„Fantoma Kievului”, pilotul-erou al Ucrainei care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit în luptă

Fantoma Kievului , pilotul-erou al Ucrainei care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit în luptă
Data publicarii: 29 Aprilie 2022
Data actualizare: 29 Aprilie 2022
Legendarul pilot militar „Fantoma din Kiev”, care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit în luptă.

Stepan Tarabalka a devenit faimos după ce guvernul ucrainean a distribuit un videoclip pe Twitter cu misteriosul pilot. Pilotul de vânătoare de la bordul unui MiG-29 a doborât șase avioane rusești în prima zi de lupte din Ucraina, 24 februarie, după ce armata rusă a invadat vecinul de la vest.

Simbolul rezistenței în Ucraina

Maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani, și-a pierdut viața pe 13 martie, când MiG-ul 29 pe care îl pilota a fost doborât în timpul unei lupte cu forțe inamice "covârșitoare", au declarat mai multe surse ucrainene pentru The Times.

Sursele ucrainene au confirmat identitatea pilotului și au declarat că ochelarii și casca „Fantomei din Kiev” vor fi scoase la licitație la Londra.

Eroul de 29 de ani, din satul Korolivka, vestul Ucrainei, și-a lăsat în urmă soția, Olenia, și fiul lor, Yarik, în vârstă de opt ani.El a fost decorat post mortem pentru vitejie în luptă, cu Ordinul Steaua de Aur și titlul de Erou al Ucrainei.

Stepan Tarabalka a absolvit Universitatea Națională a Forțelor Aeriene din Harkiv.

Cine este „Fantoma Kievului”

Asul Aviației ucrainene, care a căpătat numele de Fantoma Kievului, a semănat teamă în rândul forțelor ruse încă de la debutul ofensivei împotriva Ucrainei. Pilotul de MiG-29 este unul dintre zecile de piloți rezerviști, pe care statul i-a mobilizat după începerea ostilităților.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a publicat pe contul de Twitter o fotografie cu un pilot la sol, la bordul unui MiG, echipat de luptă, susținând că e vorba despre „Fantoma din Kiev”.

„În imagine avem pilotul MiG-29 cunoscut sub numele de Fantoma Kievului. El terorizează inamicii și face poporul ucrainean mândru. Are șase victorii în fața piloților ruși! Cu apărători atât de puternici, Ucraina va câștiga cu siguranță!”, scria Poroșenko în luna februarie.

„Oamenii îl numesc Fantoma din Kiev. Și pe bună dreptate – acest as al UAF [Forțele Aeriene Ucrainene] domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești invadatoare”, anunța guvernul ucrainean.
 

 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!