• PRO TV
  • Cum procedezi dacă vrei să nu îți scadă veniturile la pensie. Sfaturi pentru a economisi inteligent

Cum procedezi dacă vrei să nu îți scadă veniturile la pensie. Sfaturi pentru a economisi inteligent

Cum procedezi dacă vrei să nu îți scadă veniturile la pensie. Sfaturi pentru a economisi inteligent

Studiile arată că la vârsta pensionarii veniturile pot să scadă și la jumătate. În lipsa oricărei acțiuni, șansele ca pensia de stat (Pilonul 1) și cea privată (Pilonul 2) să asigure același nivel de trai ca cel din timpul vieții active sunt foarte mici.

Potrivit unui calcul al Asociației Administratorilor de Fonduri, putem să ne gândim la o bătrânețe liniștită dacă investim în fonduri aproximativ 10% din venitul nostru, începând de la o vârstă cuprinsă între 30 de 40 de ani.
 
Răzvan Szilagyi, CFA, CEO Raiffeisen Asset Management a fost invitatul Stefanei Todică la emisiunea iBani și a vorbit despre cum putem economisi inteligent în funcție de obiectivele pe care le avem și ce investiții ni se potrivesc în funcție de acestea.

Ștefana Todică: Cât de important este planificarea atunci când începem să economisim inteligent?
 
Răzvan Szilagyi: Eu aș face o comparație între sănătatea financiară și cea fizică. Așa cum atunci când vorbim de sănătatea fizică nu avem o soluție care să se potrivească pentru toată lumea, încercăm să venim cu o soluție personalizată sau cel puțîn cu niște linii directoare care să ne călăuzească în a ne face o planificare financiară sănătoasă. Eu spun că sunt 4 criterii mari de care trebuie să ținem cont atunci când facem planificarea financiară, le enumăr și apoi le explic  un pic. Vorbim de obiective, profilul de risc al investitorului, orizontul de timp și vorbim de nevoia de lichiditate.


Pentru că cel mai important lucru e să știm unde vrem să ajungem.
 
Unde vrem să ajungem este cel mai important lucru și aici să știți că este un pic mai dificil decât pare. Am întâlnit investitori care spuneau "vreau să obțin un randament de..." Nu, trebuie să ne gândim unde vrem să ajungem, care este obiectivul în viață.
 
Obiectivele le grupez în două categorii. (...) Obiectivele pe termen scurt și zona asta o numesc salteaua de siguranță. Nevoia de bani în caz de pierderea locului de muncă, este recomandat să pun între trei și șase salarii, probleme de sănătate sau reparațîi urgențe. Nu întotdeauna este o problemă mică dacă ni se strică frigiderul și trebuie să îl înlocuim.
 
Pe termen lung, obiective în care se regăsesc cei mai mulți dintre oameni: nivelul de trăi după pensionare sau retragerea din viața activă, că nu e musai să ne pensionăm, poate fi o alegere, vorbim de educația copiilor, de a lasa o moștenire copiilor, într-un termen general independența financiară, vreau să pot să aleg dacă să muncesc, să nu muncesc, dar să știu că am veniturile necesare pentru a avea un nivel de trai pe care mi-l doresc.
 
Citește mai multe pe stirileprotv.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni