„Ultimul duel”, o poveste tulburătoare și adevarată despre trădare și răzbunare în Franța medievală

Ultimul duel , o poveste tulburătoare și adevarată despre trădare și răzbunare în Franța medievală
Citeste mai mult despre: ultimul duel, film, Franta, the last duel,
Autor: Iulian Ioncea
Data publicarii: 13 Octombrie 2021
Data actualizare: 13 Octombrie 2021
De la studiourile 20th Century și vizionarul regizor Ridley Scott vine noua producție „The Last Duel” („Ultimul duel”), o poveste captivantă despre trădare și răzbunare, a cărei acțiune are loc în Franța secolului al XIV-lea.

Bazat pe evenimente reale, filmul redă epopeea istorică și dezvăluie ipotezele care au stat la baza ultimului duel sancționat de Franța, dintre Jean de Carrouges și Jacques Le Gris, doi prieteni care în timp au devenit rivali. „The Last Duel” („Ultimul duel”) îi are în distribuție pe Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck. Filmul este regizat de Ridley Scott, scenariul fiind semnat de Nicole Holofcener, Ben Affleck și Matt Damon după cartea lui Eric Jager.

O poveste veche de secole

Franța anului 1386, o perioadă  marcată de violență în care se resimt din plin efectele Războiului De O Sută de Ani cu Anglia. Jean de Carrouges (Matt Damon) este un cavaler respectat din Normandia, născut nobil și cunoscut pentru vitejia și priceperea sa pe câmpul de luptă. Prietenul său, Jacques Le Gris (Adam Driver), fiul unui cavaler normand, este un curtean a cărui inteligență și elocvență îl fac unul dintre cei mai admirați oameni de la curte. 

Când contele Pierre d’Alençon (Ben Affleck), vărul regelui și baron la Curtea din Argentan, îi ia partea lui Le Gris într-o dispută asupra unei proprietăți, statutul lui Le Gris începe să crească, spre disperarea lui Carrouges. Relația dintre cei doi vechi amici continuă să se înrăutățească atunci când Pierre d’Alençon îl promovează pe Le Gris peste Carrouges și îl plasează pe Le Gris să se ocupe de afacerile sale. În plus, narcisismul și comportamentul nesăbuit al lui Carrouges îl fac să fie expulzat de la curte.

Carrouges continuă să își facă de cap, în ciuda nedreptății, căsătorindu-se cu Marguerite (Jodie Comer), fiica frumoasă, inteligentă și puternică a lui Sir Robert de Thibouville (Nathaniel Parker), care îi aduce o zestre destul de importantă. 

Un an mai târziu, Carrouges își prezintă soția lui Le Gris, acum mai fermecător și mai arogant ca niciodată, iar cei doi bărbați sunt de acord să lase în urmă neînțelegerile dintre ei. Acum, Carrouges continuă să lupte pentru țara sa, întorcându-se acasă după o înfrângere deosebit de dureroasă, pentru a descoperi că Marguerite a fost agresată violent de Le Gris, care însă neagă acuzația. 

Marguerite refuză să rămână tăcută, își acuză public atacatorul, un act de vitejie și sfidare care îi pune viața în pericol. Carrouges duce problema în fața Curții de la Argentan, dar, după ce ascultă ambele părți, Pierre d’Alençon este din nou de partea lui Le Gris. 

Carrouges călătorește apoi la Palatul de Justiție din Paris pentru a face apel la verdict, unde regele Carol al VI-lea (Alex Lawther) este de acord cu un proces prin luptă, un duel istovitor până la moarte, care pune soarta tuturor celor trei în mâinile lui Dumnezeu.

O dramă cinematografică și provocatoare, gândită din trei perspective distincte, „The Last Duel” („Ultimul duel”) explorează puterea omniprezentă a bărbaților, fragilitatea dreptății și puterea și curajul unei femei dispuse să lupte în slujba adevărului.

O istorie adevărată

Filmul „The Last Duel” („Ultimul duel”)  este inspirat din cartea Eric Jager, apărută în 2004, cu titlul „Ultimul duel: o adevărată poveste despre crimă, scandal și proces în Franța medievală”. Cartea redă o poveste adevărată bazată pe materiale istorice despre un duel legendar până la moarte, ultimul de acest fel înregistrat oficial. 

În Franța secolului al XIV-lea, o vreme în care eticheta, aspirațiile sociale și dreptatea erau bazate pe codurile cavaleriei, consecințele pentru sfidarea instituțiilor vremii - Biserica, nobilimea de la curte, un rege adolescent - puteau fi dintre cele mai severe. Pentru o femeie care naviga aceste vremuri violente și care nu avea o poziție legală fără sprijinul soțului ei, miza era chiar mai mare.

Jager s-a documentat timp de 10 ani pentru a scrie cartea, iar cercetarea lui a însemnat traduceri și examinare a înregistrărilor istorice vechi de secole - totul, de la cronici, înregistrări juridice și acte de proprietate, la chitanțe militare, planuri arhitecturale și hărți istorice. „Am găsit câteva documente care conțin erori sau omisiuni. De asemenea, am găsit documente care fie au fost complet trecute cu vederea sau au fost menționate doar în locuri obscure și care nu păreau să fie o parte din ceea ce știau istoricii despre caz”, spune Jager. 

„Una dintre primele mari surprize pentru mine a fost că ceea ce istoricii spun de secole, și anume că Marguerite s-a înșelat sau chiar că a mințit, nu mi s-a părut a fi adevărat”, mai spune el.

Autorul a făcut numeroase excursii în Normandia, unde a vizitat castelul în care locuia familia lui Jean de Carrouges, palatul regal și Saint-Martin des Champs (vechea mănăstire modernizată pentru a găzdui duelul în sine). Jager a putut chiar să vadă și înregistrarea originală, scrisă de mână, a mărturiei legale, care, datorită pergamentului robust folosit în secolul al XIV-lea, a fost foarte bine conservată și este lizibilă.

„Acest duel este amintit ca o veche tragedie de familie”, spune Jager. „Este ca o parte a istoriei regiunii Normandia, o parte a vieții de acolo. Au festivaluri în care pasionații de scrimă recreează duelul. Oamenii de acolo trăiesc aproape de istorie și sunt fascinați de ea”.

Cartea lui Jager a fost lăudată pentru descrierile sale incredibil de detaliate și a atras atenția lui Matt Damon, care i-a văzut imediat potențialul cinematografic și l-a și văzut pe Ridley Scott preluând cârma unui viitor film. Scott este un cineast venerat care a realizat zeci de producții apreciate de critici, filme care continuă să emoționeze și astăzi.

Cu Scott în echipă ca regizor, Damon a petrecut următoarele luni vorbind cu scenariști, dar în cele din urmă, au decis să abordeze singuri povestea. „Știam că este o poveste incredibilă, întrebarea era cum să o spunem într-un mod care ar fi cu adevărat interesant pe marele ecran”, spune Matt Damon. „Și atunci am venit cu ideea de perspective, unde avem două treimi dintr-un film cu acești doi bărbați doar pentru a descoperi că această femeie este de fapt eroul întregii povești”.

Vezi și: Squid Games pe TikTok
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies