Celebrul Hollywood Walk of Fame are peste 2.600 de stele și încă mai e loc pentru celebrități

Celebrul Hollywood Walk of Fame are peste 2.600 de stele și încă mai e loc pentru celebrități
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 22 August 2018
Data actualizare: 22 August 2018
Hollywood Walk of Fame nu e o simplă alee a celebrităților, ci un impozant monument închinat celor care au revoluționat lumea artistică. Care e istoria acestui bulevard presărat cu stele și câți bani generează anual, aflați mai jos.

O națiune „tânără” precum cea americană nu duce lipsă de monumente, iar unul dintre cele mai cunoscute și vizitate din capitala filmului este Hollywood Walk of Fame. Bulevardul celebrităților, care se întinde pe 7,4 kilometri, are o porțiune însemnată dedicată personalităților din lumea filmului, televiziunii, muzicii, radioului și artelor teatrale care s-au remarcat de-a lungul deceniilor. E un tribut adus oamenilor care au inovat sau performat în domeniul artelor de tot soiul, care atrage anual cel puțin 10 milioane de vizitatori. Walk of Fame ocupă 2,1 kilometri din Bulevardul Hollywood și 640 de metri din strada Vine.

Cum a luat ființă Hollywood Walk of Fame

Peste 2.600 de celebrități au în prezent o stea pe faimosul bulevard, iar totul a început în anii ’50, când E. M. Stuart, președintele Camerei de Comerț din Hollywood a venit cu ideea recompensării simbolice a muncii unor personalități remarcabile. Primele stele au apărut în asfalt în august 1958, când opt figurine au fost amplasate, de probă, la intersecția bulevardului cu Highland Avenue. Numele a opt personalități au fost încrustate în caldarâm, marcând debutul unui efort de recunoaștere a valorilor autentice ale artelor moderne.

În ciuda aparențelor, Joanne Woodward nu a fost prima vedetă care a beneficiat de o stea pe bulevardul celebrităților, însă actrița s-a numărat printre cele opt personalități care au fost distinse cu o stea pe Hollywood Walk of Fame. Celelalte vedete sunt: Ernest Torrence, Olive Borden, Edward Sedgwick, Ronald Colman, Louise Fazenda, Preston Foster și Burt Lancaster. Bulevardul starurilor a fost inaugurat oficial la 8 februarie 1960, iar la vremea aceea peste 1.550 de personalități fuseseră selectate pentru a primi această onoare.

Hollywood Walk of Fame e administrat de Camera de Comerț din Hollywood, care în 1978 a fost anunțată că bulevardul starurilor a fost desemnat monument istoric.

Cum ajunge o celebritate să obțină o stea 

Anual, circa 200 de personalități sunt propuse pentru a fi recompensate cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar decizia o ia o comisie formată din cinci oameni care activează în fiecare din cele cinci categorii care sunt premiate. Din cele 200 de propuneri, circa 20 de celebrități beneficiază în fiecare an de această distincție. Propunerile pot veni din partea oricui (admiratori, companii private, reprezentanți ai domeniului în care acestea activează), însă candidatura lor este luată în discuție doar dacă întrunește anumite condiții.

În primul rând, cei nominalizați trebuie să răspundă afirmativ într-o scrisoare trimisă comisiei de evaluare. Personalitățile nominalizate trebuie să aibă o vechime de cel puțin cinci ani în branșă și performanțe notabile în domeniul în care activează. De asemenea, pentru a beneficia de o stea pe bulevardul starurilor, o sumă de 40.000 de dolari trebuie achitată adminstratorului monumentului, bani care provin, de regulă, de la cei care au nominalizat acea persoană. Au fost cazuri în care fanii unei vedete au strâns bani din proprie inițiativă pentru a finanța execuția monumentului. Liza Minnelli este una dintre celebritățile care au beneficiat de ajutor din partea admiratorilor ei pentru a fi inclusă în rândul starurilor cu stea pe Walk of Fame.

Jumătate din bani ajung la administratorul monumentului, iar cealaltă jumătate e cheltuită pentru realizarea lucrării. O stea din aleea celebrităților, realizată din mozaic venețian și alamă, cântărește 140 de kilograme. Acest lucru nu i-a împiedicat pe hoți să fure câteva bucăți.

O altă condiție pentru a primi o stea este să participi personal la evenimentul de inaugurare, alături de un număr minim de invitați. O serie de staruri au rămas fără stelele lor din cauză că nu au acceptat să paticipe la inaugurarea propriului monument (Bruce Springsteen, de exemplu).

Ultima personalitate distinsă cu o stea pe Walk of Fame este actrița Jennifer Garner, fosta soție a lui Ben Affleck.

Controversele monumentului Hollywood Walk of Fame

Poate cel mai controversat moment din istoria acestui monument a fost excluderea de pe lista nominalizaților a lui Charles Chaplin, în 1956. Celebrul actor a fost el însuși un personaj controverat, însă cel mai mare reproș care i s-a adus a fost acela că „are viziuni de stânga”. În acei ani, să fii „comunist” era cea mai mare insultă adusă națiunii americane. Fiul lui Chaplin, Charles Chaplin junior, a dat în judecată Camera de Comerț din Hollywood pentru excluderea fără temei a tatălui său din galeria personalităților distinse cu o stea pe Walk of Fame. În 1972, comisia și-a revizuit atitudinea față de Chaplin și i-a înscris numele pe celebrul bulevard.

FOTO: Actrița Kathy Bates a primit propria stea în septembrie 2016


Miliardarul Donald Trump a primit o stea pe bulevard în anul 2007, pe vremea când era un star de televiziune (emisiunea The Apprentice). În 2018, mai multe organizații au cerut îndepărtarea stelei sale de pe Hollywood Walk of Fame, pe fondul măsurilor sale politice nepopulare. În replică, administratorii monumentului au declarat că acest lucru este imposibil și inacceptabil, pe motiv că o celebritate care a fost distinsă cu o stea face parte din istoria Hollywood Walk of Fame. Niciodată o stea de pe aleea celebrităților din Hollywood - Los Angeles nu a fost îndepărtată, indiferent de acuzațiile care i-au fost aduse unui personaj sau altul.

Acest lucru i-a înfuriat pe contestatarii politicii lui Trump, care au trecut la fapte. Monumentul său de pe bulevardul starurilor a fost vandalizat la începutul acestei luni.

Nu toate celebritățile vor să aibă o stea pe bulevard. Printre cei care au refuzat să facă parte din galeria starurilor de pe celebrul trotuar se numără Julia Roberts și Clint Eeastwood. Alții, precum Al Pacino, Robert de Niro și Brad Pitt, nici nu au fost nominalizați pentru această recompensă.

Celebrul personaj de desene animate Mickey Mouse are și el o stea pe bulevardul celebrităților din Los Angeles. Recent, cel mai popular șoricel din lume a aniversat 90 de ani de existență.

Hollywood Walk of Fame generează anual venituri de circa 400.000 de dolari din „taxa” înscriere, însă beneficiul orașului este și mai mare. Peste zece milioane de turiști vizitează în fiecare an bulevardul, unic în toată lumea, pentru a face cunoștință cu celebritățile a căror activitate a fost recompensată cu o stea. 

FULLSCREEN
Celebrul Hollywood Walk of Fame are peste 2.600 de stele și încă mai are loc pentru celebrități
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies