 cercetători, care au petrecut 28 de zile în orașul chinez, au stabilit că în decembrie 2019 exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc. 

Experții fac referire la tulpinile de virus descoperite în multe orașe europene, cu câteva luni înainte de primele cazuri semnalate la Wuhan.

În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă”, se arată în raportul prezentat marți, într-o conferință de presă organizată la Geneva.

Citește șiAvertismentul directorului OMS: „Lumea este în pragul unui eșec moral catastrofal”


Trebuie să mergem înainte cu investigaţiile, probabil prin noi misiuni, ale unor experţi foarte specializaţi, pe care eu sunt pregătit să-i trimit”, a adăugat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virus scăpat din laborator? Puțin probabil

Raportul oficial al OMS arată că nu există suficiente dovezi care să susțină că virusul a fost creat în laborator și scăpat de sub control. Șeful OMS a declarat că aceasta este „ipoteza cel mai puțin probabilă”. 

Însă, raportul nu lămurește modul în care virusul a trecut de la animale la oameni, dar susține că acesta s-a răspândit de un animal la altul înainte de a ajunge la om.

UE și SUA critică raportul și cer investigații suplimentare

Autoritățile europene și americane s-au declarat nemulțumite de concluziile cercetării întocmite de OMS și au cerut demararea unor investigații suplimentare. Președintele american Jod Biden e de părere că „americanii merită informații mai bune” despre originea coronavirusului. 

De la semnalarea primului caz de Covid-19, peste 550.000 de americani au murit din cauza infectării cu SARS-CoV-2.

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Ce face Britney Spears la duș

FULLSCREEN
Raport OMS | Specialiștii nu au putut determina originea coronavirusului, nici cum s-a transmis la om
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies