• PRO TV
  • Momentul în care Regina Elisabeta a II-a a convins guvernul să aloce 369 de milioane £ Palatului Buckingham

Momentul în care Regina Elisabeta a II-a a convins guvernul să aloce 369 de milioane £ Palatului Buckingham

Momentul în care Regina Elisabeta a II-a a convins guvernul să aloce 369 de milioane £ Palatului Buckingham

Regina Elisabeta a II-a a fost un lider respectat și iubit în Regatul Unit. Trecerea pe care o avea pe lângă supuși și liderii politici a ajutat-o să obțină fonduri importante necesare Palatului Buckingham. Decizia a fost criticată de opozanții partidului aflat la guvernare.

În 2016, Regina Elisabeta a II-a a convins guvernul să majoreze cu 66% fondurile alocate Casei Regale pentru finanțarea unor lucrări de renovare a Palatului Buckingham. Cele 369 de milioane de lire sterline, bani publici, trebuie să fie cheltuite până în 2027.

Decizia a stârnit comentarii acide în rândul Opoziției, deranjată de ușurința cu care statul cheltuiește banii cetățenilor în vremuri de criză. 

Însă, suverana și-a pledat bine cauza, subliniind că palatul este în pericol de prăbușire sau de avarii majore dacă reparațiile nu sunt realizate în regim de urgență. Apropiații reginei au arătat că lucrările de renovare și consolidare sunt singurele realizate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Palatul Buckingham, în renovare: rețeaua electrică, veche de 60 de ani

Lucrările de renovare a Palatului Buckingham au început în 2017 și au fost suspendate pe durata funeraliilor reginei. Reprezentanții Casei Regale au spus că intervenția va viza înlocuirea cazanelor palatului, vechi de 33 de ani, 160 de kilometri de cabluri, mare parte vechi de 60 de ani, și 32 de kilometri de țevi și conducte din plumb și fontă, scria atunci The Guardian.

Casa Regală Britanică primește finanțare de stat prin Sovereign Grant, fondul suveran aflat la dispoziția Coroanei pentru finanțarea activității. Acesta acoperă costurile centrale de personal și cheltuielile de funcționare a gospodăriei oficiale a Majestății Sale, inclusiv recepții oficiale, investiții și petreceri de tip garden party.

Fondul acoperă, de asemenea, întreținerea palatelor regale din Anglia și costurile de călătorie pentru îndeplinirea angajamentelor regale, cum ar fi deschiderea clădirilor și alte vizite regale.

În schimbul acestui sprijin din bani publici, monarhul predă guvernului veniturile din The Crown Estate. În ultimii zece ani, veniturile plătite către Exchequer (contul deschis la Banca Angliei) au fost de 3 miliarde de lire sterline pentru cheltuieli publice, conform Guvernului britanic.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată luni, 19 septembrie 2022, în Capela Sf. Gheorghe de la Windsor.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Secretul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni