Cinema la tine acasă: trilogia-fenomen "Naşul", la Pro Cinema

Cinema la tine acasă: trilogia-fenomen Naşul , la Pro Cinema
Data publicarii: 19 Noiembrie 2018
Data actualizare: 19 Noiembrie 2018
Sunt foarte puţine producţii care ar putea rivaliza cu Naşul - în privinţa premiilor, a recenziilor şi a gradului de interes stârnit.

Trilogia se va difuza la Pro Cinema trei zile la rând.

Naşul - vineri, 23 noiembrie, 22:15

Naşul II – sâmbătă, 24 noiembrie, 22:45

Naşul III -  duminică, 25 noiembrie, 22:30

Trilogia lui Francis Ford Coppola aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decăderii si a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. Filmul a şi fost lansat într-un context special: după anii ’60 , a intrat în vocabularul curent (din SUA şi, ulterior, din întreaga lume) cuvântul “Mafia”. Facţiunea italo-americană a crimei organizate ajunsese de temut. Cu toate acestea, în “Naşul” nimeni nu menţionează „Mafia” sau „Cosa Nostra”, în schimb se vorbeşte foarte mult despre „familie”.

După ce frunzărise romanul lui Mario Puzo, ”Naşul”, pe atunci tânărul Coppola refuzase proiectul propus: nu avea de gând să facă un film prin care să proslăvească Mafia. Apoi s-a mai gândit şi, din mai multe motive (unul dintre ele fiind chiar descoperirea temei familiei), a ajuns la concluzia că avea în faţă „o ofertă pe care nu o poate refuza”. Asta apropo de una din replicile celebre ale personajelor din film, care mereu aveau pentru parteneri şi mai ales duşmani “oferte de nerefuzat.”

Lista actorilor care au făcut istorie – înainte şi după “Naşul”, e interminabilă: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert de Niro şi lista poate continua.

Marlon Brando, care în anii ’50 fusese nominalizat de cinci ori la Oscarul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal şi câştigase o dată, intrase de câţiva ani într-un con de umbră. Nu mai jucase într-o producţie de succes de 10 ani şi îşi crease reputaţia unui actor dificil. A fost ultimul pe lista producătorilor pentru rolul Don Vito Corleone şi a fost angajat cu un onorariu foarte mic, după standardele sale şi după ce a dat audiţie-fapt de neconceput pentru nivelul său.

Nici Al Pacino, în acel moment un anonim în lumea filmului, nu s-a numărat printre favoriţii la rolul de Michael Corleone, dar în final a obţinut prima sa nominalizare la Oscar.

Una peste alta, filmele din trilogia “Naşul”, înconjurate de legende, au revoluţionat industria cinematografică şi au rămas până astăzi un fenomen.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies