• PRO TV
  • Povestea incredibilă a taragotului lui Dumitru Fărcaș: „I-a fost credincios tatei vreme de 57 de ani”

Povestea incredibilă a taragotului lui Dumitru Fărcaș: „I-a fost credincios tatei vreme de 57 de ani”

Povestea incredibilă a taragotului lui Dumitru Fărcaș: „I-a fost credincios tatei vreme de 57 de ani”

Dumitru Fărcaș a încântat generații întregi de iubitori ai folclorului românesc cu același taragot. Fostul mare rapsod s-a atașat încă din prima zi de instrumentul care l-a făcut celebru.

Dumitru Fărcaș a fost statornic toată viața muzicii populare românești și valorilor autentice. A transmis toată dragostea lui prin muzica pe care a creat-o, iar tovarăș de drum i-a fost taragotul său, un model Stowasser pe care l-a primit în 1961. Întâlnirea cu acest instrument a fost dictată de sorți și nimic nu o anticipa. Dumitru Fărcaș a ajuns să cânte la taragot din întâmplare, azi putând fi foarte bine pomenit drept un mare oboist. Andreea Fărcaș, fiica marelui muzician, ne spune cum a ajuns Dumitru Fărcaș să cânte la taragot.

„În 1960, tata, copil sărac fiind, după terminarea Liceului de Muzică de la Cluj la clasa de oboi, s-a întors la Baia-Mare pe un post de solist la Ansamblul de cântece şi dansuri Maramureşul din Baia Mare. Acolo l-au dorit, dar în postura de taragotist, pentru că postul de oboist era ocupat. Tata nu mai văzuse taragot în viața lui și când directorul l-a întrebat dacă știe să cânte la taragot i-a răspuns că da, ştie. Când a văzut însă instrumentul, i-a spus directorului că nu-i bun şi că trebuie să-l repare, iar după o săptămână urma să vină să dea probă. A studiat zi şi noapte, timp de o săptămână, iar după o săptămână s-a prezentat la director şi a cântat la taragot două piese. Prin ’61, a venit un bătrân din Sighet, dacă bine-mi aduc aminte, și i-a adus lui tata taragotul de care s-a îndrăgostit încă de la primul sunet. Și. de-acolo-n-colo, e istorie”, a declarat Andreea Fărcaș pentru PROTV.RO.

Citește și: Fiica lui Dumitru Fărcaș, Andreea: „Tata a iubit lumea, viața și oamenii”



Cânta ocazional la alte trei taragoturi

Dumitru Fărcaș mai deținea trei taragoturi, la care cânta ocazional. Însă niciunul nu avea o valoare sentimentală atât de mare precum primul instrument pe care l-a testat în 1961. Toate cele patru instrumente stau la loc de cinste în casa rapsodului, foarte aproape de mormântul lui. Cel mai probabil, primul taragot al lui Dumitru Fărcaș va avea nevoie de mai mult timp pentru a suna la fel de duios în mâinile altui muzician.

„Bătrânul și muștiucele lui tata… încă nu sunt pregătită să mă despart de ele și să le dau altcuiva să cânte la ele. Dar, pe unul din celelalte trei pe care le-a cumpărat în decursul anilor l-am mai dat unuia dintre discipolii lui tata, care e oboist la Opera din Cluj-Napoca. Dan a făcut un recital in memoriam Dumitru Fărcaș la deschiderea stagiunii Operei Române din Cluj și a cântat la unul din taragoturile lui tata”, mărturisește Andreea Fărcaș.

Celebrul taragot, furat de două ori

Dumitru Fărcaș a suferit teribil în 1971, când instrumentul lui drag a dispărut cu puțin timp înainte să susțină un concert la Brașov. Taragotul a fost cumpărat la mâna adoua de un instrumentist din București, care nu știa al cui era de fapt taragotul. Dumitru Fărcaș și-a recuperat instrumentul după trei zile, prin bunăvoința instrumentistului.

În 2014, taragotul maestrului a fost furat din nou, de data aceasta din fața Ateneului Român. Dumitru Fărcaș a povestit atunci că totul s-a petrecut din cauza neglijenței echipei care descărca instrumentele din mașină. Instrumentul a fost recuperat la câteva zile după incident, fiind predat de un bărbat care l-a cumpărat cu 100 de lei de la hoț. Cel care l-a sustras s-a predat la poliție.

Vezi și: VIDEO Ultima oară când Dumitru Fărcaș a cântat la taragot

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni