17 ani de la lansarea primului film din seria Stăpânul Inelelor. Cinci lucruri din culise, pe care sigur nu le știai

17 ani de la lansarea primului film din seria Stăpânul Inelelor. Cinci lucruri din culise, pe care sigur nu le știai
Autor: Dan Brumar
Data: 04 Ianuarie 2019
Peter Jackson a dat lovitura în 2001 cu ecranizarea cărții lui J. R. R Tolkien, iar acum un jurnalist britanic vrea să facă la fel cu propriul volum în care descrie, cu lux de amănunte, aspecte neștiute din culisele creării seriei de succes.

Frăția Inelului este primul film din seria fantastică Stăpânul Inelelor, care a avut premiera la 10 decembrie 2001. Pelicula a fost distinsă cu patru premii Oscar și a fost nominalizată la alte nouă categorii ale premiilor Academiei Americane de Film. În 2007, a fost inclus în top 100 cele mai bune filme americane, iar asta se datorează atât regizorului Peter Jackson, cât și distribuției de senzație.

Jurnalistul Ian Nathan, de la Daily Mail, a scris de curând o carte în care povestește lucruri mai puțin știute sau chiar necunoscute despre seria de succes Lord of the Rings. Anything you can imagine: Peter Jackson and the making of Middle-Earth este un volum care promite să-i surprindă chiar și pe cei mai înfocați fani ai seriei și ai cărților lui Tolkien.

Iată câteva secrete ale seriei, care nu au fost dezvăluite niciodată până acum!

Viggo Mortensen a fost la un pas de moarte

Viggo Mortensen i-a dat viață personajului Aragorn, fiul lui Arathorn, descendent al lui Isildur, regele care a păstrat pentru el inelul suprem. Ian Nathan scrie în cartea lui că Mortensen a fost în permanență în pericol de a-și pierde viața în timpul filmărilor pentru scena bătăliei de la Porta Neagră, din al treilea film al seriei – Întoarcerea Regelui.  

Conform lui Nathan, filmările au avut loc în deșertul Rangipo, din Noua Zeelandă, într-o zonă folosită anterior de Armată ca poligon de instrucție. Înainte de startul filmărilor, militarii au curățat zona de proiectile și mine neexplodate, creând un perimetru de siguranță. Cu toate acestea, Viggo Mortensen s-a abătut de la traseul stabilit inițiat de regizor în timpul filmării scenelor călare, băgându-i pe toți în sperieți. 

„Jackson își amintește că aștepta explozia, dintr-un moment într-altul. Acum că a găsit actorul potrivit pentru a-l juca pe Aragorn, e nevoit să-l privească sărind în aer din cauza unei bombe neexplodate”, scrie jurnalistul în carte, conform Entertainment Weekly. Din fericire, asta nu s-a întâmplat, iar Mortensen s-a achitat onorabil de sarcina de a-l interpreta pe Aragorn.

Pentru a-și juca mai bine rolul, Mortensen a dormit în repetate rânduri sub cerul liber, cu sabia de recuzită sub cap.

L-au găsit greu pe Aragorn

Viggo Mortensen nu a fost prima propunere a producătorilor pentru rolul din seria Lord of the Rings. Primul actor care a fost curtat pentru rolul lui Aragorn a fost Daniel Day Lewis, însă acesta a refuzat, nu o dată, ci de două ori, să facă parte din distribuție. Atenția echipei de producție s-a îndreptat asupra lui Nicolas Cage, care a declinat oferta din cauza unor probleme personale. Vin Diesel a dat niște probe, dar nu le-a trecut, pentru ca rolul să-i fie atribuit apoi lui Stuart Townsend.

Bucuria acestuia a fost de scurtă durată, deoarece Peter Jackson l-a refuzat când și-a dat seama că e prea tânăr. Russell Crowe a fost curtat, însă acesta a refuzat propunerea, după ce acceptase să apară în Gladiatorul. Apoi, producătorul Mark Ordesky l-a văzut pe Mortensen într-un rol, însă cel care l-a convins să accepte rolul a fost fiul actorului, care este fan înfocat al cărții.

Orlando Bloom a dormit patru zile în casa unei bunicuțe

Regizorul plănuia să filmeze o scenă de luptă lângă Queenstown, Noua Zeelandă, însă o furtună devastatoare a distrus locul de filmare cu o zi înainte. Echipa de producție și actorii au părăsit zona, după ce au primit avertizări de vreme rea, însă au luat-o pe drumuri diferite. Orlando Bloom (Legolas) și Sean Bean (Boromir) au fost surprinși de furtună și nevoiți să caute adăpost în apropiere.

Cea mai apropiată locuință a fost o cabană izolată locuită de o bătrânică. Femeia i-a găzduit pe cei doi actori vreme de patru zile, timp în care ei au împărțit o canapea.

Una dintre cele mai reușite replici era să nu fie rostită

Scenariul și replicile personajelor au fost schimbate și îmbunătățite constant, pe toată durata filmărilor, iar una dintre cele mai reușite replici din serie era să nu fie rostită. Conform lui Ian Nathan, replica lui Boromir de la Consiliul din Elrond, a fost compusă pe ultima sută de metri.

Actorul care l-a interpretat pe Gollum s-a rătăcit în sălbăticie

Andy Serkis, care l-a jucat pe Gollum, a filmat mai tot timpul separat scenele pe care le juca. Pentru a intra mai bine în pielea personajului său atipic, Serkis a plecat într-o călătorie de trei zile în josul râului, cu canoea, de unul singur. Cu provizii pentru trei zile la el și cu cartea lui Tolkien în rucsac, Serkis s-a rătăcit și era să o pățească rău.

Ud leoarcă și fără mâncare, actorul a fost recuperat de trei consilieri din Wellington după câteva zile.

FULLSCREEN
17 ani de la lansarea primului film din seria Stăpânul Inelelor. Cinci lucruri din culise, pe care sigur nu le știai
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO