Ce mai face Puya de când nu mai cântă în trupa La Familia: a făcut al treilea copil și și-a luat casă la țară

Ce mai face Puya de când nu mai cântă în trupa La Familia: a făcut al treilea copil și și-a luat casă la țară
Puya s-a reinventat. Ce se întâmplă cu muzica lui. FOTO: Facebook/Puya © Scandalos Music
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 25 Noiembrie 2019
Data actualizare: 25 Noiembrie 2019
Puya s-a reinventat. Rapper-ul, care nu mai cântă cu Sișu în trupa La Familia, a scos un nou album ca artist solo. Mai mult, s-a întors în cartierul copilăriei sale, Sălăjan, și a găsit o metodă inedită de a se conecta cu fanii muzicii lui. 

La 40 de ani, Puya (Dragoș Gărdescu) are trei fete cu soția lui, Melinda, și tot timpul din lume să le învețe ceea ce contează în viață. După o „escapadă” la marginea Bucureștiului, Puya a decis să se întoarcă în Sălăjan, cartierul în care s-a născut, în care a copilărit și care l-a inspirat să facă muzică. Recent a lansat un nou album, Aventurile domnului Puy, care este „trecerea de la Puya tot în familie la Puya cap de familie”, de la „casetele cu bandă, la link-uri de YouTube”.

Pentru a se conecta exclusiv cu fanii săi, și-a mutat muzica pe aplicația personală, pe care a numit-o PUYA. Artistul dezvăluie într-un interviu acordat PROTV.RO care au fost rațiunile acestei mutări.

 „Am vrut să redobândesc prestigiul unui album de muzică… o muncă colectivă de la compozitor, artist, interpret, inginer de sunet, regizor etc. Asta chiar însemna ceva înainte. Acum e maculatură. E prea multă muzică, prea des și, bineînțeles, multă proastă. Dar nu pentru că artiștii ar fi slabi. Din contră, sunt din ce în ce mai buni, doar că pur și simplu nu poți face un album tare într-o lună așa cum te sfătuiește YouTube. Muzica a devenit content. Eu nu vreau să fiu un alt angajat la multinaționala YouTube, să mă supun orbește content-ului.

Eu vin de pe vremea casetelor cu bandă și sunt sigur că muzica bună circulă. Muzica proastă nu. Cine vrea să mă caute, mă găsește acolo. Aplicația e caseta mea. Cine nu vrea să mă asculte sau să vină acolo, înseamnă că nu e foarte interesat și nu avem oricum multe în comun. E fun club-ul meu.”

Ascultă AICI cea mai nouă piesă a lui Puya - Pe val!

Puya spune că nu e interesat de câți oameni îi folosesc aplicația și că nu lucrează cu cifre și date statistice.

„Vreau doar să despart fanii lui Mark Zuckerberg de fanii lui Puya. Dacă nu știi nici măcar două melodii de-ale mele, nu te aștepta să fac poze cu tine sau să stăm de vorbă. Nu avem ce vorbi. De când telefoanele au început să facă poze, a apărut o categorie de oameni care vor poze cu persoane publice. Artistul e un fraier ce trebuie să stea drepți ori de câte ori e nevoie. Pe mine mă interesează să stau DOAR cu cei care îmi ascultă muzica. Nu mă interesează altceva și cei care își descarcă aplicația cu siguranță sunt cei care trebuie. Altfel, de ce să te obosești? E o sită, dacă vrei.”

Puya și-a luat casă la țară

Deși s-a întors în Sălăjan, la bloc, Puya și cumpărat un loc de refugiu, pentru el și familia lui, la țară. Scopul său este să-și învețe fetele cu traiul la țară și să le ajute să deprindă adevăratele valori, transmise de bunicii noștri. Nu e un palat, ci o casă simplă, bătrânească, iar pentru recondiționarea ei se întrebuințează personal. Când va fi gata, spune Puya, ușa lui va fi deschisă și altor oameni de la oraș care vor să afle cum stau, de fapt, lucrurile la țară. 

„Casa este din lut și așa o să rămână. Vreau să le arăt orășenilor și țăranilor veniți pe la oraș că nu tot ce este vechi este și prost și ce e nou e bun. Cu tot respectul pentru Buhnici, casele noastre astea tradiționale, un pic aranjate, te țin 100 de ani și costă foarte puțin în comparație cu noutățile în materie de construcții. Vreau să demonstrez că nu e musai să te bagi dator 30 de ani că să-ți iei 40 mp în București. Poți să stai liniștit la țară într-o casă de maxim 25.000 de euro, cu cât spațiu vrei. Am făcut-o din mândrie națională, dacă vrei.”

A început și o serie de vloguri pe YouTube – Casa PuyMici – în care vorbește despre această experiență.

„Sincer, Casa PuyMici nu e un proiect, nu e un vlog. E, mai degrabă o chestie făcută așa în pur stil sălăjenist. Am făcut-o de-al dracu’, na! M-am săturat de lozinca asta cu să ne luăm țara înapoi. Am făcut ceva bănuți, am țară de vânzare. E, uite că o iau înapoi! Sunt banii mei băgați acolo. Eu muncesc la recondiționare (mă mai ajută și soacră-mea) și eu vreau să îmi duc copiii la țară. Să vadă și ei cum e, că nimeni nu mai are rude la țară.” 

Puya: „Când m-am întors în cartier am pupat și bordurile”

Născut și crescut în Sălăjan (Sectorul 3), Puya a avut la un moment dat o „rătăcire”. A plecat din cartier și s-a mutat la curte, în Cernica. N-a rezistat prea mult. Sălăjanul l-a adus înapoi.

Nevasta mea e din Deva și nu înțelege de ce țin neapărat să stau în același cartier. De ce? Eu zic, mai în glumă mai în serios, că sunt la mine în sat. Am avut o casă la Cernica, am fost cel mai bogat de la țară, că să zic așa, în așa numitele zone rezidențiale. Când m-am întors în cartier, am pupat și bordurile. Și ce crezi? Sălăjanul are gazon mai tare ca orice curte de vilă, gratis!!! Vin unii, îl tund, îl udă, îl replantează. Ce rost are să te chinui?”, dezvăluie Puya, care a remarcat un singur lucru negativ după întoarcerea în cartier. 

„Lucrul care s-a schimbat este că am rămas singur. Toți prietenii au plecat și, mai nou, Sălăjan este o combinație de Hunedoara, Buzău, Călărași și Craiova. Când vine Crăciunul rămân singur în bloc”, mai spune artistul hip-hop.

Puya: „Proiectul La Familia s-a încheiat momentan”

Puya, care a format trupa La Familia alături de Tudor Sișu în 1994, a lucrat ultima dată cu acesta la albumul Codul bunelor maniere (2017). „Proiectul La Familia s-a încheiat momentan. Nu mai facem spectacole și nici piese”, spune Puya, care se concentrează pe cariera solo.

Însă, pe lângă muzică, artistul este tată cu normă întreagă pentru cele 3 fete ale sale. Cea mai mare are 9 ani, în timp ce mezina doar 2 ani.

Care e cea mai importantă „moștenire” pe care le-o lași copiilor tăi?

„Hai să fim serioși! Lumea a făcut copii de când lumea. Acum e faza asta gen faci un copil și începi să îți faci blog de parenting. Parcă tu ai dat gaură la macaroană. Moștenirea mea e că sunt aici pentru ei, așa cum a fost și tata, și tata lu’ tata, și tata lu’ tata lu’ tata. Bun, rău altul n-au. Vreau, așa cum au făcut și părinții mei, să le las o casă și cei 7 ani de acasă. Că fără astea două lucruri ești fiul ploii. În rest… să se descurcă.”

Dacă ar fi să compui o piesă-manifest pentru România, care ar fi sloganul ei? Crezi în viitorul acestei țări?

„Am compus multe manifeste, sincer… dar lumea e sătulă de vorbe. Eu m-am decis să fac! Casa PuyMici e un exemplu. Am cumpărat-o, este a mea și o fac. Dacă cineva e nemulțumit de ceva, să facă!!! Nu să comenteze pe net. La Valea Plopului nu e un vlogger care vorbește despre copiii abandonați, este un om care a făcut un sat. Eu mai râd și spun că sunt cel mai român dintre pământeni și cred în viitorul țării pentru că știu ce oameni are! 

Dacă o să mergi în America o să auzi sigur pe unii care se plâng. Și în Germania, și în Noua Zeelandă, peste tot sunt nemulțumiri. Și astea sunt țări șmechere. Eu vreau să îmi văd de curtea mea; că dacă fiecare și-ar vedea de-a lui, ar fi o mulțime de curți frumoase și case arătoase și dichisite. Și ar fi țara așa cum vrem.”

Fotografii: colecție personală Puya

Vezi și VIDEO: Hip-hop la Românii au talent
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!