• PRO TV
  • Parasite, cel mai bun film la Premiile Oscar 2020

Parasite, cel mai bun film la Premiile Oscar 2020

Parasite, cel mai bun film la Premiile Oscar 2020

Surpriza cea mare la Premiile Oscar 2020 vine de la creatorii unuia dintre cele mai bune filme străine nominalizate vreodată la Oscar. „Parasite”, în regia lui Bong Joon-ho, a plecat acasă cu premiul ce mare.

Cu 175 de premii și 299 de nominalizări la festivaluri de film din toată lumea, Parasite a venit la Oscaruri cu pretenția outsider-ului care știe că a făcut impresie. După cele 3 nominalizări la Globurile de Aur și titlul de cel mai bun film într-o limbă străină, mulți critici l-au văzut drept candidat cu șanse reale la Oscar.

Parasite, care spune povestea unei familii sărace din Coreea de Sud care tânjește după viața lipsită de griji a angajatorilor săi bogați, a intrat în topul celor mai de succes filme străine care au rulat în cinematografele din SUA. 

Parasite, regizat de Bong Joon-ho, a devenit primul film străin care câștigă Oscarul pentru cel mai bun film al anului. La Oscar 2020 a câștigat și trofeul de cel mai bun film străin.

Vezi aici Premiile Oscar 2020. Ei sunt câștigătorii Premiilor Oscar

Parasite, record de încasări

În 2019, Parasite a fost desemnat filmul străin cu cele mai mari încasări, devansând pelicula mexicană No manchas Friday 2. Filmul, prima producție sud-coreeană nominalizată la Oscar, a generat venituri de 33,9 milioane de dolari doar în SUA și peste 163 de milioane de dolari la nivel global.

Parasite a urcat în topul celor mai de succes filme străine care au rulat în cinematografele americane. Pe locul întâi se află Crouching Tiger, Hidden Dragon, cu încasări de 128 de milioane de dolari doar în SUA.

Parasite, premii câștigate

Filmul sud-coreean a câștigat premii importante la gale de specialitate din toată lumea. Printre cele mai importante distincții se numără premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, premiul BAFTA pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleza, Palme d’Or – festivalul de la Cannes, premiul Cesar pentru cel mai bun film străin și Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Cine e Bong Joon-ho, regizorul filmului Parasite

Bong Joon-ho este cunoscut pentru filmele Mother, The Host și Snowpiercer. La Oscar 2020 s-a ales și cu premiul pentru cel mai bun regizor.

A studiat sociologia și participa frecvent la proteste de stradă, în perioada în care era student. 

A făcut doi ani de stagiu militar, obligatoriu în Coreea de Sud, după care s-a întors să-și continue studiile. A creat un club de film, numit Yellow Door, cu studenți de la alte universități. Aici și-a exersat talentul în regia de film, însă și-a dat seama că are nevoie de studii aprofundate, la Academia de Arte și Film din Coreea de Sud. 

Parasite este cel mai mare succes al său, pe care nici el nu și-l explică. Intervievat de Variety, Bong Joon-ho a explicat că tot avântul acesta a venit după ce filmul a fost distins cu Palme d’Or la Cannes.

„Am nevoie de mai mult timp ca să înțeleg. Ca să fiu sincer, munca mea s-a încheiat în martie (2019 – n. red.), când am terminat filmul. Tot ce s-a întâmplat de la Cannes și până azi nu am putut anticipa, prezice sau plănui. Povestea este universală. Este o poveste despre bogați și săraci. Dar, poate, e mai mult de atât”, a spus regizorul.

Fotografii: Getty Images

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni