• PRO TV
  • Wine Trips from România | Domeniile Davidescu, vinuri din lunca Prutului de Jos, areal protejat UNESCO

Wine Trips from România | Domeniile Davidescu, vinuri din lunca Prutului de Jos, areal protejat UNESCO

Wine Trips from România | Domeniile Davidescu, vinuri din lunca Prutului de Jos, areal protejat UNESCO

Aproape 120.000 de hectare din suprafața Republicii Moldova este cultivată cu viță de vie. O parte importantă a culturii este masată în sud-vestul țării, în zona viticolă Valul lui Traian. Aici, spun experții, vinul are o calitate deosebită, iar explicațiile le-am aflat în timpul vizitei la Domeniile Davidescu. 

Cum e via, așa va fi și strugurele, spun viticultorii. Iar în sud-vestul Republicii Moldova, via e mai mereu bine. Atuurile zonei viticole oferă, an de an, vinăriilor de aici un avantaj competitiv pe piața de profil. Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au ajuns la Domeniile Davidescu, o vinărie care face parte dintr-un grup de companii din industria vinului deținut de familia Davidescu.

Alături de maestrul Eugen Doga, Sergiu Nedelea a descoperit asocierea minunantă dintre vin și muzică, dar și secretele vinurilor de calitate, realizate cu struguri proveniți din zona cu indicație geografică protejată Valul lui Traian. 

Regiunea, care se întinde pe 43.000 de hectare, include și lunca Prutului de Jos, un areal protejat de UNESCO ce se întinde pe circa 14.700 de hectare. Aici, pe o suprafață de 250 de hectare, membrii familiei Davidescu cultivă cele mai apreciate soiuri de struguri autohtone și internaționale.

Episodul complet e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Cele trei secrete ale vinului de la Domeniile Davidescu

Cum am remarcat și cu altă ocazie, toți viticultorii fac vin și ei cred că e cel mai bun. La succesul unui vin contribuie mai mulți factori, care includ, printre altele, deținerea de mijloace tehnologice moderne, soiuri de calitate și oenologi cu experiență. Elena Davidescu, co-proprietar al vinăriei Domeniile Davidescu, a dezvăluit câteva dintre secretele vinurilor familiei sale.

Primul este solul extrem de bogat în nutrienți existent în regiunea Valul lui Traian. Altitudinea joasă (5 - 311 metri față de nivelul mării), cantitatea bogată de precipitații și numărul mare de zile însorite dintr-un an contribuie la o vie bogată în rod, cu struguri aromați și plin de gust. Clima din zona de sud-vest a țării este propice cultivării soiurilor roșii (negre), cum sunt Cabernet Sauvignon, Saperavi, Fetească Neagră și Merlot

Apoi, la Domeniile Davidescu, strugurii sunt culeși manual, cu mare atenție, astfel încât cele mai bune și sănătoase boabe să ajungă la zdrobit și maturat. 

În al treilea rând, aromele inconfundabile ale vinurilor cramei Davidescu sunt conferite și de baricurile de stejar franțuzesc din zona Bordeaux. În fiecare vin învechit în butoaiele de stejar se vor regăsi arome precum vanilie și ciocolată, iar vinurile capătă mai multe taninuri și o corpolență aparte.

Sergiu Nedelea și invitatul său au vizitat plantațiile de Fetească Neagră și Saperavi. Aici au avut ocazia să afle câtă muncă depun viticultorii, de la monitorizarea sănătății culturii, la cules și zdobit cele mai zemoase boabe.

Trei generații de făuritori de vinuri de poveste

Familia Davidescu deține trei vinării distincte: Vinăria din Vale, Crama Regală și Domeniile Davidescu. Toate acestea au început cu bunicul Ilie Davidescu, omul care a avut curajul să se avânte în afaceri cu viță de vie și vin. Pasiunea lui pentru vie a fost transmisă din tată-n fiu, astfel încât Vladimir Davidescu a preluat operațiunile companiei. În prezent, în afacere au fost cooptați și nepoții, Andrian și Elena Davidescu.

În cinstea acestei pasiuni transmise din generație în generație, Domeniile Davidescu a creat o gamă de vinuri premium, denumită Generații. Din acest „buchet” nobil de arome, remarcăm un cupaj de Rară Neagră, Fetească Neagră și Syrah, din 2018, un vin corpolent și condimentat, maturat peste 12 luni în butoaie de stejar. 

Un vin deosebit este un cupaj de Chardonnay (alb) și Cabernet Sauvignon (roșu) din aceeași gamă. Cei care l-au testat deja sunt de acord că este un vin cu care poți impresiona pe oricine, indiferent de situație. De altfel, Sergiu Nedelea și maestrul Eugen Doga au avut ocazia să guste dintr-un Chardonnay ținut, vreme de nouă luni, în baricuri de stejar franțuzesc. E același vin folosit la cupajul menționat.

Acest vin are o aromă foarte fină de flori, de miere de albine, de pâine tostată… E aroma sa naturală, plus cea pe care i-o conferă baricul”, dezvăluie Elena Davidescu. 

Vedeți în VIDEO-ul de mai jos cum a fost experiența la Domeniile Davidescu!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni