Veveriță din Colorado, diagnosticată cu ciumă bubonică. Autoritățile sunt în alertă

Veveriță din Colorado, diagnosticată cu ciumă bubonică. Autoritățile sunt în alertă
Ciuma bubonică se transmite și la om, și la animale. FOTO: Shutterstock
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 15 Iulie 2020
Data actualizare: 15 Iulie 2020
O veveriță din comitatul Jefferson, Colorado, a fost depistată întâmplător cu ciumă bubonică, o maladie semnalată rar în secolul XXI. 

Autoritățile medicale din Colorado au lansat o avertizare publică pentru localnici să nu intre în contact cu animale sălbatice, vii sau decedate, ori cu rozătoarele. Veverița care a fost depistată cu ciumă bubonică a ajuns întâmplător pe mâinile veterinarilor, care plănuiau să o elibereze după un consult medical.

Ciuma bubonică, provocată de o bacterie care se transmite și la om prin mușcături de purici, șoareci și căpușe, a făcut ravagii în Europa între anii 1347-1351. Maladia, care a fost botezată Moartea Neagră, a făcut circa 200 de milioane de victime în toată lumea în perioada amintită. 

Alături de alte maladii devastatoare, ciuma bubonică a amenințat omenirea cu extincția.

Chiar dacă azi boala se poate răspândi la om cu ușurință, ea poate fi tratată cu antibiotice dacă este depistată la timp. 

Autoritățile medicale de peste Ocean au explicat că pisicile sunt cele mai sensibile la contractarea acestei boli. Felinele pot muri dacă nu primesc tratament de urgență. Pe de altă parte, câinii au un sistem imunitar mai bun și pot face față unei infecții cu bacteria Yernisia pestis, care provoacă afecțiunea.

Ciuma bubonică este o boală infecțioasă care se manifestă asemănător gripei, prin febră, frisoane, dureri de cap și de corp, organism slăbit, greață și vomă. 

Bacteria care ajunge în organismul uman traversează sistemul limfatic, se instalează în cel mai apropiat nodul limfatic și se multiplică. Nodulii limfatici (ganglionii) devin inflamați, tensionați și dureroși. Într-un stadiu avansat de boală, acești noduli dureroși supurează. În termini populari, nodulii inflamați sunt numiți bube.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Doctor de bine - Dr. Bogdan Pascu, despre obezitatea la copii şi problemele pubertăţii

FULLSCREEN
Veveriță din Colorado, diagnosticată cu ciumă bubonică. Autoritățile sunt în alertă
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies