România, scenariu de coșmar: ne întoarcem la carantină în sezonul rece

România, scenariu de coșmar: ne întoarcem la carantină în sezonul rece
Numărul cazurilor de Covid-19, în creștere după deschiderea școlilor. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Septembrie 2020
Data actualizare: 21 Septembrie 2020
Regiuni importante ale țării se vor întoarce la izolarea la domiciliu în sezonul rece, crede expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

România se va confrunta cu o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 în lunile reci din acest an. Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, care e directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, susține că acest lucru va duce automat la închiderea unor regiuni sau județe unde rata de infectarea va fi mai mare.

Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice”, a declarat expertul la Digi24.

Răzvan Cherecheș spune că nu temperaturile scăzute vor duce la înmulțirea cazurilor de Covid-19, ci faptul că oamenii vor petrece tot mai mult timp în spații închise, la căldură, fără a purta măști.

Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a confirmat acesta.

Prof. Răzvan Cherecheș. FOTO: Răzvan Cherecheș/Facebook

Specialistul spune că autoritățile trebuie să încurajeze în continuare purtarea măștilor, chiar dacă acest lucru înseamnă sancționarea cu amenzi a celor care refuză această metodă de protejare a sănătății publice.

Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a mai spus acesta.

Fotografii: Agerpres/Facebook

Vezi și VIDEO: Ferma. În plus - episodul 6: Anisia Gafton, primul concurent eliminat din competiție
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies