Chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, sculptata de un roman

Chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, sculptata de un roman
Citeste mai mult despre: Iisus Hristos, sculptor, sculptura, statuie,
Data publicarii: 10 Martie 2014
Data actualizare: 10 Martie 2014
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari si mai celebre sculpturi din intreaga lume si este vizitata anual de aproape 2 milioane de oameni, insa putini sunt cei care stiu ca un roman a avut o contribuitie considerabila la impresionanta statuie.

Mai exact, autorul chipului Mantuitorului este sculptorul galatean Gheorghe Leonida. 

Leonida s-a nascut la Galati, in 1892 si a terminat Conservatorul de Arte Frumoase, in Bucuresti, la sectia de sculptura. Romanul a debutat in 1915, la un salon national.

Gheorghe Leonida si-a intrerupt apoi studiile si a luptat in Primul Razboi Mondial. Intors de pe front cativa ani mai tarziu, sculptorul si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de trei ani, iar lucrarile sale au primit numeroase aprecieri si premii la Roma. 

In 1925, Leonida s-a mutat la Paris, unde o lucrare a sa intitulata "Diavolul" a fost apreciata cu un premiu important. Romanul l-a cunoscut apoi pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul). 

Sculpturile lui Gheorghe Leonida impresionau mai ales prin expresivitatea chipurilor pe care artistul le realiza, asa ca Landowsky i-a propus sa sculpteze capul statuii devenita simbol al Americii Latine.

Statuia lui Iisus Mantuitorul a fost inceputa in 1926 si terminata 5 ani mai tarziu. Cu o statura impresionanta de 30 de metri si cantarind peste 600 de tone, statuia a devenit o emblema a crestinatatii si a Braziliei si atrage in jur de 1,8 milioane de vizitatori anual.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies