Un turist și-a bătut joc de 15 salvamontiști. A anunțat că s-a rătăcit, apoi i-a înjurat la telefon

Un turist și-a bătut joc de 15 salvamontiști. A anunțat că s-a rătăcit, apoi i-a înjurat la telefon
Data publicarii: 27 Decembrie 2022
Data actualizare: 28 Decembrie 2022
Un turist și-a bătut joc de salvamontiștii din Brașov. Bărbatul a sunat la 112 și a anunțat că s-a rătăcit în apropiere de Vf. Omu, că este epuizat fizic și că are nevoie de ajutor. Conform datelor GPS primite de la operatorul 112, se afla undeva între Vârful Scara şi Hornul Mare Mălăieşti.

Salvamontiștii au început căutările și au încercat să țină telefonic legătura cu bărbatul. De la primul apel, turistul a devenit recalcitrant, le-a adresat injurii salvatorilor, iar apoi nu le-a mai răspuns la telefon. Întreaga intervenție, la care au paticipat 15 salvatori montani din Bran şi Braşov, a durat aproximativ 5 ore, potrivit reprezentanților Salvamont Brașov. 

Turistul îi acuza pe salvatori că sunt plătiți din bani publici.

"În data de 26.12.2022, ora 16:27, în urma unui apel primit prin 112 am fost informați despre existența unui bărbat epuizat fizic care a plecat de la Vf. Omu, s-a rătăcit și are nevoie de ajutor. Conform datelor GPS primite de la operatorul 112 persoana respectivă se afla undeva între Vârful Scara și Hornul Mare Mălăiești. 

Dispecerul din cadrul SPJ Salvamont Brașov a alertat imediat formația Salvamont Bran, iar nouă salvatori montani s-au pregătit pentru a recupera apelantul!

Din păcate în momentul în care a fost apelat de coordonatorul Salvamont Bran, victima a devenit recalcitrantă și a refuzat colaborarea cu echipa de intervenție. Salvatorii montani au încercat de mai multe ori să îl contacteze în mod direct și prin dispeceratul 112, dar apelantul nu răspundea la telefon sau răspundea, acuza salvatorii că sunt plătiți din bani publici după care le închidea telefonul! Salvatorii montani au sunat și la stația meteo de la Vf. Omu, iar personalul angajat le-a comunicat că în jurul orei 15:00 a intrat un om pe hol, care a început să țipe, dar care ulterior a părăsit stația meteo și a plecat.

Deoarece salvatorii montani abordează orice situație cu maximă seriozitate, s-a decis ca formația Salvamont Bran să plece spre locul indicat de coordonatele GPS, iar la Brașov s-a mobilizat încă o echipă de sprijin formată din șase salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Brașov pentru sprijinirea colegilor de la Bran în cazul în care situația o cerea.

Intervenția a durat 5 ore

În timpul acțiunii de căutare, victima a fost apelată de mai multe ori, dar a avut același comportament ostil și nu a dorit să ofere informații despre locația în care se află susținând în continuare că doar dorește să fie salvat.

În jurul orei 20:30, salvatorii montani din cadrul Salvamont Bran au identificat pe traseul turistic urme de încălțăminte, dar din păcate nu au reușit să identifice nicio persoană.

În jurul orei 21:38 apelantul a răspuns la telefon și ne-a informat că este bine și nu mai are nevoie de ajutor.

Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că Sistemul Național Unic pentru Situaţii de Urgenţă este destinat unor urgenţe reale și vă rugăm ca în momentul în care apelați numărul unic de urgență 112 să oferiți informații cât mai exacte și să colaborați cu echipele de salvare!".

Ce riscă turistul

Conform legii, apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 este pedepsită cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar în cazul în care echipajele de intervenție constată că a fost o sesizare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. 

Foto FACEBOOK




VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!