Românii, regretați în Marea Britanie. Agricultura din Regat e aproape de colaps

Românii, regretați în Marea Britanie. Agricultura din Regat e aproape de colaps
Fermierii britanici au nevoie de lucrători din România. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 07 Octombrie 2021
Data actualizare: 07 Octombrie 2021
Fermierii din Marea Britanie pun presiune pe Guvernul britanic să relaxeze condițiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari. Agricultura din Marea Britanie este aproape de colaps din cauza lipsei forței de muncă.

Brexitul și pandemia de Covid-19 i-a adus pe britanici în pragul falimentului. Agricultura este unul dintre domeniile afectate de lipsa lucrătorilor proveniți din România, Bulgaria și alte state din Uniunea Europeană. 

Fermierii sunt disperați și i-au cerut premierului Boris Johnson să relaxeze condițiile de acces pe piața muncii din Regat, astfel încât lucrătorii din afara Marii Britanii să-și reia locurile de muncă pierdute după ieșirea țării din UE.

Situația este gravă în zootehnie, unde proprietarii de porci atenționează că sunt în situația de a incinera sute de mii de porci din cauză că nu au personal calificat pentru a lucra în abatoare.

Sophie Hope (36 de ani) deține o fermă de porci în Gloucestershire și spune că sectorul zootehnic este aproape de dezastru.

Nimeni nu vrea să-și ucidă animalele, dar știu deja un fermier care a sacrificat 1.000 de purcei săptămâna aceasta și un altul care iese din afacere după 50 de ani”, a dezvăluit ea într-un interviu acordat Mirror.

Măsuri de urgență pentru măcelari

Fermierii din Regat i-au cerut premierului Boris Johnson să includă meseria de măcelar pe lista celor pentru care se impun măsuri speciale. În acest moment, autoritățile de la Londra fac eforturi pentru a-i convinge pe șoferii de TIR din România și Bulgaria să accepte contracte de muncă în Regat. 

Săptămâna trecută, Guvernul britanic a acordat 5.000 de vize de muncă pentru șoferii profesioniști din UE. Necesarul ar fi de 100.000 de șoferi.

Proprietarii de firme de transport au crescut și salariile, însă interesul românilor nu mai e la fel de mare ca înainte de pandemie.

Explicația e că un contract de muncă în Regat este pe perioadă determinată (cu viză), iar șoferii nu văd un avantaj real în asta. Mulți s-au întors în țară sau au preferat să încerce piața muncii din alte țări din Uniunea Europeană.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies