Primul ventilator mecanic pentru bolnavii de Covid-19, produs în România, ajunge în spitale

Primul ventilator mecanic pentru bolnavii de Covid-19, produs în România, ajunge în spitale
Primul ventilator va ajunge la Spitalul Județean Brașov. FOTO: Gaze Industriale Mureș
Ventilatorul mecanic, creat de o echipă de ingineri din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, a primit undă verde pentru a fi testat pe pacienții români.

Ventilatorul, realizat de un grup de ingineri coordonați de Răzvan Corneliu Popa, a fost omologat de reprezentanții Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare. În stadiu de prototip, ventilatorul a trecut toate testele preliminare și a primit undă verde pentru a fi testat pe pacienții bolnavi de Covid-19. 

Aparatul va ajunge joi în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Compania care a realizat acest produs, Gaze Industriale Mureș, nu are ca obiect de activitate crearea de echipamente medicale de acest gen, însă specialiștii ei s-au adaptat nevoii din piață.

FOTO: Gaze Industriale Mureș

Compania e una tânără, înființată în 2018, și are ca obiect de activitate îmbutelierea gazelor tehnice industriale (oxigen și dioxid de carbon) și realizarea de gheață carbonică. Ca toată lumea, ne-am restrâns activitatea cu clienții, am prioritizat serviciile noastre în direcția furnizării gazelor medicinale către serviciile de ambulanță și spitale

În paralel, am format un grup de lucru cu ingineri din Târgu Mureș și Cluj. Am constatat că există o criză de ventilatoare și că producătorii de astfel de echipamente nu mai fac față cererii. Am decis, astfel, să punem grupul de lucru la treabă”, a declarat, pentru PROTV.RO, inițiatorul acestui proiect, economist Răzvan Corneliu Popa.

Iată cum funcționează aparatul!

Acesta spune că societatea are în prezent o capacitate de producție de 15-20 de ventilatoare pe zi, însă lucrurile se vor schimba în viitorul foarte apropiat.

Imediat ce a apărut anunțul oficial pe site-ul MApN, în social media, pe site-ul Agenției de Cerectare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, am fost contactați de companii și o să încheiem parteneriate. Ar fi păcat să ținem acest produs exclusiv în curtea noastră. Și capacitatea de producție va fi, astfel, foarte mare”, dezvăluie Popa.

Acesta a precizat că societatea sa va produce acest aparat sub prețul practicat de compaiile de profil și că producția va fi îndreptată, cu precădere, nevoilor spitalelor din România. În funcție de capacitatea de producție, compania va livra ventilatoare și în străinătate, de unde se așteaptă o cerere și mai mare. 

Când facem bine, #nefacembine.

Fotografii: Gaze Industriale Mureș

Vezi și VIDEO: Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 4: Alvarez, criza de identitate

FULLSCREEN
Primul ventilator mecanic pentru bolnavii de Covid-19 produs în România ajunge în spitale
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO