Schimb cultural între ucraineni și români: Festivalul Recoltei

Schimb cultural între ucraineni și români: Festivalul Recoltei
Citeste mai mult despre: ucrainieni, romani, schimb cultural,
Data publicarii: 18 Noiembrie 2022
Data actualizare: 18 Noiembrie 2022
Festivalul Recoltei reunește copii mici și familii din Ucraina și România la Grădinița Răsărit, pe 19 noiembrie, pe strada Foișorului 121 din București, între  11:00 - 13:00.
În România, Ucraina și peste tot în lume, oamenii sărbătoresc sezonul recoltei cu tradiții speciale care crează un sentiment de comunitate și bucurie. Sâmbăta aceasta, copii mici, alături de părinții lor, din Ucraina și din România, se adună împreună la Grădinița Răsărit din București pentru a împărtăși meșteșuguri, mâncare, dans și cântece în cinstea recoltei de toamnă.


Evenimentul e deschis cu câteva cântece de toamnă pe care fiecare grupă le-a pregătit și dansuri simple de horă cu muzică populară. Apoi au loc ateliere de creație: cei mici vor avea șansa să facă turte dulci tradiționale din Ucraina, pe care le împodobesc singuri cu glazură în culorile steagurilor Ucrainei și României.  Pentru un joc de rol, copiii au la dispoziție o masă mare de fructe și legume: copiii români și ucraineni sunt pe rând „vânzători”, cântărind cu grijă legumele și fructele, în timp ce învață unii de la alții cuvintele într-o limbă nouă. Fiecare familie pleacă încărcată cu fructe și legume din recoltă.


Copiii și părinții ucraineni provin de la Centrul Malva, care este un centru auto-organizat pe care un grup de mame ucrainene inspirate l-au creat pentru a sprijini alte mame și pentru a crea un spațiu pentru îngrijirea copiilor, socializare și învățare de noi abilități. Întrucât una dintre nevoile principale pe care le aveau mămicile era să asigure supravegherea în siguranță a copiilor lor în timp ce lucrează sau se ocupă de alte responsabilități, Centrul Malva s-a trezit curând funcționând practic ca o grădiniță informală.

AMURTEL România, în parteneriat cu NRC (Consiliul Norvegian pentru Refugiați), a oferit sprijin tehnic și instruire echipei de voluntari în gestionarea unui program pentru copiii preșcolari, luând în considerare traumele recente și necesitatea conectării la resurse din comunitate, inclusiv parteneriatul cu Grădinița Răsărit.

 
Vezi și:

VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies