VIDEO „Fantoma Kievului”, pilotul-erou al Ucrainei care stăpânește cerul țării sale. Ce avioane ar fi doborât

VIDEO Fantoma Kievului , pilotul-erou al Ucrainei care stăpânește cerul țării sale. Ce avioane ar fi doborât
FOTO: imago-images.com/Twitter
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 26 Februarie 2022
Data actualizare: 26 Februarie 2022
Orice conflict militar dă naștere unor legende menite a însufleți forțele armate implicate. O poveste care circulă acum în mediul online vorbește despre existența unui pilot de MiG-29 ucrainean care a doborât un număr impresionant de avioane de luptă rusești. Cine este „Fantoma Kievului”.

Asul Aviației ucrainene, care a căpătat numele de Fantoma Kievului, a semănat teamă în rândul forțelor ruse încă de la debutul ofensivei împotriva Ucrainei. Pilotul de MiG-29, despre care se spune că a doborât 6 avioane rusești în ziua de 24 februarie 2022, ar exista cu adevărat.

Petro Poroșenko, președinte al Ucrainei în perioada 2014-2019, a confirmat existența pilotului, distribuind pe Twitter și o fotografie cu acesta.

În fotografie - pilotul MiG-29. Aceeași Fantomă a Kievului. Provoacă teroare inamicilor și mândrie la ucraineni. Are 6 victorii asupra piloților ruși! Cu apărători atât de puternici, Ucraina va câștiga cu siguranță!”, a scris fostul președinte pe Twitter.

Imagini cu un MiG-29 doborând un Su-35 aproape de Kiev au fost publicate de activistul pentru drepturile omului Sergei Naumovich.


„Fantoma Kievului”, bastionul de apărare aeriană a capitalei

Dacă mulți o consideră o legendă urbană, soldații ucraineni sunt convinși că unul de-al lor a fost capabil de asemenea fapte de vitejie. Conform puținelor date disponibile despre acesta, pilotul ar fi decolat de la baza sa din sudul Kievului cu scopul de a apăra capitala.

În scurt timp a fost angajat în mai multe lupte pe calea aerului cu aeronave rusești superioare tehnologic. Când a rămas fără combustibil și muniție, s-a întors la bază și a realimentat.

Conform informațiilor care circulă pe rețelele sociale, Fantoma Kievului a doborât două aeronave Su-35, două avioane Su-25, un Su-27 și un MiG-29. Și rușii ar avea arme care ar putea înclina oricând balanța în favoarea Kremlinului, printre care una care ar putea „paraliza” orice navă de război. 

Ce spun autoritățile ucrainene despre Fantoma Kievului

Conform minstrului apărării din Ucraina, care a postat un mesaj pe Facebook, pilotul care a ridicat moralul Armatei ar putea fi unul dintre zecile de piloți rezerviști, pe care statul i-a mobilizat după începerea ostilităților.

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a declarat că nu poate decât să confirme că 6 avioane rusești au fost doborâte în prima zi a conflictului, nu și cine le-a pus la pământ.

Fotografii: Twitter/imago-images.com

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!