Andi Vasluianu, despre experiența Moromeții 2: "Dificilă a fost întâlnirea cu Mălăele! Am avut emoții, de ce să mint?"

Andi Vasluianu, despre experiența Moromeții 2:  Dificilă a fost întâlnirea cu Mălăele! Am avut emoții, de ce să mint?
Data publicarii: 26 Noiembrie 2020
Data actualizare: 26 Noiembrie 2020
De 1 Decembrie, când aniversăm Ziua Națională A României și ne bucurăm împreună la 25 de ani de când există PRO TV, filmul-eveniment pentru români e unul care a făcut deja istorie: Moromeții 2. 
Producția, în regia lui Stere Gulea, care a realizat  și “Moromeții – prima parte”, continuă povestea lui Ilie Moromete și a familiei sale. De data aceasta se concentrează însă pe fiul mai mic al lui Moromete, Niculae.

Dacă rolul lui Ilie Moromete îi aparține lui Horațiu Mălăele, distribuția toată e un cadou al cinematografiei: Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cuzin Toma, Florin Zamfirescu, Oana Pellea, Dorina Chiriac, Ion Caramitru, Andi Vasluanu, George Mihăiță, Paul Ipate, Marian Râlea, Iosif Paștina, Liviu Pintileasa, Florian Țilea și Dana Dogaru. 

Andi Vasluianu, care intră în rolul lui Vasile al Moașei,  a povestit experiența specială de pe platourile de filmare și a vorbit despre cum a trăit el Moromeții 2.

Ilie Moromete este un simbol uriaș pentru români! Cum a fost pentru tine să joci în acest film-simbol?

Inițial, când am fost cooptat pentru proiect, m-am bucurat foarte tare pentru că e un simbol și se făcuse și Moromete 1. Primul film l-am adorat. E excepțional. Bine făcut, jucat, tot. Și am fost emoționat din punctul ăsta de vedere, pentru că Moromeții 2 a fost continuarea, povestea lui Niculae care crește. Se vede evoluția lui către ce a ajuns, de fapt, Marin Preda. Dar, în timp ce filmezi, în timp ce te apuci de treaba, nu mai vezi lucrurile astea. Datorită reacțiilor oamenilor mi-am dat seama că am făcut o treabă bună. La treabă uiți. Poate pentru unii e istorie ce am făcut noi acolo, poate pentru alții nu e. E un proiect nostalgic, mai ales pentru generațiile care trecuseră prin aceste lucruri.

 
Cu ce senzație ar trebui să rămână o persoană după ce vede Moromeții 2?

Sunt mai multe senzații pe care ai putea să le extragi în timp ce privești Moromeții 2. Una dintre ele este legată de relația personală cu familia, care, după părerea mea, este extrem de importantă. Noi avem problemele astea câteodată, nerezolvate, neasumate. Asta o dată.

După care, perioada aceea în care fostul regim a intrat așa în viața oamenilor, în casele lor și în sufletele lor și peste tot. Iar, din punctul ăsta de vedere cred că e bine să vezi câte un film ca ăsta, să nu se mai întâmple niciodată așa ceva. Mai este devenirea unui scriitor. Se poate vedea povestea lui Marin Preda. Cum s-a dezvoltat el până a ajuns ca noi să-l cunoaștem. Era el, de fapt, în copilărie, ce a strâns el ca bagaj ca să poată să scrie minunăția aia de carte. 

 
Tu cu ce ai rămas în urma filmărilor?
 
E foarte ciudat, pentru că atunci când ești implicat într-un proiect, senzațiile sunt estompate de egoul tău, pentru că te uiti la ce-ai făcut la început, te uiți la cum curge povestea câteodată. Nu cred că sunt cel mai bun spectator atunci când sunt implicat. Asa că, normal că am avut și câteva senzații, dar ego-ul meu e mai mare. Ma fură partea profesională, fără să vreau. Ma detașez, de obicei, de poveste. 

Cum era atmosfera pe platourile de filmare?

Era foarte buna, pentru că eram extrem de mulți actori și foarte mulți dintre noi eram foarte buni prieteni și a fost o atmosferă de vacanță. M-am simțit excelent. Nimic n-a fost aiurea. Sunt multe filmări și repetiții, locuri în care nu te duci cu atâta drag, cum te duci la Moromeții. 

Care a fost cel mai dificil moment de pe platourile de filmare?
 
Dificilă a fost întâlnirea cu Horațiu  Mălăele. Am avut emoții. De ce să mint? Este Mălăele, în primul rând. Este un mare actor și te gândești la tot felul de lucruri. Te gândești să nu dezamăgești, să te ridici la nivelul lui. Dacă la vârsta lui și la experiența lui, încă trăiește cu aceeași emoție o filmare, mie mi se pare senzațional. E jos pălăria. 


 
Cum a fost să îl interpretezi pe Vasile al Moașei? Un fost prizonier de război care ulterior devine primar?

Tocmai pentru că el fusese prizonier de război, fusese prins de către ruși. A ales această cale, deoarece el a vrut să scape de moarte. După aceea, cui nu-i convine să aibă putere? Dar, în același timp se lovește de un om puternic, care e Moromete și îi dă șah mat la orice întâlnire pe care o are cu el. Eu cred că în sinea lui el știe că ce face e aiurea și chiar rău, dar e mai mult atras de puterea pe care a căpătat-o. Oricum, în perioada aceea, oamenii erau destul de confuzi, cred. Unora le era frică, ajungeau să facă ce le zicea sistemul, pentru că le era destul de greu să se lupte cu sistemul. O perioadă îngrozitoare, mai ales atunci, la începutul comunisului. Atunci a fost mai rau decât după aceea. Că dupa, generațiile care au urmat, deja se nășteau într-un sistem și luau ca atare lucrurile. Nu îl simțeau coercitiv. Adică, generația mea, de exemplu, chiar și generația parinților mei care s-au născut în 52. Deja trecuseră 6 ani de când erau comuniștii la putere. Cel mai greu a fost pentru bunici, cărora li s-a luat tot. 


Dar cel mai emoționant moment de pe platourile de filmare care a fost?

Cred că a fost scena în care rămâne Moromete singur, după ce are întâlnirea cu mine, cu Vasile adică. E printre ultimele scene din film. Și rămâne el singur în casa aia. M-a emoționat foarte tare, pentru că mă gândeam ce poate să simtă un om în acele momente. Cum ajungi singur, de fapt, după o viață! Începe să îi strige pe copii! Și eram acolo când s-a filmat momentul ăla, pentru că era imediat după scena pe care o avusesem mai devreme și mi s-a părut emoționant.

Filmul poate fi urmărit pe PRO TV, de 1 Decembrie, la ora 13:30 și AICI, pe PRO TV PLUS, în același timp cu difuzarea pe TV

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA IMAGINI DIN FILMUL CARE A FĂCUT ISTORIE:

FOTO: FACEBOOK ANDI VASLUIANU
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies