Unde vor locui cei peste 40.000 de refugiați din estul Ucrainei. Ce spun civilii ucraineni care și-au părăsit casele

Unde vor locui cei peste 40.000 de refugiați din estul Ucrainei. Ce spun civilii ucraineni care și-au părăsit casele
Citeste mai mult despre: Ucraina, refugiati,
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 21 Februarie 2022
Data actualizare: 21 Februarie 2022
Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă stare de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, transmite Agerpres. Peste 40.000 de evacuați din Donbas  au ajuns pe teritoriul Federației Ruse, potrivit unui anunț făcut duminică de șeful interimar al Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse, Alexander Chupriyan.

Vineri după-amiază, 18 februarie, în centrul orașului Doneţk s-a auzit un puternic sunet de sirene. Liderul local, Denis Puşilin, a anunțat evacuarea populației civile de teama unei ofensive a armatei ucrainene, intenţie negată de guvernul de la Kiev. 

La scurt timp, liderului separatiştilor din Lugansk a transmis un comunicat prin care spunea același lucru: „Pentru a evita victime în rândul civililor, solicit locuitorilor republicii (femei, copii şi vârstnici) să plece în cel mai scurt timp către teritoriul Federaţiei Ruse. Rusia este dispusă să garanteze intrarea şi găzduirea organizată a rezidenţilor Republicii Populare Lugansk”.

Potrivit ministrul rus interimar al situațiilor de urgență, Alexander Chupriyan, într-o tabără aflată la peste 100 de kilometri nord-vest de orașul Rostov-pe-Don au fost înființate 92 de locuri de cazare temporare, care sunt prevăzute cu toate cele necesare (lenjerie curată, apă caldă, mâncare).Alte familii și sute de copii din școlile internat au fost cazați în sanatoriile din regiunea Rostov. Cei sosiți în orașul Taganrog au fost cazați în sala de sport a unei școli. (vezi galeria foto de mai jos)

Chiar dacă autoritățile din Rusia le-au pus la dispoziție toate cele necesare, civilii ucraineni vor să se întoarcă mai repede acasă și speră că nu va exista un război între două popoare slave. 

„Fetița mea s-a născut în perioadă când se duceau lupte, nu vreau să mai audă sunet de explozii.Am plecat în grabă, aproape fără nimic...Sperăm să ne întoarcem și să mai găsim casele întregi”, spune o femeie după ce a coborât din tren cu copiii de mână. 

„Eu știu ce înseamnă război”, spune una dintre fiicele ei. 

„Am locuit ani întregi printre împușcături și explozii. Pur și simplu acum soțul ne-a adus aici, într-un loc sigur, de dragul copiilor. El a rămas acolo, mi-a spus că va lupta ca să ne păstrăm casa. Eu vreau acasă”, spune o altă femeie cu  lacrimi în ochi. 

„Mamă, nu plânge. Totul va fi bine”, o încurajează copiii. 

Mulți ucraineni însă refuză să-și părăsească gospodăriile. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca fiecărui refugiat să i se dea 10.000 de ruble (circa 114 euro), potrivit agerpres.ro

 

Sursă foto: YouTube, ruptly.tv
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!