Filmul „Colectiv”, despre tragedia din 2015, primit cu ovații în Europa. Drama românească va ajunge în SUA

Filmul bdquo;Colectiv , despre tragedia din 2015, primit cu ovații în Europa. Drama românească va ajunge în SUA
Autor: Dan Brumar
Data: 07 Octombrie 2019
„Colectiv”, documentarul creat de Alexander Nanău pentru a spune totul despre tragedia fără margini din clubul bucureștean, a primit premiul Golden Eye la Festivalul Internațional de Film de la Zurich.

Producția, bazată exclusiv pe evenimentele dramatice din 30 octombrie 2015 și pe investigațiile jurnalistice care au pornit de aici, dezvăluie problemele grave ale sistemului medical românesc.

În documnetar sunt consemnate mărturiile emoționante ale rudelor celor dispăruți, printre care Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, victimă în Colectiv. Nu mai puțin  de 64 de tineri au murit în incendiu sau în spitale, din cauza rănilor sau a infecțiilor.

Deja premiat la Zurich cu Golden Eye, filmul a fost primit cu ovații la Festivalul de la Veneția, unde a fost aplaudat la scenă deschisă. Delegația României a fost formată din regizorul Alexander Nanău, Tedy Ursuleanu (supraviețuitoare din Colectiv), Narcis Hogea, jurnalistul Cătălin Tolontan și alții.

Documentarul „Colectiv” va fi lansat în primăvară în America de Nord, prin intermediul companiilor Magnolia Pictures și Participant, amândouă cu producții de Oscar în portofoliu.

Despre Colectiv în „Colectiv”

„Colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmărește autorități și jurnaliști într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Alexander Nanău a creat un film despre un sistem care se întoarce împotriva oamenilor, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas Colectiv m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea”, a mărturisit Alexander Nanău.

Fotografii: Colectiv film Facebook/Getty 

FULLSCREEN
Filmul „Colectiv”, despre tragedia din 2015, primit cu ovații în Europa. Drama românească va ajunge în SUA
  • /Vezi episoade in intregime pe
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO