Criza locurilor de munca determina tot mai multe persoane sa puna pe picioare afaceri inedite

Criza locurilor de munca determina tot mai multe persoane sa puna pe picioare afaceri inedite
Citeste mai mult despre: antreprenori, afaceri, Turda,
Data publicarii: 30 Decembrie 2013
Data actualizare: 30 Decembrie 2013
Sunt trecuti de prima tinerete, dar au mai multa imaginatie si pofta de viata decat multi tineri aflati la inceput de drum. Vorbim despre mai multi antreprenori din Turda, care impinsi de criza locurilor de muca din oras au dezvoltat afaceri de succes.

Un astfel de exemplu este Mircea Sin, care si-a pus pe picioare o micuta afacere. Din cauza problemelor de sanatate, dupa 25 de ani de munca la fosta fabrica Sticla Turda, fostul sticlar a fost nevoit sa-si gaseasca un alt drum in viata. Astfel, a decis sa puna pe picioare un mic atelier in care realizeaza adevatate opere de arta, iar in loc de aparatura de laborator, din mainile mesterului ies acum pahare haioase, figurine din sticla care sugereaza zodiacul, animale, flori sau orice alte obiecte personalizate. Materia prima o aduce direct din Germania, iar comenzile curg garla, mai ales ca mesterul si-a pus la punct si un site de prezentare.

Sunt putini sticlari in tara, prea putini vin din spate. Mai suntem doar cativa, toti trecuti de 50 de ani, care stim cu adevarat meserie. Ideea e ca un asemenea cadou amuza, e un motiv de buna dispozitie si am comenzi din tara, dar si din strainatate”, povesteste antreprenorul.

Un alt exemplu de succes este a sotilor Bogdanffy, fost angajati la Bechtel. Trecuti de 50 de ani, in momentul in care s-au vazut someri, cei doi au decis sa isi deschisa o afacere. Si-au deschis un magazin de sare, iar domnul Bogdanffy a inceput sa prelucreze blocurile de sare pe care le aduce de la salina. Acum, la magazinul lor gasesti bulgari de sare pentru bai, candele din sare, lampi de veghe colorate, dar si plite pentru gatit din sare ori tablouri cu proprietati terapeutice.

„Avem placi de grill, care incalzite la temperature mari se pot folosi la prajit carne sau oua, dar se poate si tine mancarea la cald. Avem lampi pentru ambianta, dar ele si omoara bacteriile, asigura umiditatea in camera, avem si sare de baie, bombe de sare pentru tratamente naturiste”, explica Istvan Bogdanffy.

In conditiile in care ofertele de munca sunt aproape inexistente in Turda, iar rata somajului depaseste 4%, astfel de initiative ar trebui sa fie urmate de cati mai multe persoane.


Vezi VIDEO pe stirileprotv.ro
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies