Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, e un artist rebel și un motociclist pasionat

Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, e un artist rebel și un motociclist pasionat
Autor: Dan Brumar
Data: 20 Decembrie 2018
Iubește muzica din copilărie, dar dacă pomenești de motociclete ar putea vorbi toată ziua despre ele fără să te plictisească. Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, ne-a spus cum se împletesc cele două pasiuni ale sale.

A cochetat cu muzica din fragedă pruncie, dar și-a dat seama că vrea să facă  carieră în acest domeniu abia la 17 ani, când a descoperit chitara. În 2008 a format trupa de rock alternativ The Mono Jacks, dar poate îl știți din trupa AB4, în care a activat la începutul anilor 2000. În afară de muzică, Doru vorbește cu însuflețire despre pasiunea sa pentru motociclete. 

Doru, de unde vine această pasiune?

„Pasiunea pentru motociclete vine din copilărie. Nea’ Sile, vecinul nostru de la etajul trei, avea o motocicletă cu ataș și ne plimba când se ivea ocazia. În adolescență am început să urmăresc cursele moto și să citesc toate revistele de profil care-mi picau în mână”.

 Ce a fost mai întâi: muzica sau motoarele?

„Muzica motoarelor!”

Un scurt istoric al motoarelor pe care le-ai avut. Cu ce ai început și unde ai ajuns?

„Am început cu un IJ, un model Jupiter de prin ‘76. În perioada aceea cam toți tinerii aveau ceea ce numeam, generic, „COMUNISTE”. Altfel spus, motociclete din țările unde blocul sovietic și-a pus amprenta. Așa că eram înconjurat de JAWA, MZ, CZ, DNEPR, URAL și câteodată Mobra. Comunistele astea aveau darul de a-ți da multă bătaie de cap și asta însemna că mai mult reparai decât te plimbai, de fapt. Pe motivul asta am renunțat, o vreme, la motociclete, iar IJ-ul meu stricat l-am făcut cadou. După niște ani am ajuns în Italia, unde m-am plimbat cu o Yamaha Virago și apoi cu o Vespa, old school, în 2 timpi, cu ambreiaj și schimbător de viteze la mână. După asta a urmat un Kawasaki ER 6 F, o Honda CBR 600 FA, și acum o Yamaha XSR 700, după care sunt înnebunit :)”.

 Ce planuri ai cu noul motor?

„Am descoperit ceea ce se cheamă Cafe Racer când aveam 15 ani. De-atunci am mers cu tot felul de motociclete și cred că ideea de vechi și nefuncțional, după experiență cu IJ-ul, m-a ținut departe de genul ăsta de motociclete. Iată că ideea de Cafe Racer este foarte la modă acum, iar constructorii de motociclete au ajuns să facă modele cu aspect old school, dar cu tehnologie modernă. Exact ce-mi doream! Drept urmare, eu mi-am făcut o schiță după care voi customiza nouă mea Yamaha și deja am început modificările”.

Cum te simți pe două roți?

„Când merg cu motocicletă vântul și zgomotul devin o vibrație constantă care se duce în plan secundar. Ce rămâne în prim-plan e o liniște care mă vrăjește de fiecare dată. Peste toate astea se adaugă plăcerea fiecărui segment de drum care e plin de curbe. Dacă văd curbe, pentru mine înseamnă distracție”. 

Motorul la care visezi. Care ar fi acela?

„Motoarele la care visez sunt cel puțin vreo cinci. Am învățat, însă, că test ride-ul este decisiv, pentru mine. De pildă, la momentul când m-am hotărât să-mi iau această Yamaha eu pusesem, de fapt, ochii pe un model cu o cilindree mai mare. Testul a fost decisiv. Așa că în mod ideal ar trebui să încerc cât mai multe modele și apoi să mă decid care rămâne. Un Cafe Racer am, dar cred că ar mai merge unul. Apoi mi-aș dori un hyper naked, un sport touring, un bobber, un super moto și un motocross. Adventure touring lipsește din listă, din motive estetice. Dacă voi reuși să trec peste urâțenia acetui tip de motociclete poate măresc lista.”

Unde visezi să ajungi cu acest sport?

„Vreau să ajung să manevrez orice motocicletă cu finețe.”

 Melodia preferată când ai chef de viteză?

„Dacă e în playlistul meu, merge și la condus.”

Un road trip special pe care ți-ar plăcea să-l faci cu motorul și de ce

„Poate pentru că am avut o copilărie destul de grea, nu mă atrag locurile sălbatice unde, de cele mai multe ori, e și multă sărăcie. Poate sunt doar un figurant și mă atrage luxul. Cert este că nu aș pleca în India, Mongolia sau Rusia pentru o tură cu motocicleta. Aș face un MEGA tour în Europa. Coasta Croației, nordul Italiei, Elveția, Franța. În general locuri cu peisaje ca din filme, cu multe curbe și cafenele.” 

Ce planuri ai pentru anul 2019? Muzicale, și nu numai

„Un album nou, mai mulți kilometri cu motocicleta și, neapărat, să merg la ski.”

FULLSCREEN
Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, e un artist rebel și un motociclist pasionat
  • /Vezi episoade in intregime pe
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO