• PRO TV
  • Bogdan Jianu, pe urmele lui Sergiu Nicolaescu: ”A fost idolul meu și de la el am învățat două lucruri importante”

Bogdan Jianu, pe urmele lui Sergiu Nicolaescu: ”A fost idolul meu și de la el am învățat două lucruri importante”

Bogdan Jianu, pe urmele lui Sergiu Nicolaescu: ”A fost idolul meu și de la el am învățat două lucruri importante”

Bogdan Jianu este regizor, actor și scenarist în spectacole de reevocare istorică în care este Vlad Dracul, Iancu Jianu sau Sultanul Ahmed al III-lea. Acesta a vorbit despre munca sa și lecțiile primite de la Sergiu Nicolaescu într-un interviu pentru protv.ro.  

Tatăl său l-a inspirat să devină actor pentru că de mic își dorea acest lucru. Mai târziu însă visul lui a devenit realitate și Bogdan Jianu s-a transformat în regizor, actor și scenarist în spectacolele de reevocare istorică în care interpretează personaje numai unul și unul, precum Vlad Dracula, Generalul Baba Novac, Gerula, Haiducul Iancu Jianu, Sultanul Ahmed al III-lea, Simion  Jder, Căpitanul Boiangiu, Căpitanul Corbu.  

Pasiunea pentru ceea ce face acum Bogdan Jianu i se datorează în mare parte regretatului maestru Sergiu Nicolaescu, idolul său de altfel, de la care a învățat cele mai importante lucruri pentru meseria pe care azi o practică și îl împlinește. 


Cum ai ajuns regizor și actor? 

Mi-am dorit să fiu actor de mic, fiind inspirat de către tatăl meu. Adolescent fiind, m-am prezentat la castinguri și am participat la diverse filmări și spectacole, alături de mari actori precum Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Nicu Constantin, Adrian Pintea, Stela Popescu, Ion Dichiseanu etc. Fiind în preajma lor, am făcut  ”Școala de Actorie” la cald. Ca și regizor am început regizând videoclipuri pentru diverși artiști, diverse spectacole, ulterior soarta mi-a oferit ocazia de a regiza ceea ce îmi doream de mult, spectacole de reevocare istorică și filmele acestor spectacole. 

Cum l-ai cunoscut pe Sergiu Nicolaescu și ce anume ai învățat de la el? 

Nu pot spune că l-am cunoscut bine, am participat la câteva filmări ale maestrului, pe care îl admiram încă din copilărie, a fost idolul meu și de la el am învățat două lucruri importante: Să nu renunți niciodată! Să îți trăiești viață exact cum îți place, fără întrebări, fără regrete. 

Există și o asemănare fizică? 

Nu mi s-a spus până acum că ar fi existat o asemănare fizică între mine și maestru, dar costumele purtate de el îmi vin perfect (zâmbește). Întotdeauna mi s-a spus că există o asemănare între mine și Adrian Pintea, Dracula… 

Joci în mai multe spectacole pe care le regizezi, îți faci singur cascadoriile? 

Întotdeauna mi-am făcut singur cascadoriile, atât la filmările la care am participat cât și la spectacole, nu am fost dublat niciodată. 

Cum ai învățat să faci cascadorii? 

Faptul că am făcut sport de la vârsta de 9 ani și că am urmat cursurile Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”,   am învățat să mă adaptez ulterior fiecărei cerințe în această meserie. 

Ce ai prins cel mai repede de la Sergiu Nicolaescu? 

Tot  ceea ce am văzut sau auzit de la restul, erau ca și cum veneau din mine sau le-am mai văzut/auzit cândva și doar le repetam. În principal rigurozitatea și dedicarea 1000% rolului și filmării respective. Să trăiesc și să respir pe personajul pe care trebuie să îl interpretez, căci această meserie, este cea mai frumoasă meserie din lume, merită o implicare dincolo de limitele pe care credeam că le am. 

Te poți considera un fel de urmaș al său? 

Îmi doresc să fac totul, ca atunci când se va trage linie, să fiu considerat demn de a fi urmat calea sa. Alții vor trage această concluzie, nu eu…

Joci în seria spectacolelor Dracula, de unde această  idee de a le pune în scenă? 

Nu a fost o idee ci o cale pe care a deschis-o Dumnezeu. În momentul în care a trebuit să punem în scenă un spectacol despre Prințul Vlad Dracula, am fost nominalizat de către colegii mei, ca fiind singurul pe acest rol. Inițial nu aveam încredere că pot interpreta acest personaj, interpretat magistral de către maestrul Sileanu, cu mult timp înaintea mea, iar vorbele/vocea bunei mele colege și prietene, Carmen Tănase mi-au dat încrederea și determinarea de a porni pe acest drum greu. La sfârșitul primului spectacol, impactul asupra mea a fost debusolant, felicitările venite din partea spectatorilor și ceea ce am văzut  în ochii lor, gradul de impact pe care l-au avut asupra mea, iar eu nu știam ce am făcut, explicația mi-a dat-o tot Carmen, “,,Nimic deosebit” ai fost TU!”. 

Ești aproape singurul care mai face acum spectacole de reevocare istorică? 

Sunt singurul care face spectacole de reevocare istorică îmbinând tehnicile de teatru-film, în slujba istoriei.  Documentarea unui spectacol durează între 2 și 4 luni. Spectacolele noastre sunt o serie de istorie, mult mai asimilate de către public. Adevărul istoric riguros documentat și avizat de către experți de la Muzeul de Istorie, Muzel Militar sau profesori de istorie este prezentat într-un spectacol  captivant pentru public. Spectatorii asistă la un film live, în care toate cascadele, căderile de pe cal, exploziile, luptele, căderile de la înălțime, se petrec în fața lor, la secundă. Noi nu avem dreptul la duble. Toate se petrec exact după sute de ore de antrenament și cu voia lui Dumnezeu la sfârșit plecăm cu toții sănătoși acasă. 

Unde te poate vedea lumea și ce roluri joci? 

Dacă vorbim despre spectacolele Lupii Albi, interpretez personaje precum Vlad Dracula, Generalul Baba Novac, Gerula, Haiducul Iancu Jianu, Sultanul Ahmed al III-lea, Simion  Jder, Căpitanul Boiangiu, Căpitanul Corbu. Mă pot vedea peste tot în țară, acolo unde suntem chemați, cel mai curând, în perioada 1-4 noiembrie 2018, în cadrul Festivalului Istoric de la Porțile Bucureștiului, la  Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia, unde jucăm spectacolul DRACULA –Reintoarcerea și unde spectatorii pot vedea live, turnir cavaleresc, lupte, cascade spectaculoase și tragerea în țeapă. 

 Te regăsești în rolul lui Dracula? De ce? 

Mă regăsesc fiindcă eu scriu scenariul, iar documentându-mă, am cunoscut atât cât îmi permit izvoarele istorice, acest personaj al istoriei noastre. Am rezonat și rezonez cu el, cumva simt că vine din mine, de ce…? Mama știe…☺ 

Alături de ce actori mai joci? 

În cadrul spectacolelor noastre, am avut onoarea să joc alături de Carmen Tănase,  Maia Morgenstern, Ion Besoiu, Ion Dichiseanu, George Alexandru, Vlad Rădescu, Elvira Deatcu dar și actori din generația tânără precum Antonia Ionescu Micu, Ioana Fărcaș, Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Radu Micu, Bogdan Fărcaș.  În film, în afară de experiența marcată de a fi pe același platou cu Sergiu Nicolaescu, am avut și marea șansă de a juca o scenă alături de Andy Garcia, în filmul ,,What about love” , sau Dominique Swain.

Ai înființat Asociația Lupii Albi, cum te ajută și ce ai pus la cale prin intermediul ei? 

Scopul Asociației Culturale Lupii Albi, este de a readuce în atenție și de a conserva istoria și valorile naționale, iar ceea ce am pus la cale a fost să ținem steagul tricolor, sus. Asta mă ajută să fiu eu.  

De unde îți procuri costumele pentru spectacol? 

Sunt cumpărate de către mine de unde am avut posibilitatea sau făcute pe comandă, o parte din ele importate chiar din Spania. Armele sunt făcute de către noi, respectând tehnica vremii și greutatea reală. Armele de foc pentru spectacolul ,,Patrie și Onoare” sunt importate din Spania.  

Anul trecut ai jucat atât de real, încât ai avut parte de un mic incident, ai fost tăiat cu sabia pe frunte, se întâmplă des așa ceva? 

Da, face parte din meserie. Este un risc pe care ni-l asumăm. 

Mici peripeții la spectacole? 

Ar însemna să umplem multe pagini…îmi este foarte greu să aleg una acum.

Pe lângă actorie și regie, cu ce te mai ocupi?  

Să trăiesc alături de cai, de câinele meu, Cross, și să fiu român! Iar acesta este un noroc din naștere. 

Din ce faci bani? 

Din filme și spectacole. Nu am nevoie de foarte mulți bani să fiu împlinit.

Ce nu știm încă despre tine? 

Ceea ce nu a vrut cineva să afle..nu am nimic de ascuns.

Actrița Carmen Tănase ți-a spus că ești talentat, în ce fel te-au ajutat vorbele ei și cum te-a influențat ea în personajul Dracula? 

Vorbele bunei mele prietene, Carmen Tănase, au fost licența mea în actorie. Alături de ea am absolvit și mă simt pregătit pentru master. Faptul că eu interpretez de 5 ani acest rol, i se datorează în mare măsură.  

Cum îți place să te caracterizezi? 

Mai bun decât am fost ieri și cu recunoștință către Dumnezeu pentru cel ce sunt astăzi. 

Cum arată acum viață ta, sentimental vorbind? 

Sentimental vorbind sunt într-o relație stabilă, cu mine însumi.  Iubesc viața, caii, câinii, copiii, oamenii în general. Fără ezitări, fără rețineri. Trăiesc și iubesc fără să mă întreb ce e bine și ce e rău, ce e moral sau imoral.  Îmi trăiesc viața așa cum vreau, cum îmi place! Și când va veni ultima zi, cu siguranță nu voi regreta nimic! Iar aceste cuvinte,  îi aparțin maestrului Sergiu Nicolaescu... 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni