Se realizează primul vaccin antigripal din plante! Cât este de sigur și cât este de eficient?

Se realizează primul vaccin antigripal din plante! Cât este de sigur și cât este de eficient?
Data publicarii: 23 Noiembrie 2020
Data actualizare: 23 Noiembrie 2020
Un nou vaccin antigripal realizat din plante a fost testat în două studii clinice la scară largă.      
Potrivit sciencealert.com, vaccinul conține particule asemănătoare virusului gripal, extrase din plante asemănătoare celor de tutun. 

Cele două studii în care vaccinul a fost testat au implicat aproape 23.000 de persoane, iar rezultatele sugerează că vaccinul derivat din plante este sigur și comparabil ca eficacitate cu vaccinurile comerciale actuale împotriva gripei.
 
„Din câte știm, aceste studii și programul de dezvoltare clinică ce le-a precedat sunt cea mai mare demonstrație de până în prezent a potențialului unei platforme pe bază de plante pentru a produce un vaccin uman care poate fi sigur, imunogen și eficient”, a transmis echipa de cercetare. 

În fiecare an, vaccinurile care ne protejează împotriva gripei trebuie reformulate pentru următorul sezon, deoarece virusul gripal este un fel de cameleon, schimbând în permanență moleculele de proteine pe care le afișează pe suprafața sa exterioară.
 
Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt fabricate în prezent folosind particule de virus crescute și recoltate din ouă de pui sau din celule cultivate în laborator, ceea ce durează luni chiar și după ce oamenii de știință află ce tulpini de gripă (și proteine de suprafață) trebuie să vizeze.
 
Plantele, care pot fi proiectate pentru a produce proteine selectate și cultivate la scară largă, ar putea fi o alternativă, contribuind la creșterea capacității noastre de a produce vaccinuri împotriva gripei sezoniere.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI MATERIALE EXCLUSIVE:

FOTO: SHUTTERSTOCK
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies