Recomandarea medicului dermatolog Iulia Panțuru pentru dermatita atopică: „Îngrijirea specifică previne agravarea bolii”

Data publicarii: 01 Martie 2022
Data actualizare: 01 Martie 2022
Medic Specialist Dermato-Venerologie, Iulia Panțuru a fost alături de telespectatorii emisiunii „Vorbește lumea” și a discutat în platou cu Adela Popescu despre cele mai importante aspecte legate de îngrijirea pielii uscate și sensibile pe fondul dermatitei atopice.

O întâlnim în mod special la copii și, din păcate, în ultimul timp, dermatita atopică apare din ce în ce mai frecvent și la adulți. Despre cum se manifestă aceasta, a explicat medicul specialist în dermato-venerologie, Iulia Panțuru. “E o afecțiune inflamatorie cronică care se dezvoltă la nivelul pielii prin uscăciune severă, însoțită de mâncărime, descuamare și pusee de eczemă. Din cauza inflamației uneori, pielea poate începe să sângereze. Dermatita atopică apare de obicei la bebeluși, în primele șase luni de viață și se datorează dezechilibrării barierei cutanate, respectiv a microbiomului cutanat”, a explicat medicul specialist.

“Microbiomul cutanat este totalitatea microorganismelor care stau pe pielea noastră și ne conferă imunitate, respectiv ne apără de agenți patogeni mai agresivi. Avem undeva peste la peste 1 milion de asemenea microorganisme pe centimetru pătrat de piele și ne dorim să conservăm acest microbiom cât putem de mult și cât putem de bine. Putem face asta prin evitarea băilor lungi și fierbinți și prin folosirea de produse special concepute pentru acest tip de piele”, a adăugat dr. Iulia Panțuru. 

De asemenea, medicul a indicat și evitarea folosirii produselor de spălare agresive cum sunt cele pe bază de dezinfectante. „Dermatita atopică necesită o îngrijire specială și se face doar cu produse specifice. Un tratament corespunzător previne agravarea și elimină complicațiile bolii”, a spus medicul.

Adela Popescu a mai vrut să afle de la dr. Iulia Panțuru şi cum influenţează dermatita atopică viaţa copiilor, dar şi cea a adulţilor. „Impactul dermatitei atopice este similar cu cel al diabetului zaharat. Această mâncărime exagerată la copii, însoțită de eczemă, perturbă activitățile zilnice obișnuite, somnul și de foarte multe ori acești copii trebuie să aibă un regim alimentar foarte restrictiv, având în vedere că peste o treime din ei au și alergii alimentare. Părinții ajung să-și supravegheze copii pentru a nu se scărpina excesiv, ajung să le schimbe complet garderoba și unele produse de îngrijire, uneori și casa pentru a oferi copilului un mediu cât mai propice. Și ca adult este greu pentru că eczemele pot aduce frustrări la nivel estetic. Am avut pacienți care se autoizolau din cauza aspectului lor”, a mărturisit doctorul.

Simptomele dermatitei atopice pot fi ameliorate cu ajutorul unor produse de îngrijire corespunzătoare. În lipsa eczemelor și a erupțiilor, specialistul recomandă folosirea produselor emoliente speciale pentru dermatită atopică care au rolul de a reface bariera cutanată. „O mare greșeală pe care o fac părinții este să aplice pe pielea cu eczema a celor mici produse epitelizante și reparatoare. Acele creme de corp hidratante nu sunt bine tolerate în stadiul de erupție și eczemă. De cele mai multe ori copilul începe să plângă pentru că pielea lui începe să usture și să se inflameze și mai mult. Eczema se repară întotdeauna cu produse cicatrizante, iar în faza de uscăciune se recomandă emoliente și produse blânde de curățare”.

„O îngrijire optimă, mai ales atunci când debutează dermatita atopică în copilărie, asigură o vindecare mai rapidă și facilă a afecțiunii?”, a mai întrebat Adela Popescu în emisiune, iar medicul nu a ezitat să răspundă: „Vestea bună este că ea se autolimitează undeva până la vârsta de doi ani. Dacă boala debutează între trei și șase luni, de cele mai multe ori, undeva la vârsta de doi ani se încheie acest proces. Mai problematic este atunci când dermatita atopică se declanșează mai târziu. În oricare dintre cazuri, va trebui să alegem pentru îngrijirea noastră doar produse dermatocosmetice. Le recomand pentru că au fost realizate cu ajutorul studiilor clinice, sunt eficiente și oferă pielii toleranță. În general, acestea produse trebuie să conțină ingrediente emoliente, adică unt de shea, petrolatum, ceramide, anumite produse calmante cum ar fi niacinamida sau elemente care pot să repare și să reechilibreze bariera cutanată a pielii”, a mai explicat dermatologul.

Vezi mai multe în materialul video de mai sus.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies