• PRO TV
  • Florin Piersic, despre documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar: „O vreme n-am putut vorbi”

Florin Piersic, despre documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar: „O vreme n-am putut vorbi”

Florin Piersic, despre documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar: „O vreme n-am putut vorbi”

România este mai aproape de Oscar ca niciodată, iar această perspectivă îi încântă deopotrivă pe cineaștii români și pe iubitorii de film. Marele actor Florin Piersic a dezvăluit într-un interviu pentru PROTV.RO că documentarul „Colectiv” l-a marcat profund și speră să obțină măcar un trofeu la gala din 25 aprilie.

La începutul anilor ’70, Florin Piersic juca în, poate, cea mai mare realizare cinematografică românească din toate timpurile. Filmul Mihai Viteazul, care și azi e considerat de mulți români cel mai bun film românesc, a fost propus de România la Oscar, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Pelicula, regizată de Sergiu Nicolaescu, nu a primit nominalizarea mult așteptată, ridicând suspiciuni în legătură cu implicarea politicului în procesul de selecție.

Aproape 50 de ani mai târziu, Florin Piersic a fost întrebat de PROTV.RO dacă cinematografia românească a fost nedreptățită. 

E greu de judecat. Pentru un film istoric, făcut la vremea aceea într-o țară comunistă, a fost o realizare extraordinară chiar și prezența pe această lista scurtă a Oscarurilor. Cu Oscar sau nu, rămâne o mare izbândă a cinematografiei românești”, ne-a spus marele actor.

Florin Piersic spune că România are o șansă rară să scrie istorie la gala din acest an a Premiilor Oscar. Actorul a mărturisit că este încântat de documentarul Colectiv, care l-a impresionat profund. 

E o performanță că România are, în 2021, două nominalizări la Oscar cu documentarul Colectiv?

„Performanță?! Găsesc că este extraordinar! Ne place sau nu, Oscarul este Everestul în cinematografie. Cine nu ar vrea să îl cucerească?! Eu am trăit  intens fiecare emoție a prezenței noastre peste hotare, mai ales când a fost vorba de artă și chiar de sport.”

Citește șiFlorin Piersic, dezvăluiri despre cea mai fierbinte scenă de amor pe care a filmat-o: „Câte duble am tras...”

Ați văzut documentarul Colectiv? Ce v-a transmis?

„Sincer? După ce l-am văzut, am fost atât de marcat, încât o vreme n-am putut vorbi. Exact cum mi s-a întâmplat când s-au prăbușit turnurile gemene din New York. Nopți întregi mi-am pierdut somnul. Mi se pare atât de nedrept, m-a lovit fizic, cumplit toată acea mare de suferință pierdută printre hârtiile unor oameni care se aflau unde se aflau ca să facă bine. Excepțional documentar! Îi aplaud pe jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și sper din inimă să câștige un Oscar.”

Florin Piersic, despre Mihai Viteazul: „Zilele de filmare erau o bucurie” 
 

Ce amintiri dragi aveți de la filmările pentru Mihai Viteazul?



„După ce filmasem alături de actori extraordinari ca Laurance Harvey și Orson Welles, în coproductia internațională Bătălia pentru Roma regizată de Robert Siodmak, am fost invitat la Berlin la premieră filmului. Regizorul secund al peliculei era Sergiu Nicolaescu. Pentru prima dată în viață, acolo mi s-a făcut propunerea de a rămâne în Occident și, odată cu asta, rolul Siegfried în serialul Nibelungii, pe care urma să-l înceapă producătorul Arthur Brauner. 

De plecat definitiv din România, oricum n-aș fi plecat, în primul rând din cauza părinților mei, de care n-aș fi putut să mă despart niciodată, dar povestindu-i lui Sergiu Nicolaescu despre ce planuri se fac cu mine el a fost de părere să revin în țară pentru că avea de gând să mă distribuie în rolul Sigismund în filmul Mihai Viteazul

Ulterior, pentru că filmam în același timp pentru seria Haiducii și aveam aproape seară de seară spectacolele de la Teatrul Național, ca să pot avea în Mihai Viteazul mai puține zile de filmare, am fost distribuit într-un rol care nu avea atât de mare întindere, și anume  Preda Buzescu.

Amintirile sunt atât de multe încât aș putea scrie o carte. Zilele de filmare erau o bucurie. Întâi pentru că îi aveam pe toți colegii și prietenii mei alături: Amza, în rolul Domnitorului Mihai,  Septimiu Sever, Ilarion Ciobanu, Albulescu, eu, împreună cu ceilalți frați Buzescu, Radu și Stroe.

Se filma serios, cu mare atenție la detalii. Dincolo de plaou însă ne făceam o mulțime de glume și farse, uneori spre disperarea lui Sergiu. Producția era uriașă. Actori, echipa de filmare, sute de figuranți. Impresionant! S-a filmat chiar la Călugăreni. Am avut nu demult surpriza ca după un spectacol cu Străini în noapte să vină la mine la cabină un spectator, cu o fotografie în mână. Uitați-vă dom’ Florin, dumneavoastră și cu mine la filmări la Mihai Viteazu. Eu eram în figurație în oastea lui Mihai. 

Mi-aduc aminte că în pauzele de filmare mă fotografiam cu toată armata română… Mi-a făcut plăcere să văd că după zeci de ani, cei de-acolo își păstrează și prețuiesc aceste amintiri.”

Despre filmul Mihai Viteazul



Filmul Mihai Viteazul a fost regizat de Sergiu Nicolaescu, după scenariul lui Titus Popovici. Pelicula, realizată de Studioul Cinematografic București, a fost lansată în cinematografele de la noi la 13 februarie 1971. Filmul a fost distribuit sub diverse denumiri în țări precum Spania, Germania de Vest, Germania de Est, Japonia, Cehoslovacia, Italia și Finlanda. 

Filmările au durat aproape doi ani și au necesitat prezența a mii de figuranți. În 2021, filmul încă este notat cu 8,4 pe IMDb.

Din distribuție fac parte actorii: Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gărdescu, György Kovács, Nicolae Secăreanu, Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Colea Răutu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer, Ioana Bulcă, Klára Sebők, Nicolae Rogalschi, Constantin Codrescu și Florin Piersic.  

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro.

Fotografii: Agerpres/Dan Tăuțan/Getty Images

Vezi și VIDEO: 



 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni