Turkmenistan, un fel de absurdistan: statul a interzis cuvântul coronavirus

Turkmenistan, un fel de absurdistan: statul a interzis cuvântul coronavirus
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 01 Aprilie 2020
Data actualizare: 01 Aprilie 2020
Autoritățile guvernamentale din Turkmenistan au interzis folosirea cuvântului „coronavirus” și l-au îndepărtat din broșurile cu măsurile de protecție împotriva răspândirii Covid-19.

Conducătorii Turkmenistanului nu vor ca cetățenii să aibă acces la informații legate de pandemia de coronavirus și declară zero îmbolnăviri cu Covid-19. În încercarea de a elimina complet informațiile libere despre această amenințare, autoritățile au interzis folosirea cuvântului coronavirus, informează organizația Reportri Fără Frontiere.

Presa a primit interdicția de a folosi cuvântul în relatările sale, iar publicația independentă Chronicles of Turkmenistan a fost blocată în această țară după ce și-a permis să igore ordinul.

Orice mențiune despre coronavirus a fost îndepărtată din broșurile medicale transmise școlilor și spitalelor, iar persoanele care vorbesc despre coronavirus sau poartă măști de protecție pot fi arestate.

Autoritățile din Turkmenistan au adoptat această metodă extremă de a eradica toate informațiile despre coronavirus. Negarea informației nu doar că pune în pericol cetățenii, ci și întărește regimul autoritar impus de președintele Gurbanguly Berdymukhammedov. Solicităm comunității internaționale să reacționeze și să impună sancțiuni pentru încălcări sistematice ale drepturilor omului”, spune Jeanne Cavelier, șefa biroului Reporteri Fără Frontiere din Europa de Est și Asia Centrală.

Citește și: Cum e viața în puținele colțuri de pe glob neatinse de pandemia de coronavirus. Localnică din Palau: „Momentan trăiesc o izolare pașnică”


Președintele turkmen, Gurbangulî Berdimuhamedov (stânga), și omologul său azer, Ilham Aliyev. FOTO: Getty

Turkemistan, de-a curmezișul lumii

Odată cu interzicerea folosirii cuvântului coronavirus, autoritățile din Turkmenistan au luat o serie de măsuri care vin în contradicție totală cu tot ce se întâmplă acum la nivel mondial.

De exemplu, guvernul a introdus restricții în ceea ce privește folosirea cardului bancar la cumpărături. În acest moment, cu cardul se pot plăti produse de cel mult 40 de manați (moneda locală). Localnicii spun că nu pot cumpăra mare lucru cu această sumă.

În 2019, o măsură exact opusă a fost introdusă în Turkmenistan. Pentru a elimina cozile uriașe de la bancomate, oamenii au fost sfătuiți să utilizeze cardul bancar la cumpărături.

Autoritățile locale din Türkmenabat au interzis animalele de companie (câini și pisici) în locuințe, ca măsură preventivă. Localnicii au fost informați că se vor face controale domiciliare, iar cei care vor avea animale în casă vor rămâne fără ele, informează Chronicles of Turkmenistan

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că nu există nicio dovadă că animalele ar transmite coronavirusul la om. 

În criza coronavirus, Turkmenistan acționează în contradictoriu cu informațiile pe care le pune la dispoziția cetățenilor. Deși neagă existența vreunui caz de îmbolnăvire, guvernanții au luat măsuri stricte de protecție, printre care se numără prelungirea vacanței elevilor, restricții de circulație în anumite orașe, operațiuni dirijate de dezinfecție a orașelor.

Turkmenistan este o țară preponderent musulmană din Asia Centrală. Se învecinează cu Afganistanul, Iranul, Uzbekistanul și Kazakhstanul și este condusă de un președinte, ales pe viață.

Actualul șef de stat, Gurbangulî Berdimuhamedov, se află la putere din februarie 2007, după ce l-a înlocuit pe Saparmurat Niyazov, decedat în decembrie 2006.

Fotografii: Shutterstock/Getty Images

Vezi și VIDEO: Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 1
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies