Wine Trips România | Lecția de „spumante” în patria vinului alb, Jidvei

Wine Trips România | Lecția de spumante în patria vinului alb, Jidvei
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Ianuarie 2022
Data actualizare: 21 Ianuarie 2022
Fiecare iubitor de vin trebuie să aibă un soi de „bucket list”, care să conțină experiențele obligatorii de bifat în viață. Printre acestea trebuie să se afle și o vizită la cel mai mare producător de vinuri din România. „Wine Trips România” a ajuns la Jidvei, unde a aflat că succesul se obține științific.

Pentru că o afacere mare nu era de ajuns, au făcut-o uriașă. Administratorii companiei Jidvei gestionează o suprafață de 2.500 de hectare de viță de vie în zona Târnave, care generează anual circa 25 de milioane de kilograme de struguri. Din această cantitate uriașă de materie primă rezultă vinuri de cea mai înalte calitate, recunoscute și apreciate de toți românii care se recomandă „consumatori”.

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au pătruns în „bucătăria” acestui colos al industriei vitivinicole din România și au aflat câteva taine ale preparării vinurilor spumante. Cel mai conștiincios învățăcel a fost Mircea Radu, invitatul special al episodului 9 al emisiunii noastre.

Ediția integrală este disponibilă pe PROTV PLUS și VOYO.

Jidvei sau când istoria își cunoaște viitorul

Jidvei este un brand de tradiție în România, iar istoria sa începe la 1949, când este înființară Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei. În 1999, în urma privatizării IAS Jidvei, ia naștere actuala companie Jidvei care a trecut la modernizarea tuturor proceselor de producție.

Folosim platforme decizionale, în care sunt înregistrați toți parametrii meteo din vie, toți parametrii vegetativi ai plantelor. Nici nu am reuși, la o suprafață de 2.500 de hectare de vie, fără ajutorul tehnologiei”, dezvăluie Ioan Mărginean, director tehnic viticultură.

Compania deține patru crame, la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, unde se produc și se depozitează vinuri din soiuri precum Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Traminer Roz, Riesling, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Deși 4 soiuri de struguri sunt roșii, Jidvei le folosește doar pentru prepararea vinurilor rose. Până în prezent nu a existat niciun vin roșu cu eticheta Jidvei.

Orice vin din portofoliul Jidvei îți place îl poți găsi pe eMAG la un preț avantajos.

Cea mai mare dintre cele patru crame deținute de grupul Jidvei, care poartă numele companiei, a fost construită în anul 1974. Azi, acesta este locul în care sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele produse de Jidvei.

Lecția despre spumant predată de un doctor în vin

Sergiu Nedelea l-a dus pe Mircea Radu la Crama Tăuni a grupului Jidvei, cea mai mare cramă gravitațională din Europa. Se cheamă așa pentru că în procesul de realizare a vinului, din momentul zdrobirii strugurilor, nu se folosesc pompe sau alte echipamente care să grăbească acest proces.

Aici au fost introduși în tainele producerii vinurilor spumante, iar discipol le-a fost Dr. Ing. Ioan Buia, director complex vinificație. Jidvei produce vinuri spumante din 1974 și întotdeauna a respectat metoda tradițională, franțuzească, al cărei nume viticultorii nici nu au voie să-l pronunțe. Îl spunem noi: champenoise, termen dat metodei de producere a vinurilor spumante din regiunea franceză Champagne. 

Conform legislației europene, doar acele spumante pot fi numite „șampanie”, iar termenul de „metoda champenoise” poate fi utilizat doar cu referire la vinurile produse în Champagne. De ceea, toți producătorii mondiali care o folosesc se referă la „metoda tradițională” de producere a vinurilor spumante.

Curioși să aflați ce presupune „metoda tradițională” pe care o folosește Jidvei la vinurile sale spumante? Vedeți VIDEO-ul de mai jos! Rămâneți alături de Wine Trips România pentru că mai avem povești din patria vinului românesc! Următoarea va fi tot la Jidvei, unde am găsit de cuviință să ne prelungim șederea. Aflați săptămâna viitoare de ce!

Articol susținut de eMAG.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!