Woodstock se întoarce. Celebrul festivalul de peste Ocean împlinește 50 de ani

Woodstock se întoarce. Celebrul festivalul de peste Ocean împlinește 50 de ani
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 12 Octombrie 2018
Data actualizare: 12 Octombrie 2018
Unul dintre cele mai impresionante evenimente muzicale ale secolului XX se întoarce în America pentru aniversarea de 50 de ani. Festivalul Woodstock va aduce pe scenă în 2019 nume mari ale muzicii de azi.

„Trei zile de pace și muzică”. Sub acest slogan, Woodstock a strâns în august 1969 mai mult de o jumătate de milion de iubitori ai muzicii tinere. Nume mari ale rock-ului i-au adus atunci laolaltă pe tineri din toate colțurile Americii pe un câmp de la marginea orășelului Bethel (statul New York). La 50 de ani de la acel moment unic, unul dintre organizatorii festivalului din 1969 – Michael Lang – a anunțat că Woodstock se întoarce în august 2019, pentru momentul aniversar. Concertele vor vor răsuna între 16 și 18 august anul viitor, pe același câmp în care a avut loc acum o jumătate de secol.

Deocamdată nu se știe cine va cânta la ediția aniversară din 2019, însă în 2009, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la organizarea festivalului au fost invitați și artiști care au urcat pe scenă în 1969. Conform primelor informații furnizate de organizatori, ediția din 2019 a Woodstock va fi dedicată tuturor genurilor muzicale, din mai multe perioade. Festivalul va găzdui și o serie de dezbateri și conferințe, asemănătoare conferințelor TED.

2009. Aniversarea de 40 de ani a Festivalului Woodstock


Woodstock, opera a patru tineri

Festivalul Woodstock din 1969 a fost posibil datorită implicării a patru tineri sub 30 de ani. Însă totul a pornit de la John Roberts, un tânăr provenit dintr-o familie bogată, care dorea să investească bani serioși într-o afacere colosală, care să-i aducă venituri și mai mari. Împreună cu prietenul său Joel Rosenman, Roberts a publicat un anunț în New York Times în care anunța: „Bărbați tineri, cu resurse financiare nelimitate, caută oportunități interesnte de investiții și propuneri de afaceri”, scrie thougtco.com.

Joel Rosenman și John Roberts. FOTO: nightflight.com


În acest fel, Robert i-a întâlnit pe Artie Kornfeld și Michael Lang, care au pus bazele celebrului festival. La început, cei patru au găsit alt loc de desfășurare a evenimentului lor măreț, însă localnicii din Wallkill, New York, n-au fost prea încântați de ideea de a fi „invadați” de hippioți. În iulie 1969, ei au reușit să obțină o interdicție pentru acest festival, iar acest lucru i-a afectat serios pe cei patru. Însă, la jumătatea lunii iulie, când lumea începea să ceară banii înapoi plătiți pe bilete, un fermier din Bethel, New York, s-a oferit să găzduiască evenimentul pe un teren situat lângă ferma lui de vaci. 

David Brown (stânga) și Carlos Santana (dreapta), la Woodstock 1969


În cele trei zile de ale festivalului din 1969 au cântat trupe și artiști în vogă la vremea respectivă. Line-up-ul a fost deschis vineri, 15 august, cu Richie Havens. În aceeași zi au mai urcat pe scenă: Swami Satchidananda, Sweetwater, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shakar, Melanie Safka, Arlo Guthrie, Joan Baez. Sâmbătă, 16 august, și duminică, 17 august 1969, au cântat, printre alții: Santana, Janis Joplin, The Who, Joe Cocker, Ten Years After, Johnny Winter și Jimi Hendrix.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies