• PRO TV
  • Un român în scaun rulant participă la competiții auto cu o Dacia 1300, mașină care nu se mai fabrică de 38 de ani

Un român în scaun rulant participă la competiții auto cu o Dacia 1300, mașină care nu se mai fabrică de 38 de ani

Un român în scaun rulant participă la competiții auto cu o Dacia 1300, mașină care nu se mai fabrică de 38 de ani

Cătălin Petroșanu e unul dintre acei români care dau România mai tare - așa cum spune sloganul PRO TV de 1 Decembrie. În multe feluri.   

Dă România tare pentru că îți amintește ție că ești, că poți să fii...tare! Din toate  punctele de vedere! Dă România tare pentru că, la cursele Federației Române de Automobilism (FRAS) bagă viteză...tare! Și arată că poți să trăiești la fel! Și dă România tare pentru că...iubește România. Tare. 

La raliurile Federației Române de Automobilism, Cătălin Petroșanu participă cu o mașină cât se poate de românească: o Dacia 1300. Automobilul are aceeași vârstă ca și el, 40 de ani, și a fost al tatălui său la început. E chiar mașina în care a învățat Cătălin să conducă, la 18 ani, pentru că i-au plăcut  încă de mic autovehiculele. Tot de atunci Dacia e adaptată pentru el, pentru că bărbatul e în scaun rulant de la 8 ani, unde l-a așezat un accident nefericit:

Cătălin Petroșanu: "Accidentul meu a survenit la varsta de 8 ani, în vacanța de vară. Eram cu un prieten de joacă și am găsit o pilă prin iarbă. Ne-am jucat cu ea, iar eu, la un moment dat, am aruncat-o în sus; în cădere s-a înfipt în pământ la aproximativ un metru și jumătate de mine. Apoi am mai aruncat-o încă o dată, dar văzând ca vine spre mine m-am aplecat, iar pila s-a înfipt exact în coloana vertebrală. Am căzut secerat la pământ și de atunci viața mea s-a schimbat total."

Azi, Cătălin Petroșanu lucrează la o firmă din Ploiești, iar în timpul liber iubește să participe la curse de mașini. 

Cătălin Petroșanu: "Ca idee, nu am stat cu mâna întinsă niciodată. Atunci când am avut ocazia, m-am angajat la o firma din Ploiești și de atunci lucrez 8 ore pe zi, deja se împlinesc 15 ani de atunci. Este foarte benefic și de mare ajutor încadrarea în muncă pentru că îți dă altă perspectiva asupra vieții. Te simți util și te ajută foarte mult." 

Dacia 1300 nu se mai fabrică din 1984, adică de 38 de ani, dar el își iubește mașina cu tot sufletul. Și mașina - ea, cum spune Cătălin, are suflet.  Până la urmă, este și un simbol românesc. 

Cătălin Petroșanu: "Am fost de mic pasionat de mașini. Am crescut cu ele și cu a mea am o relație specială pentru că am venit acasă cu ea de la maternitate când m-am născut . Apoi drumurile acelea în brațele tatălui meu, cu Dacia le făceam. Imediat după accidentul în care am rămas paralizat, tot cu mașina  am mers la spital. Permisul de conducere tot cu mașina asta l-am obținut, prima iubita aici am plimbat-o. La concursuri tot cu ea am debutat. O să am grijă de mașina asta cât o să fiu pe Pământ, e libertatea mea. Are un viitor frumos pentru că atât timp cât voi trăi, voi avea grijă de ea. "


La volanul mașinii sale, Cătălin Petroșanu a participat la Klausenburg Retro Racing și la Campionatul Național de Îndemânare Auto. Are licență FRAS, iar pentru el urmează anul viitor Campionatul Național de Super Slalom și,  dacă găsește susținerea necesară, Campionatul Național de Viteză în Coastă. 

Întrebat ce vrea să se știe...mai tare despre el, Cătălin Petroșanu spune:

Cătălin Petroșanu: "Să se știe că sunt al 2-lea pilot în scaun rulant din România, că sunt în scaun rulant de la vârstă de 8 ani… Și că mă lupt cu viața încă de atunci. Zic eu că până acum am învins!" 

FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

VEDEȚI ȘI VIDEO - VEDETELE DAU ROMÂNIA TARE: 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni