• PRO TV
  • Rareș Năstase, o anchetă despre traficul de carne vie, la ”România, te iubesc!”

Rareș Năstase, o anchetă despre traficul de carne vie, la ”România, te iubesc!”

Rareș Năstase, o anchetă despre traficul de carne vie, la ”România, te iubesc!”

Duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Rareș Năstase ne arată amploarea pe care a luat-o traficul de carne vie în afara granițelor României, în care personaje principale sunt românii. 

Țara noastră este pe primul loc în topul traficului de persoane, iar 7 din 10 tinere ajung să fie exploatate în toată Europa de către rețele transfrontaliere bine organizate, care provin tot din țara noastră. 

În aparență, fetele își vând trupul din dorința lor, însă în realitate sunt exploatate și terorizate de liderii rețelelor. ”Românii trebuie să știe că ignorarea acestui fenomen duce la amploarea lui. Tinerele aflate acum în postura să facă unele alegeri trebuie să înțeleagă cum stau lucrurile, cele care sunt acum în pragul de a fi ademenite cu diverse tertipuri trebuie să știe la ce riscuri se expun. Cele deja exploatate trebuie să afle că pot cere ajutor și că există scăpare din acel infern. Dar cei care trebuie să înțeleagă cu adevărat fenomenul sunt părinții lor, care fie sunt prea ocupați, fie sunt plecați prin alte țări și, din păcate, se îndepărtează de fiicele lor. Și mai trebuie să înțeleagă și autoritățile că sistemul de combatere și diminuare a traficului de persoane se desfășoară anevoios la noi”, a spus Rareș Năstase despre ediția România, te iubesc! din această săptămână.

Sunt lucruri pe care autoritățile trebuie să le facă mai bine. Dincolo de munca poliției, care aleargă după capii și membrii grupărilor, în Romania este prejudiciată protecția martorilor, iar condamnarea traficanților se face tardiv. Colaborarea cu ONG-urile din acest domeniu se face greoi, iar serviciile de protecție sunt deficitare ca să nu spun ca și inexistente.  E contextul în care, în România, mai mult ca în alte țări, victimele aparent salvate din ghearele interlopilor sunt vulnerabile la repetarea traficului și au șanse mari să redevină victime ale exploatării”, explică Rareș Năstase. 

”Poliția Română are profesioniști, oameni dedicați, care lucrează cu legile actuale, și poate și la legislație trebuie umblat. În alte țări de exemplu, cauzele sunt judecate de magistrate care au pregătire de specialitate pentru dosarele de trafic de persoane. La noi traficanții au tendința să mascheze traficul într-un simplu proxenetism, pentru a nu mai fi cercetați de politiștii de la Crimă Organizată, ci de cei de la Judiciar. Pedepse mai blânde, interes mai mic în soluționarea cazurilor.  Polițiștii judiciariști trebuie să înceapă să vadă traficul în acel proxenetism mascat. Și nu mai trebuie permisă trecerea minorelor, prin frontierele românești, ilegal, cu șpagă, fără acordul familiei. Trebuie făcute verificări minuțioase în acest sens.  

Sunt însa și lucruri pe care noi, ca societate, trebuie să le rezolvam. Și aici vorbesc despre stigmatizare, când vine vorba despre acest subiect. Prea ușor au unii dintre noi tendința să spuna ca victimele nu sunt victime, că nu ar fi tocmai exploatate pentru că accepta benevol să se profite de ele. Nu este chiar așa și cred că am arătat în reportaj suficiente exemple despre modalități prin care copilele sunt constrânse, nu numai fizic, cât mai ales emoțional.  Iar stigmatizarea le face pe victime să recunoasca mai greu abuzurile, cât timp comunitatea le blamează în primul rând pe ele, nu pe exploatatorii lor. Tinerele nu se mai expun, nu își mențin declarațiile, retrag plângerile și renunță să mai participe la procese. Gândiți-vă cum este pentru o tânără abuzata acum 3 ani sau 5 ani, victimă într-o filieră transfrontalieră, care nu mai vrea să vina la procesul din prezent, după instrumentarea dosarului, pentru că ea între timp a devenit majoră, a cunoscut pe cineva, sau chiar s-a căsătorit și își reface viața, nedorind să mai aibă legătură cu trecutul și cu abuzatorii ei.”, a mai dezvăluit jurnalistul de la ”România, te iubesc!”

Edițiile România, te iubesc! sunt disponibile integral pe protvplus.ro.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni