VIDEO Femeile din Afganistan, în pericol după ce țara a fost ocupată de talibani. „Vom muri încet, în istorie”

VIDEO Femeile din Afganistan, în pericol după ce țara a fost ocupată de talibani. Vom muri încet, în istorie
Femeile din Afganistan se tem că se vor întoarce la vremurile în care erau lipsite de dreptul de a urma o școală. FOTO: Getty Images
Citeste mai mult despre: femei Afganistan, Afganistan, talibani, video,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 17 August 2021
Data actualizare: 17 August 2021
După două decenii în care femeile din Afganistan și-au recăpătat drepturile pierdute în 1990, specialiștii aniticipează o perioadă neagră pentru reprezentantele sexului frumos. Teroarea a luat locul libertății, la scurt timp după ce talibanii au anunțat victoria asupra regimului Ghani.

Timp de 20 de ani, SUA și NATO au fost un garant al libertății de exprimare a femeilor în Afganistan, drept interzis începând cu 1990 odată cu expansiunea talibanilor. Femeile și-au asumat un rol decisiv în dezvoltarea Afganistanului, revendicând dreptul de a urma școli și de a fi privite ca egale ale bărbatului. 

Din numărul total de afgani care au urmat o școală superioară în perioada 2001-2021, peste 60% au fost femei. Protejate de reforma legislativă din perioada amintită, femeilor li s-a permis să urmeze cariere în avocatură, învățământ și în sectorul public. Odată cu preluara puterii, talibanii au instituit altă ordine în țara măcinată de război civil.

Femeilor li s-a interzis să mai iasă pe stradă fără un maraham, adică un membru al familiei de sex masculin, și au fost obligate să-și părăsească joburile. Școlile și universitățile s-au golit în ziua capitulării președintelui Ashraf Ghani, iar femeile au fugit pentru a nu cădea în mâinile agresorilor.

Suntem pierdute, confuze și rănite”, a mărturisit o femeie activist pentru drepturile femeilor, citată de ziarul Independent.

Pe internet, o femeie din Afganistan a postat un scurt videoclip în care, cu lacrimi în ochi, rezumă toată drama femeilor și copiilor din această țară.

Noi nu contăm, deoarece suntem născute în Afganistan. Nu mă pot abține să nu plâng. Trebuie să-mi șterg lacrimile pentru a filma acest clip. Nimănui nu-i pasă de noi. O să murim încet, în istorie”, spune femeia.

Vezi VIDEO mai jos!

Citește și: O femeie a filmat fuga de talibani, după ce aceștia au preluat Kabul! Video-ul sfâșietor a devenit viral

Citește și: VIDEO Trei afgani și-au pierdut viețile după ce au căzut din avion. Imagini cutremurătoare

Reacția SUA la atacul talibanilor

Într-un discurs public, președintele american Joe Biden s-a adresat lumii care învinovățește SUA pentru situația dramatică din Afganistan. Șeful de la Casa Albă a arătat cu degetul spre puterea de la Kabul, care ar fi abandonat lupta mult prea devreme.

De-a lungul celor 20 de ani de război din Afganistan, America a trimis cei mai buni tineri bărbați și femei, a investit aproape un trilion de dolari, a instruit peste 300.000 de soldați și poliție afgană, i-a echipat cu echipamente militare de ultimă generație și și-a menținut forțele aeriene ca parte a celui mai lung război din istoria SUA. Încă un an, sau încă cinci ani de prezență militară a SUA nu ar fi contat dacă Armata afgană nu poate să dețină controlul în propria țară (...)

Dar ce s-a întâmplat? Liderii politici din Afganistan au cedat și au fugit din țară? Armata afgană s-a prăbușit, uneori fără să încerce să lupte. Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte și să moară într-un război în care forțele afgane nu sunt gata să se implice pentru ele însele.

Câte generații de fiice și fii ai Americii ați fi vrut să trimit să lupte în războiul civil din Afganistan? Nu voi repeta greșelile din trecut”, a spus Biden în discursul adresat națiunii americane.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!