Ce zice Decathlon România despre măștile improvizate care salvează vieți în lupta COVID-19 din Italia 

Ce zice Decathlon România despre măștile improvizate care salvează vieți în lupta COVID-19 din Italia
FOTO dgiluz.wordpress.com
Citeste mai mult despre: nefacembine, coronavirus, Decathlon,
Autor: Liviu Stanciu
Data publicarii: 27 Martie 2020
Data actualizare: 27 Martie 2020
Ieri am publicat un articol despre un dispozitiv improvizat care salvează vieți în Italia, și care ar putea să salveze vieți oriunde în lume, în situații extreme. Îl puteți vedea aici

Astăzi, am contactat pe canale digitale Decathlon România, și după ce am fost redirecționat de o domnișoară amabilă de la Comunicare, am ajuns la Bogdan Dorobanț, CSR Leader al companiei, pentru un răspuns oficial.

Am aflat, surprins plăcut, că cei de la Decathlon au început singuri să caute soluții pentru a ajuta, însă lucrurile sunt cel puțin complicate, momentan. 

Da, este adevărat. În Italia această mască modificată salvează vieți, însă reprezintă o soluție de extremă, o improvizație neomologată, care are nevoie de o lege specială și de semnătura pacientului. Noi nu suntem (încă) în situația Italiei, și asta complică evident cadrul legal. Și devine și mai complicat să discuți cu statul, de parcă nu era suficient până acum...

Să sperăm că nu vom ajunge în situația Italiei și nu vom avea nevoie de ele. Momentan, nu este cazul. 

Dar dacă ajungem? De ce este nevoie să așteptăm până în ultimul moment?

În situații extreme și posibile, 1 mască  =  o viață

În numele Decathlon, Bogdan Dorobanț m-a asigurat că sunt foarte hotărâți să ajute, și că pot pune la dispoziția statului această mască, în cazul în care va fi solicitată, alături de întreaga documentație necesară. Aceste măști nu sunt omologate pentru noua lor destinație și există particularități de care trebuie ținut cont în utilizare.Toată această documentație circulă deja în rețeaua internațională a companiei, a fost pregătită și la Decathlon România și va fi pusă la dispoziția statului, oricând va fi cerută.

Și pentru că nu este neapărat bine să aștepți statul, după câteva încercări birocratice, Bogdan a contactat fundația ”Dăruiește Viață”, care dorește să testeze acest dispozitiv la Timișoara. Acolo s-au implicat și alți oameni din societatea civilă, oferind suport cu imprimantă 3D și cunoștințele necesare. Măștile au fost trimise, pachetul va ajunge la Timișoara cel mai târziu luni, pentru a începe testele.

...și ne mai transmite ceva Bogdan Dorobanț, CRS Leader Decathlon România:

MASCA NU PROTEJEAZĂ DE CORONAVIRUS!

Repet: NU protejează de coronavirus, ea poate deveni utilă doar în spitale, ca dispozitiv medical, în urma unor modificări specializate, neomologate momentan. Dacă îți iei tu acasă una, nu faci decât să lași un spital fără un posibil ventilator. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar e bine să suflăm și în iaurt. Decathlon a oprit deja un lot de siguranță semnificativ, însă acest lot poate crește dacă nu cumpără oamenii degeaba. Nu poți s-o faci tu ventilator, nu te apără de virus, nu îți folosește, exceptând cazurile în care te duci zilele astea la snorkeling, pe baltă. 

Cinci spitale din București și din țară primesc echipamente și aparatură medicală de la Salvați Copiii

LATER EDIT: Am luat legătura cu doamna Oana Gheorghiu de la ”Dăruiește Viață”, care ne-a confirmat contactul cu Ministerul Sănătății, prin domnul Profesor Doctor Dorel Săndec de la Spitalul Județean Timișoara. Doamna Gheorghiu ne-a confirmat faptul că urmează să fie realizate zece astfel de dispozitive, împreună cu ingineri și specialiști din Timișoara, cel târziu începând de luni. Întregul proces va fi sintetizat într-o documentație procedurală, explicativă, care va ajunge la toate spitalele din România care ar putea avea nevoie de acest dispozitiv. 

Hai că putem! Dacă facem bine, #nefacembine!
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies