Edward Snowden laudă documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar 2021 la două categorii

Edward Snowden laudă documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar 2021 la două categorii
Edward Snowden nu a mai călcat în SUA din 2013. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 16 Aprilie 2021
Data actualizare: 16 Aprilie 2021
Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este pe gustul unuia dintre cei mai supravegheați oameni de pe planetă. Edward Snowden a lăudat filmul, nominalizat la Oscar 2021.

Edward Snowden, care a fost consultant informatic pentru două dintre cele mai influente agenții secrete din lume – CIA și NSA – urmărește filme românești. Avertizorul de integritate, care în 2013 a copiat informații secrete și le-a dezvăluit presei, le-a recomandat admiratorilor săi documentarul „Colectiv”.

Urmăriți acest film!”, a îndemnat el pe contul său de Twitter, unde a postat un trailer al documentarului. Mai mult, Snowden a apreciat un citat al regizorului Alexander Nanau, care însoțește trailerul.

A fi cetățean al unei țări democratice presupune o responsabilitate care nu poate fi transferată în totalitate politicienilor aleși în mod corect. Puterea aparține oamenilor, fiecăruia dintre oameni - și odată cu aceasta, responsabilitatea.”

Mesajul său a stârnit mult interes, fiindcă oamenii au întrebat când și unde pot să vadă documentarul.

Lansat în 2019, documentarul „Colectiv” a fost lansat în cinematografele de la noi în februarie 2020. Datorită subiectului abordat, filmul a fost nominalizat la Oscar 2021 la două categorii: cel mai bun documentar și cel mai bun film într-o limbă străină. Vezi AICI ce șanse are să câștige!

Cine este Edward Snowden

În vârstă de 37 de ani, Edward Snowden a ajuns în centrul atenției în 2013 după ce a sustras informații secrete de la NSA și le-a cedat presei. La vremea aceea, Snowden lucra ca angajat și subcontractor al CIA, dar semnase o colaborare pe proiect cu NSA. 

În această calitate a putut afla cum îi spionează agențiile secrete pe cetățenii americani și pe cei din afara SUA. Fiindcă a considerat că NSA acționează împotriva celor pe care ar fi trebuit să-i protejeze, Snowden a sustras zeci de mii de documente clasificate și le-a pus la dispoziția unor jurnaliști aleși pe sprânceană.

Dezvăluirile făcute în presă au scandalizat opinia publică mondială, iar Snowden a devenit persona non grata, inamicul public numărul 1 al agențiilor secrete americane. Pus sub urmărire națională, Snowden a cerut azil politic în 21 de țări, însă toate l-au refuzat, după intervenția SUA. 

Cel mai căutat denunțător din SUA a găsit protecție în Rusia, unde locuiește împreună cu soția lui, Lindsay Mills. În decembrie 2020, Snowden a devenit tată, după ce soția lui a născut un băiat. Snowden, care este cetățean american, a obținut de curând și cetățenie rusă.

VOYO.RO este singura platformă online din România care va transmite LIVE festivitatea de decernare a premiilor OSCAR 2021. Gala va va fi difuzată integral, LIVE, pe platforma https://voyo.protv.ro, în dimineața zilei de 26 aprilie 2021, între orele 3.00 - 6.00.


Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Olimpiada mămicilor: Geanta bebelușului

FULLSCREEN
Edward Snowden laudă documentarul Colectiv, nominalizat la Oscar 2021 la două categorii
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies