Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron este de 1,4 ori mai infecțioasă decât subvarianta BA.1. Asemănările cu rujeola

Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron este de 1,4 ori mai infecțioasă decât subvarianta BA.1. Asemănările cu rujeola
FOTO: Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 14 Martie 2022
Data actualizare: 14 Martie 2022
Multe state europene, printre care și România, au relaxat măsurile de siguranță anti-Covid, iar pe alocuri se vorbește de „încheierea pandemiei”. Epidemiologii nu sunt la fel de optimiști și avertizează cu privire la contagiozitatea ridicată a subvariantei BA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului.

Profesorul britanic Adrian Esterman, epidemiolog renumit și fost membru al grupului de specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății, a atrast atenția asupra cifrelor ridicate pe care le vom observa în perioada imediat următoare.

Acesta a explicat că noua variantă a tulpinii Omicron, botezată DeltaCron, este aproape la fel de contagioasă ca rujeola, cea mai infecțioasă boală cunoscută.

Omicron BA.2 este de circa 1,4 ori mai contagioasă decât BA.1. Numărul de reproducere (R0) pentru BA.1 este cam 8,2, ceea ce face ca R0 pentru BA.1 să fie 12. Asta înseamnă aproape de rujeolă, cea mai contagioasă boală pe care o cunoaștem”, a scris expertul pe Twitter.

Esterman a adăugat că nu ar trebui să ne mire o „explozie” a numărului de cazuri la scurt timp după ridicarea restricțiilor.

În tot acest peisaj sumbru, specialistul spune că există și o veste bună: subvarianta BA.2 nu este la fel de severă precum tulpina Omicron (care oricum era mai slabă decât Delta), însă e mai transmisibilă.

Prof. Adrian Esterman, care trăiește în Australia din 1981, iar azi predă la University of South Australia, publică zilnic date despre evoluția numărului de cazuri din această țară. În cel mai recent tweet pomenea de 4.037 de cazuri noi în partea de vest a Australiei și niciun deces. În South Australia, profesorul raportase existența a 2.099 de noi cazuri și niciun deces.

În România, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.087 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 461 mai multe decât în ziua anterioară – anunțul din 14 martie 2022, ora 13.00.

217 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

De la începutul pandemiei, România a raportat 2,79 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 64.361 de decese. 

Autoritățile române au renunțat la restricții începând cu 8 martie și au trecut la recomandări adresate populației. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a sfătuit pe români să continue să poarte mască.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!