• PRO TV
  • 10 povești pentru copii, recomandate de Cove

10 povești pentru copii, recomandate de Cove

10 povești pentru copii, recomandate de Cove

Gabriel Coveșeanu, pe care cei mai mulți dintre voi îl cunosc de pe scenă – fie că vorbim de platoul emisiunii Vorbește Lumea, fie de scena teatrului – este și un mare amator de povești. Iar meseria de tată l-a făcut expert în povești pentru copii.

Mai mult, el s-a implicat și într-un proiect de promovare a lecturii, inițiat de Editura Didactica Publishing House, în cadrul căruia citește periodic o poveste celor mici, online. Și cum poveștile de azi sunt foarte diferite de poveștile copilăriei de acum 20-30 de ani, iată câteva recomandări de la Cove pentru părinții în căutare de inspirație:

Povești cu animale 

Chiț și Ronț – un naufragiu cu peripeții sau Chiț și Ronț - temerarii clătitelor sunt două dintre titlurile care îi au în prin plan pe doi șoricei care trăiesc unul în casă și altul pe câmp. Evident, fiecare are propria idee despre lume, așa că atunci când ideile se întâlnesc, uneori iese cu scântei. Noroc însă ce șoriceii găsesc un mod de a coopera și de a reuși să obțină ce-și doresc mai mult: bunătăți de mâncare și distracție. 

Iepurilă și UrSoc sunt alte două personaje simpatice dintr-o serie amplă, semnată Walko. Cei doi trec prin tot felul de aventuri împreună, învățând despre răbdare, prietenie, cooperare, invidie, tristețe, dar și multe alte lifeskills și emoții cu care copiii se întâlnesc zi de zi azi. „Mă bucur tare mult că m-am alăturat acestui demers de promovare a lecturii, mi se pare un lucru important pentru copii să-și descopere eroi printre paginile cărților preferate. Preferata mea din seria Walko este O petrecere surpriză, când UrSoc este foarte dezamăgit. Se pare că toți prietenii au uitat de ziua lui de naștere. În centrul atenției este doamna Gaga, care s-a întors de la oraș, unde a luat cina la lumina lumânărilor”, povestește Gabi Coveșanu. 

Tifi Păpădie este personaj care va deveni prieten cu toți copiii de grădiniță. De altfel, aventurile lui sunt conturate în jurul timpului petrecut la grădiniță și în familie. „Printre titlurile simpatice, aș nominaliza O noapte fantomatică la grădiniță sau Tifi Păpădie învață cât e ceasul, o resursă excelentă când vine vorba despre explicarea curgerii timpului și mai ales despre răbadare”, spune Cove.

Povești cu personaje inedite 

Scrisori de la Felix. Un bestseller internațional, Scrisori de la Felix este de fapt o serie de povești – aventură care îi are ca protagoniști pe Sofia și pe prietenul ei cel mai bun, Felix, iepurașul de pluș iubitor de aventură. Poveștile construite în jurul acestei prietenii vin la pachet cu scrisori și telegrame, în plic, introduse ingenios între paginile poveștilor. 

Ema și Eric sunt două personaje care nu mai au nevoie de prezentare pentru mulți copii. Cărțile Ioanei Chicet-Macoveiciuc se numără și ele printre preferatele părinților datorită felului în care personajele-frați reușesc să coopereze, să se organizeze pentru vacanțe, să gătească împreună... „Printre cele mai iubite cărți din serie se numără Te rog, mulțumesc, te iubesc! pe care le citim adesea cu mare plăcere”, a mai spus Cove.

Povești despre emoții 

Pentru că este tare greu să le vorbești copiilor despre tot felul de emoții și temeri care îi frământă, mai ales la o vârstă fragedă, cărțile sunt un instrument perfect pentru a ilustra concepte abstracte. De exemplu, seriile cu ilustrații semnate de Eve Tharlet, care îl au ca personaj central pe Martin sunt o resursă excelentă. De exemplu, ursulețul Martin simte teamă, îngijorare când vine vorba de mersul la școală în cartea Mami, nu sunt prea mic să merg la școală? Emoții normale, de înțeles. Așa că este important ca părinții să-i asculte temerile și să răspundă cu răbdare la întrebări. Exact acest lucru fac părinții ursulețului Martin în această carte. Răspund cu răbdare la toate întrebările fiului lor. Nu râd niciodată de el și îi iau în serios grijile lui. Acest lucru îl încurajează și îi arată ce băiat mare este. 

„Este foarte important pentru copiii noștri să-și cunoască emoțiile, să fie familiarizați cu ele și să le gestioneze. De câte ori nu vi s-a întâmplat și vouă în viață să vă întâlniți cu o emoție și să vă fie greu să o gestionați? O carte pe care o recomand în acest sens este cea semnată de prof. Ioan Pânișoară, Emoțiile de la teorie la poezie, care nu doar explică o emoție, ci o prezintă și într-un mod atractiv, în versuri”, a mai spus Cove.

Povești despre știință 

Dacă trecem la copii mai mari, cărțile care trec în revistă viața unor personalități, cum ar fi Mozart, Marie Curie sau Maria Montessori sunt printre cele care i-au atras atenția actorului. De asemenea, prezentarea spațiului sau a corpului uman într-o manieră accesibilă lor, chiar de la o vârstă fragedă.

„Apreciez în cazul editurii grija pentru titluri care aduc în viața copiilor discuții importante, cum ar fi Pas cu Pas spre adâncimi, o carte care prezintă noțiuni de geologie, geografie, paleontologie și multe altele. Copiii de azi fac față unor provocări diferite față de cele cu care ne-am întâlnit noi la vârsta lor, iar uneori, ca părinte, te poți simți depășit de acestea. Dar maniera actuală, atractivă, ilustrațiile spectaculoase dintre coperțile unei povești, citirea poveștilor cu un ton potrivit și mai ales des, contribuie la o mai bună adaptare a lor la realitățile de azi”, a mai precizat Cove. 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro

Vezi și: ShARE în Bucate - Supă rapidă de pește

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni