Criticii sunt necruțători cu Bohemian Rhapsody. Cum a întors pe dos filmul viața lui Freddie Mercury

Criticii sunt necruțători cu Bohemian Rhapsody. Cum a întors pe dos filmul viața lui Freddie Mercury
Citeste mai mult despre: Bohemian Rhapsody, film, Freddie Mercury, Queen,
Autor: Dan Brumar
Data: 06 Noiembrie 2018
La două săptămâni de la lansarea în cinematografe a filmului Bohemian Rhapsody părerile sunt, evident, împărțite. Recenziile negative vorbesc însă de o răstălmăcire a vieții personajului central al peliculei, liderul trupei Queen – Freddie Mercury.

Bohemian Rhapsody a fost creat ca un tribuit adus celui care a fost Freddie Mercury și trupei legendare Queen. Filmul se concentrează pe povestea lui Farrokh Bulsara, un tânăr născut în Tanzania care s-a stabilit la Londra la o vârstă fragedă. Farrokh devine Freddie și își întâlnește partenerii de trupă cu care a scris istorie în muzica rock: Brian May, Roger Taylor și, mai târziu, John Deacon. Pelicula urmărește ascensiunea trupei prin hiturile și concertele impresionante, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid” din 1985. 

Deși producătorii filmului au beneficiat de sprijin și consultanță din partea componenților trupei Queen aflați încă în viață, aceștia au omis, interpretat sau ignorant aspecte importante din viața lui Mercury, care au atras reacții negative din partea criticilor. Să le luăm pe rând.

Formarea trupei


În film, tânărul Freddie Bulsara (pe atunci nu își luase numele de Mercury), care lucra ca manipulant bagaje la Aeroportul Heathrow din Londra, îi întâlnește pe May și Taylor într-o seară în care solistul trupei lor i-a lăsat baltă, chiar înaintea unui concert. În realitate, Freddie îi cunoștea pe cei doi încă de la începutul anului 1969, așa că în 1970, când solistul Tim Staffell a renunțat la trupa Smile, Mercury era deja o opțiune serioasă pentru a-i lua locul. Mai mult, chiar și el a făcut parte din mai multe trupe mici înainte de a fonda, cu May și Taylor, trupa Queen, în aprilie 1970.

Întâlnirea cu Mary


Freddie Mercury este cunocut pentru relațiile lui homosexuale, însă în tinerețe a fost îndrăgostit de o femeie, Mary Austin, de care va rămâne atașat toată viața. În film se spune că Freddie o întâlnește pe Mary în aceeași noapte în care își cunoaște viitorii colegi de trupă. Ulterior, el a invitat-o în oraș, după ce i-a făcut o vizită la magazinul de articole vestimentare în care lucra. În realitate, Mercury și May obișnuiau să meargă împreună la acel magazin pentru a le admira pe angajatele de acolo. Inițial, Mary a fost curtată de Brian May, care a și scos-o în oraș de câteva ori, a mărturisit acesta într-un interviu pentru Yahoo Entertainment. „Într-o zi, Freddie a venit la mine și mi-a spus: E serioasă treaba între tine și Mary? Pot să o invit în oraș? A făcut-o și au fost iubiți pentru multă vreme”, a spus May.


Citește și: Bohemian Rhapsody, regele box office-ului american. Ce încasări a generat în primul weekend


Cum l-a întâlnit pe Jim Hutton

Jim Hutton a fost partenerul de viață al lui Freddie Mercury, iar în film împrejurările legate de modul în care s-au cunoscut sunt diferite de realitate. În pelicula Bohemian Rhapsody cei doi se cunosc la o petrecere organizată de starul trupei Queen, unde vorbesc până la ziuă. Mai târziu, starul rock îi caută numărul în agenda telefonică, îl sună și încep să se vadă. În viața reală, Hutton, care lucra ca frizer la hotelul Savoy din Londra, l-a cunoscut pe Freddie în clubul Heaven, în martie 1985. Ei au rămas împreună până la moartea starului rock, în 1991. Jim Hutton, care ar fi putut pleca atunci când a aflat că Mercury s-a îmbolnăvit de SIDA, a decis să-i stea alături până la sfârșit. Deși a avut și el virusul HIV, Hutton nu a murit de cumplita maladie, ci de cancer la plămâni. S-a întâmplat de ziua de Anul Nou (2010), la vârsta de 60 de ani. 

Cariera solo a lui Freddie


În film, Mercury le spune colegilor de trupă că vrea să ia o pauză și să scoată un album solo, veste care i-a înfuriat pe May, Taylor și Deacon. În realitate, cei patru nu s-au despărțit și nu s-au înfuriat deloc când Mercury a înregistrat albumul solo Mr. Bad Guy în 1985. Cum patru ani înaintea lui, în 1981, Roger Taylor își lansase propriul album solo – Fun in Space – și nu a fost motiv de ceartă între membrii trupei.

Concertul Live Aid din 1985

În film se acreditează ideea că evenimentul din 1985 – Concertul Live Aid – are loc după ani de zile în care componenții trupei nu și-au mai vorbit și în care nu au mai cântat împreună. De fapt, ultimul concert pe care l-au susținut împreună, pentru promovarea albumului The Works (1984), fusese cu doar două luni înainte de Live Aid.

Diagnosticul lui Freddie


În filmul Bohemian Rhapsody, Freddie le dezvăluie colegilor de trupă că are SIDA în timpul repetițiilor pentru prestația lor din Live Aid, în vara anului 1985. În realitate el nu avea cum să facă asta, fiindcă la vremea respectivă nici el nu știa că e bolnav. Starul Queen a făcut testul HIV în octombrie 1986 și confirmarea a venit în aprilie 1987. Trupa a aflat abia în anul 1989. După ce a primit cumplita veste, Mercury a ascuns acest lucru de opinia publică, deși zvonuri au fost lansate în presă încă din 1986, anul în care a făcut testul. Pe 23 noiembrie 1991, cu o zi înainte de a muri, Freddie Mercury a recunoscut, printr-un comunicat de presă, că suferă de HIV/SIDA.

FULLSCREEN
Criticii sunt necruțători cu Bohemian Rhapsody. Cum a întors pe dos filmul viața lui Freddie Mercury
  • /Vezi episoade in intregime pe
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO