Reacția șefului OMS la acuzele lui Donald Trump: „Vă rog nu politizați acest virus!”

Reacția șefului OMS la acuzele lui Donald Trump: Vă rog nu politizați acest virus!
Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că a fost amenințat cu moartea. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 08 Aprilie 2020
Data actualizare: 08 Aprilie 2020
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află sub tirul mai multor politicieni occidentali. Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a răspuns la acuzații în cadrul conferinței zilnice pe care o susține pe tema pandemiei de coronavirus.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus este contestat de Donald Trump și de mai mulți politicieni americani. Aceștia îl acuză pe șeful OMS că nu a averizat din timp guvernele lumii în legătură cu pericolul reprezentat de infecția cu coronavirus și că a crezut orbește în cifrele furnizate de autoritățile chineze.

Șeful OMS le-a răspuns celor care îl critică în cadrul conferinței zilnice pe care o susține la sediul OMS din Geneva.

La sfârșitul zilei, oamenii aparțin tuturor partidelor politice. Scopul tuturor partidelor politice ar trebui să fie acela de a-și salva cetățenii, vă rog să nu politizați acest virus! Dacă vreți să fiți exploatați și să aveți și mai mulți saci cu morți, atunci faceți-o! Dacă nu vreți să aveți mai multe cadavre, atunci abțineți-vă de la a face politică!”, le-a răspuns Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS: „Sunt mândru că sunt negru”

Șeful OMS spune că nu-i pasă de atacurile la persoană care îl vizează, precizând că în ultimele luni a primit destule insulte și amenințări cu moartea.

Pot să vă spun că atacurile la persoană durează de două-trei luni. Abuzuri sau comentarii rasiste, care îmi dau diverse nume, negru sau negrotei. Sunt mândru că sunt negru, mândru că sunt negrotei. Nu-mi pasă, să fiu sincer, nici de amenințările cu moartea. Nu dau doi bani pe ele”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Donald Trump a fost cel mai aprig contestatar al șefului OMS, pe care l-a acuzat că nu a luat măsuri la timp pentru limitarea răspândirii virusului. 

Senatoarea republicană Martha McSally a declarat pentru Fox News că „Dr. Tedros a înșelat lumea. Iar înșelăciunea costă vieți”. Politiciana i-a cerut demisia după ce un raport al CIA, citat de acesta, arată că autoritățile chineze au ascuns numărul real al victimelor de Covid-19 din provincia Hubei. Iar directorul OMS a fost considerat un simpatizant al Chinei.

Donald Trump se lăuda că țara sa va învinge rapid coronavirusul

Lui Tedros Adhanom Ghebreyesus i se impută că nu a declarat epidemia de coronavirus din China alertă mondială mai devreme decât a făcut-o. Din această cauză, spune Trump, guvernele nu s-au putut apăra în fața acestei amenințări.

Însă, realitatea în contrazice pe șeful de la Casa Albă. Organizația Mondială a Sănătății a ridicat epidemia de coronavirus din China la stadiu de alertă mondială la 30 ianuarie 2020. Acest lucru se întâmpla la 19 zile de la primul deces înregistrat în China.

Totodată, OMS nu recomanda statelor lumii să impună restricții de călătorie sau de circulație a mărfurilor.

La 11 martie 2020, OMS declara pandemie, ca urmare a extinderii infecției pe cel puțin 3 continente. 

La sfârșitul lunii martie, Donald Trump spunea că „situația este sub control” în țara sa și că „SUA vor învinge Covid-19 fiindcă este cea mai puternică țară din lume”. Președintele american a declarat stare de urgență națională la 13 martie 2020, după ce a fost convins de specialiștii de peste Ocean că acest virus se răspândește cu o viteză mai mare decât și-ar fi închipuit cineva.

Până miercuri seară, SUA avea 422.510 cazuri de Covid-19 confirmate și 14.473 de decese.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies