• PRO TV
  • Radu Constantin, vloggerul care îi îndeamnă pe tineri să nu fugă de carte: „Cititul m-a adus unde sunt”

Radu Constantin, vloggerul care îi îndeamnă pe tineri să nu fugă de carte: „Cititul m-a adus unde sunt”

Radu Constantin, vloggerul care îi îndeamnă pe tineri să nu fugă de carte: „Cititul m-a adus unde sunt”

Într-una din zilele în care domnițele tunate se prăjeau la soare, la Mamaia, sub privirile admirative ale partenerilor cu buzunarele doldora de bancnote verzi, am încropit un interviu cu un influencer din România căruia, dintr-o coincidență bizară, îi place mai mult muntele. 

Radu Constantin e un vlogger atipic. Sigur, sunt mulți ca el, dar nu-i vedem noi. Dacă nu-l cunoști, ai tendința să-l desconsideri grav. Să-l jdeci după „ambalaj”. Radu este dovada vie că ne înșelăm, ăștia mai în etate, când spunem „n-ai domne ce să faci cu ăștia tineri”. În realitate, în scurt timp n-o să mai ai ce face TU cu ăștia ca noi, căci așa e viața, plină de ironii sinistre.

Îl urmăresc de ceva vreme pe rețelele sociale și cred că ar trebui să o faci și tu, cel/cea care citește acest text acum. Merită. 

Omul este influencer, ceea ce înseamnă că influențează comportamentul, alegerile sau chiar viața celor din jur. Mie îmi place influența lui, mai ales că recent a demarat o campanie frumoasă pe Instagram, în care recomandă celor care îi urmăresc activitatea cărțile pe care le-a citit sau pe care plănuiește să o facă. L-am abordat pentru acest interviu și nu am regretat. 

Ai două minute și 48 de secunde la dispoziție? Pentru că atât îți trebuie ca să parcurgi ce am scris mai jos. 

De mult timp nu am mai văzut bloggeri și vloggeri care să recomande și să încurajeze cititul. Ne poți spune ce-ți veni? Ce e cu campania asta a ta și cui se adresează? 

„Ce-mi veni, îmi veni că m-am prins de rețeta succesului care, de altfel, e sub nasul nostru, dar pe care nu o băgăm în seamă. Însă, pe bună dreptate n-o băgăm în seamă pentru că sunt sigur că și ție, și mie, și tuturor celor care văd acum interviul ăsta le-a fost urât în momentul în care la școală au fost puși/forțați să citească fără să li se explice la ce bun.

Cititul și informația m-au adus pe mine unde sunt și încerc să inspir și să conving cât mai mulți oameni să facă asta, pentru că ce crezi? Asta îi va duce, de unde sunt, acolo unde vor să ajungă. Cât despre cui se adresează? Tuturor. Îmi doresc să fac un trend din asta, îmi doresc ca cititul să devină cool, să fie mișto. Să faci asta și să fie la modă.” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radu Constantin (@radu.co) on

Cum reacționează urmăritorii tăi de pe Instagram când le recomanzi cărți? Ai succes cu aceste postări sau mai bine postai ceva de la mare, de pe plajă? 

„Cum am zis mai sus, suntem reticenți la citit din cauza sistemului, pentru că ni s-a băgat pe gât asta în școală și foarte mulți dintre noi nu suportăm ideea de citit încă de atunci. Cât despre cum reacționează oamenii, ei bine am să-ți spun un singur lucru: de la 25.000 de like-uri la o poză am ajuns să fac 7.000. De aici, trage singur concluzia! Și da, cred că mai bine postam ceva de la mare, pentru cei 25.000, însă pentru cei 6.000 cu siguranță e mai bine că am postat carte. În acest moment mă interesează mai mult calitatea oamenilor care mă urmăresc, decât cantitatea.” 

Citești cărțile pe care le recomanzi sau e doar de poză? Ai un top 3 cărți citite anul ăsta?

 „Acum mă desconsideri și mă iei la mișto? Glumesc. Absolut toate cărțile pe care le recomand le-am citit, poate chiar de două ori. Îmi place să vorbesc și să recomand din propria experiență și îmi place să cred că de mult nu mai fac lucruri doar de dragul de a le face. Cred în absolut tot ce spun și ce fac. Cât despre un TOP 3, treaba e subiectivă. Aș putea să-ți spun un top 3 pentru mine, care pentru tine să fie meh. Aici e vorba despre preferințe și, de cele mai multe ori, îmi place să gândesc în ajutorarea celorlalți. 

Astfel, dacă vrei să știi top 3 cărți pe care le-aș recomanda celor care citesc interviul ăsta, aș zice: Principiile Succesului - Jack Canfield, Atomic Habbits - James Clear și Secretele Întregii Vieți - Iuliana Neagu & John Yorgos.


FOTO: @radu.co

Ce înseamnă să ai succes în online? De exemplu, tu cum măsori succesul?

„Ce înseamnă să ai succes habar n-am, dar aș putea să-ți spun ce înseamnă pentru mine succesul. Când eram mic îmi plăcea să zic o vorbă pentru care eram foarte mult luat la mișto, inclusiv de părinți. Să nu mai zic de prieteni și colegi. Vorba aia era: Eu, în viață, asta vreau să schimb: destinele oamenilor.

Acum poți să înțelegi de ce eram luat la mișto, pentru că un puști să zică lucrurile astea, e de râs în societatea noastră. Însă anii au trecut și ce crezi? Chiar asta fac și chiar ăsta e lucrul care mă împlinește cel mai mult. Să îmi spună oamenii că prin intermediul activității mele le-am inspirat și schimbat viața. În rest, nu mă interesează nimic. Eu aici vreau cifre, aici se cunatifică la mine succesul.” 

Ai intuit bine următoarea întrebare. Sunt like-urile de pe rețelele sociale un indicator al succesului?

„Da sunt, de ce să fim impocriți că nu sunt, pentru că toată lumea aleargă după ele. Însă, pentru mine, încântător este atunci când postez o poză cu o carte și are multe like-uri. Atunci e mișto, atunci e succes.” 

Ce crezi că le place la tine celor care te urmăresc în social media? 

„Habar n-am :)) Conform Personal Brandingului ar trebui să știu. Însă eu nu mă gândesc la asta, sunt autentic, sunt eu în tot ceea ce fac și nu prea mă gândesc oare cum mă văd ceilalți. Sunt autentic aș putea să spun, adică, dacă citesc asta nu înseamnă că nu îmi fac tatuaje sau că mă fac șoarece de bibliotecă sau că nu mă duc la petreceri. Ba, din contră, trăiesc viața la maximum orice aș face.” 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zile bune vin ????⁣ ⁣ #followyourpassion ⁣ #GandesteDiferit

A post shared by Radu Constantin (@radu.co) on

Nu ți se pare că e prea multă goliciune pe Instagram? Adică, toată lumea se afișează dezbrăcată în social media. Contează atât de mult „ambalajul”? Totuși, nu sunt pudic…

„Da goliciunea există, da este multă, da contează ambalajul :))) Pentru că ăștia suntem. Hai să nu fim ipocriți, sexualitatea va atrage mereu privirea și va vinde! În fond, suntem mânați de dorința animalică și, până nu reușim să ne ridicăm nivelul de conștiință și să gândim puțin diferit, lucrul ăsta o să se tot întâmple. Și, ghici de unde vine asta! Din educație, lucru la care noi ca și țară stăm… se poate și mai bine, ca să nu zic că stăm prost rău :))

În același timp, Instagramul poate să fie și o unealtă bună. Însă, toată lumea blamează acest Intagram, la fel ca tine acum, și se plânge că vezi dom’le câte chestii nașpa sunt. Dar tu de unde știi că sunt goliciuni? Pentru că te uiți, pentru că urmărim cu toții. Deci, este vorba doar despre o alegere, aceea de a nu mai urmări ce nu e folositor și a ne îndrepta atenția spre ce e folositor. 

De exemplu, poți să scoți toți acei oameni pe care îi urmărești degeaba și de mâine să urmăreșți doar pagini care te interesează și de la care ai ce învăța pe bune. Eu cred că problema nu este la Instagram și la ce postează unii, ci la alegerile pe care fiecare dintre noi le facem referitor la persoanele pe care le urmărim.” 

Pe vremuri, meseria de jurnalist era extrem de respectată. Acum nu mai e la fel. Nu ți se pare că influencerii o iau pe același drum? Se vorbește mult la peiorativ de influenceri azi. Nu ți se pare? 

„În primul rând nu știu ce înseamnă peiorativ și nu înțeleg dorința specialiștilor de a folosi cuvinte complicate, astfel încât oamenii să nu-i înțeleagă. Sper ca în curând să se ducă acest trend :))) 

Deci, cu mintea mea rapidă am căutat pe dex și am găsit că înseamnă defavorabil :))) Cred că, la fel cum în anii ‘90 să fii jurnalist era cool rău de tot, la fel cred că este și acum treaba asta cu influencerii. Dar ce crezi? La fel cum să fii jurnalist a intrat într-o normalitate, așa și ideea de influencer o să intre într-o normalitate. Mă aștept să existe și încadrare ca și meserie, asta de influencer. Ar fi tare. 

Cât despre respectată, iarăși mi se pare o chestiune de orgoliu al statusului social. E la fel ca atunci când un doctor se recomandă, când face cunoștință, cu Dr. X. Nu cred că ar trebui să punem atât de mult accent pe funcții. La urma urmei, cred că factorul uman ar trebui să fie cel care contează cu adevărat.” 

Fotografii: @radu.co

Vezi și VIDEO: Radu Constantin, o zi în culisele vloggingului

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni