Spania ‘99, artistul care își cântă viața în română și spaniolă. „Mama e o româncă specială”

Spania lsquo;99, artistul care își cântă viața în română și spaniolă. bdquo;Mama e o româncă specială
Andrei Mateos, alias Spania '99, abordează stilul rapp cu accente flamenco. FOTO: Global Records
Autor: Dan L. Brumar
Data: 03 Februarie 2020
Când toți semenii lui fac drumul invers, din România spre Spania, un tânăr artist pe jumătate român, pe jumătate spaniol caută rețeta fericirii în țara lui Dracula.

Spania ‘99, pe numele său real Andrei Mateos, s-a născut în orașul El Ejido, provincia Almeria, acum 20 de ani. Mama lui e româncă, tatăl lui e spaniol, iar până la vârsta de 7 ani a trăit în Spania. S-a stabilit în România în 2007, împreună cu mama, după ce tatăl lui i-a părăsit.

Această experiență l-a inspirat să scrie prima lui piesă ca artist solo, Aprinde-l, Tată, care se bucură de succes pe YouTube. 

Crescut doar de mamă și nevoit să facă față unei vieți complicate, Andrei Mateos și-a pus suferința în versuri pentru a transmite un mesaj pozitiv tuturor celor care se simt prinși între două lumi.

Într-un interviu acordat PROTV.RO, Spania ’99 dezvăluie care au fost rațiunile mutării în România și ce vrea să obțină în plan muzical.

Când te-ai stabilit în România și ce a stat la baza acestei alegeri? Românii fac, de regulă, drumul invers...

„Da, să zicem că mama e o româncă specială pentru tăria ei de caracter. Când aveam 7 ani, am venit în România, principalele motive care au împins decizia fiind să-mi cunosc bunicii din partea mamei și, implicit, să învăț și limba română. În 3 luni știam să vorbesc și română, apoi a fost o chestie de feeling. Pe mine m-a întrebat mama unde vreau la școală și am zis că vreau în România. De atunci așa a rămas, în schimb am mers în fiecare vară acolo.” 

Ce anume te-a împins să începi o carieră în muzică?

„Cred că răspunsul care se potrivește cel mai bine la întrebarea asta este muzica. De mic copil îmi plăcea să dansez, să cânt ce piese îmi plăceau atunci. După ce am mai crescut, am descoperit din ce în ce mai multă muzică și într-o zi mi-a venit gândul să încerc și eu să scriu o piesă. De atunci am tot scris, până când am crescut și mai mult și mi-a picat fisa. Am avut revelația că ceea ce făceam deja ca hobby e ce trebuie să fac toată viața. Pot spune că, mai degrabă, muzica m-a tras decât m-a împins.”

Puteai să fii... astronaut sau polițist? Ce visai când erai mic, mic de tot?

„La întrebarea asta aș desena o scară cu toate etapele în care voiam să fiu ceva. Când eram mic de tot, probabil, voiam să mă fac Spider Man sau ceva supererou, apoi pe la 11 ani voiam să fiu pirotehnist. La un moment dat voiam arhitect, pentru că-mi plăcea geometria, apoi voiam să devin criminalist. M-am gândit o dată și la Drept, poveste lungă... hahahah. În prezent mă gândesc să fac un an sau 6 luni de armată, peste câțiva ani. PS: am uitat să menționez că am fost hotărât să dau și la Psihologie.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ▪️SPANIA▪️ (@ssspania99) on


Ce spune muzica ta? Care sunt mesajele principale?

„Cred că depinde, o parte rezonabilă, și de cel care ascultă. În mare, zice să te duci pe vibe, să fii spiritual curat, să ții cont că toți oamenii suntem cumva frați, indiferent de stereotipuri, deși nah… fiecare sesiune e unică, piesele ies diferit și de aici și multe posibile mesaje valabile. Însă, cum am zis, depinde și de percepția care ascultă. Mereu mi-a plăcut să scriu și să las mai multe sensuri valabile, abordările enigmatice care lasă alegeri de făcut pentru cititor sau ascultător, în funcție de imaginația sa.”

Ascultă mai jos piesa Aprinde-l, Tată!

Cânți PENTRU cineva sau doar pentru că îți place? Le spui oamenilor ce vor să audă sau le cânți pentru că TREBUIE să te audă?

„Cânt pentru Univers, din pasiune pură, uneori le zic oamenilor ce vor să audă, uneori le zic ce nu știau că voiau să audă, alteori le dau doar senzația că urmă să zic ce voiau ei, dar zic altceva. În același timp trebuie să mă audă că să pot finaliza omagiul ăsta spre Univers, care e numit muzică în cazul nostru.”

Ce ai lăsat drag în Spania și ce n-ai mai vrea să recuperezi niciodată?

„Am lăsat Spania... oarecum având două vieți, una în Spania, una în România, am lăsat acolo viața aia, oamenii, cultura, tot, vizitând doar vara, în vacanță. Nu vreau să recuperez nimic din ce a fost pierdut, fiindcă cred că nu e absolut nimic întâmplător.”

Care e planul tău? Marele plan, în muzică mă refer?

„Să muncesc muzică în română și spaniolă, până găsesc soundul care cred că mi se potrivește perfect, apoi să împușc câteva materiale care să mă extindă, ajungând să plec într-un turneu internațional, niște materiale în spaniolă cred că au mai mult potențial. În mare, cam ăsta-i planul, o să dansez cu muzica toată viața, într-un fel sau altul.”

FULLSCREEN
Spania ‘99, artistul care își cântă viața în română și spaniolă. „Mama e o româncă specială”
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO