Dumitru Fărcaș, duet cu Gheorghe Zamfir într-un album început în urmă cu zece ani: „Am reluat acest proiect”

Dumitru Fărcaș, duet cu Gheorghe Zamfir într-un album început în urmă cu zece ani: Am reluat acest proiect
Dumitru Fărcaș și Gheorghe Zamfir în martie 2004. FOTO: Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Februarie 2022
Data actualizare: 21 Februarie 2022
Dumitru Fărcaș și maestrul Gheorghe Zamfir au cântat de multe ori împreună, dar n-au fost niciodată pe coperta aceluiași album. Descoperiri recente realizate de fiica marelui taragotist arată că cei doi muzicieni au înregistrat melodii cât pentru trei albume, iar primul ar putea fi lansat în acest an.

Dumitru Fărcaș și maestrul Gheorghe Zamfir fac duet în zeci de piese înregistrate în urmă cu circa 10 ani. Materialul muzical a fost descoperit de fiica taragotistului, Andreea, care a făcut marele anunț pe rețelele sociale.

E așa de emoționant pentru noi să ascultăm toate piesele astea în care și-au pus tot sufletul și dăruirea lor de mari, mari artiști.

Maestru’ Gheorghe Zamfir și tata erau prieteni încă din studenție, au cântat împreună de nenumărate ori în țară și pe marile scene din lume, dar n-au înregistrat niciodată un CD împreună. Acum câțiva ani au demarat acest proiect, dar din păcate, tata n-a mai apucat să-l finalizeze”, a dezvăluit Andreea Fărcaș pe Facebook.

Fiica sa, care a fondat Fundația Dumitru Fărcaș după moartea taragotistului, a dezvăluit că cei doi muzicieni au decis „prin 2011” să lucreze la un album comun. 

Din ceea ce știu eu de la tata și din nenumăratele mele interacțiuni cu ei, ei se 'hrăneau' unul din talentul celuilalt și, când erau împreună, începeau să vină cu tot felul de idei de piese, de improvizații. Așa au făcut și de data asta. Odată ajunși în studio să înregistreze material pentru un CD au ajuns să înregistreze material pentru 3 CD-uri.

Sunt melodii pe care le cântă fiecare separat, sunt melodii pe care le cântă împreună, acompaniindu-se unul pe celălalt, instrumental, și sunt melodii pe care le cântă chiar și vocal”, ne-a mărturisit Andreea Fărcaș.

Fiica taragotistului spune că se va consulta cu maestrul Gheorghe Zamfir și vor discuta posibilitatea lansării unui album, în acest an.

Toată responsabilitatea a rămas pe umerii noștri. Noi am reluat acest proiect și vrem să-l finalizăm și sperăm să lansăm un CD anul ăsta. Va fi o decizie pe care o vom lua cu Maestru’ Zamfir. Cum spune dânsu, așa vom face, dar materialul în totalitate îl vom edita și masteriza cât de curând”, ne-a mai spus Andreea Fărcaș.

Dumitru Fărcaș și Gheorghe Zamfir, doi titani ai muzicii instrumentale

Dumitru Fărcaș și Gheorghe Zamfir (80 de ani) sunt doi muzicieni cunoscuți pe toate meridianele lumii datorită talentului și virtuozității lor. Aclamați la scenă deschisă în toate colțurile lumii, cei doi muzicieni au fost distinși cu nenumărate premii și onoruri și în țară. 

Erau niște perfecționiști amândoi și obsedați de sunet și ceea ce transmiteau. Când m-am întors eu acasă, într-un an, în vacanță, îmi zicea că la unele piese nu-i plăcea cum sună taragotul, că sună înfundat. Da, taragotul suna înfundat pentru că i-a zis inginerului de sunet să-i închidă microfonul, că nu-i plăcea să sune taragotul aspru, nu-i plăceau sunetele metalice de instrument”, dezvăluie fiica marelui taragotist.

Dumitru Fărcaș s-a stins din viață la 7 august 2018, în urma unui infarct suferit la Cluj-Napoca.

Fotografii: arhivă personală Andreea Fărcaș

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!