• PRO TV
  • EXCLUSIV: Miguel Castillo, un om de știință cu proiecte NASA, despre înotul cu rechinii: "M-a învățat multe"

EXCLUSIV: Miguel Castillo, un om de știință cu proiecte NASA, despre înotul cu rechinii: "M-a învățat multe"

EXCLUSIV: Miguel Castillo, un om de știință cu proiecte NASA, despre înotul cu rechinii: "M-a învățat multe"

Miguel Castillo este om de știință, inginer recunoscut în special pentru munca sa în cadrul unor proiecte care sprijină Programul spațial al Statelor Unite la NASA. Este speaker TEDx, autor al mai multor cărți, iar în ultimii ani s-a specializat în medicină holistică, Yoga, Feng Shui și consiliere. 

Este pasionat de ceva care ar speria foarte multe persoane: înotul și scufundările cu rechinii. A făcut asta de zeci de ori, în SUA, Mexic, Bahamas, Tailanda și Hawaii și spune că e una dintre cele mai frumoase experiențe. Potrivit acestuia, înotul cu rechinii costă între 80 și 250 de dolari, iar scufundările se încadrează între 200 și 500 de dolari fiecare. Se face o pregătire înainte, chiar și pentru cei care au mai trecut prin asta, pregătire în care se dau indicații pentru activitate. Se semnează și un consimțământ pe proprie răspundere și se...respiră adânc în așteptarea unei experiențe de viață. 

Miguel Castillo a răspus la câteva întrebări pentru protv.ro, întrebări în care povestește ce presupun înotul sau scufundarea cu rechinii în condiții responsabile.  Fotografiile care însoțesc materialul sunt de la astfel de experiențe și fac parte din arhiva personală. 

Ce înseamnă să înoți sau să te scufunzi cu rechinii?

Te scufunzi într-un loc deschis - ocean sau mare - sau într-un mediu controlat precum un acvariu. Există mai multe niveluri la această activitate. În cele mai multe cazuri, nivelul de risc şi complexitate al activităţii va fi determinat de tipul de rechin pe care îl alegi ca să înoți sau ca să te scufunzi. Cea mai ușoară și la nivel de începător aventură implică snorkeling, plutire sau înot, în timp ce mai multe zeci de tipuri de rechini disponibile pentru aceste aventuri înoată sub tine. Un alt nivel mai complex presupune scufundarea cu cască, activitate în care pasionații se scufunda și înoată printre pești, inlusiv rechini. Aceasta este o experiență mai interesantă pentru că oferă o vedere mai bună asupra rechinilor și a peștilor în apă. O altă opțiune pentru începători implică un perete de sticlă în apă sau scufundări în cuști de oțel. Acest tip de aventură este oferit de câteva acvarii din întreaga lume

Aceasta este o opțiune mult mai sigură pentru persoanele care doresc să se scufunde în apă, dar să păstreze o barieră între ei și rechini sau pești.


Mai este o opțiune de scufundări cu abordare profesionistă. Și aici însă, mulți începători ai practicii – inclusiv eu – opteaza pentru cea mai ușoară si sigură variantă din această categorie, scufundările cu rechini în acvariu. Această opțiune aduce scafandrii licențiați în apa deschisă față în față cu multe tipuri de rechini – dintre care unii pot fi destul de periculoși – în interiorul, mediul și activitatea unui acvariu. Această activitate este foarte sigură deoarece acvariile au specialiștii care cunosc comportamentul și planul de hrănire al rechinilor, iar scufundările publice se organizează când rechinilor nu le este foame (pentru că au fost hrăniţi anterior).

Cele mai periculoase și mai interesante sunt scufundările în apa deschisă cu rechini. Această activitate presupune o vizită la așa numitele „sanctuare” pentru rechini și implică scufundări fără protecție, permițând scafandrilor calificați să se bucure de o experiență cu totul și cu totul altfel. 

Pe scurt, înotul și scufundările cu rechini implică împărțirea aceleași suprafețe de apă la diferite niveluri de expunere și protecție. Activitatea este planificată în jurul siguranței, învățării și recreerii.

Ce măsuri de securitate sunt luate pentru înotul sau scufundările cu rechinii?

De obicei, ambele activități sunt efectuate ținând cont de timpii de hrănire ai rechinilor. Majoritatea speciilor de rechini se hrănesc la apus, în zori, sau noaptea. De aceea, activitățile care implică împărțirea apei cu rechinii sunt făcute în timpul zilei.

Măsurile de siguranță se aleg în funcție de tipul de specii de rechini selectate pentru un anumit tip de înot sau scufundări

Cea mai la îndemână măsură de siguranță în interiorul unui acvariu presupune rămânerea la suprafață. De obicei, acvariile furnizează dispozitive de plutire și snorkeling pentru a se asigura că oamenii rămân la suprafața apei în timp ce rechinii înoată sub ei. În mod similar, o persoană poate în mod liber să înoate în ocean în timp ce împarte apa cu specii de rechini neamenințătoare, cum ar fi balena (Whale), leopardul (Leopard), rechinul sanitar (Nurse Shark) etc. După cum am menționat, carcase de sticlă sau cuști de oțel sunt folosite și în acvarii pentru siguranță. Cu toate acestea, foarte puține acvarii oferă experiența scufundărilor cu specii de rechini care pun viața în pericol cu adevărat.


În scufundările în apă deschisă, siguranța este esențială pentru că în timpul unei scufundări pot apărea elemente imprevizibile. Cel mai des se efectuează scufundări cu rechini în apă și ocean deschis cu specii neamenințătoare de rechini, cum ar fi și Rechinii cu vârf alb, Rechinii cu vârf negru,  Rechinii de recif din Caraibe etc.

Cu toate acestea, există încă riscuri implicate în activitate. Măsura principală de siguranță în scufundările în apă deschisă cu rechini implică scufundări în timpul zilei și instruirea legată de comportamentul posibil pe care îl pot avea rechinii când se simt amenințați. Una dintre recomandările de bază pentru scafandrii de rechini în apă deschisă este să păstreze toate mișcările la minimum și să nu extindă brațele sau picioarele prea departe de corp, pentru că rechinii pot confunda cu ușurință membrele cu peștii mici sau cu momeala. Păstrarea unei atitudini relaxate și atente în timpul scufundării este uneori cel mai bun mod de a preveni accidentele.

Cea mai periculoasă opțiune este scufundarea cu cele mai amenințătoare cinci specii: Mako, Hammerhead, Bull, Tigru sau Rechini Mari Albi (Great White Sharks) . Acest tip de scufundare se face adesea în cuști din aluminiu armat și este destinat cercetării și recreerii.

Există uneori cazuri când scafandrii de cercetare aleg să poarte costume de protecție din sârmă de oțel pentru a se apropia mai mult de rechini. Dar acest lucru este strict rezervat profesionistilor. Publicul nu optează des pentru această opțiune ca mijloc de recreere.

În sfârșit, o măsură de siguranță adoptată este utilizarea unui dispozitiv de descurajare pentru rechini. Acest tip de dispozitiv este purtat direct pe corpul persoanei aflate în apă. Cercetarea asupra acestor dispozitive este încă în curs de desfășurare, dar, în încercări cu diferite specii, acestea s-au dovedit eficiente. 

Oricine poate să înoate sau să se scufunde cu rechini sau persoana trebuie să îndeplinească anumite criterii înainte?

Pentru înot, da, oricine de orice vârstă (sub zece ani ani ar necesita supravegherea părinților) care se simte confortabil în apă. În mod ideal, trebuie să știii cum să plutești și să te miști liber în apă.  

Pentru scuba diving, scafandrii trebuie să fie peste zece ani, cu o stare generală de sănătate bună și să fie capabili să înoate două sute de metri fără oprire. 

Care a fost experiența ta de înot sau scufundări cu rechini?

Înotul și scufundările cu rechini au fost întotdeauna una dintre cele mai frumoase și captivante experiențe din viața mea.

Scufundările cu rechinii au jucat un rol deosebit de important în viața mea: mi-am învins orice frică de apă și am reușit să intru într-o lume a unor creaturi uneori înțelese greșit. Dragostea, respectul și aprecierea mea pentru rechini nu se pot descrie. Îți taie respirația să fii în apă cu așa creaturi și să vezi comportamentul lor inteligent în mod natural. Scufundarea de atâtea ori cu ei m-a învățat despre comportamentul lor, despre limitele lor și despre limitele mele, despre respect,  despre frică și despre depășirea fricii. 

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni