• PRO TV
  • Și-au luat copiii într-o vacanță de un an, ca să vadă lumea înainte ca ei să orbească definitiv

Și-au luat copiii într-o vacanță de un an, ca să vadă lumea înainte ca ei să orbească definitiv

Și-au luat copiii într-o vacanță de un an, ca să vadă lumea înainte ca ei să orbească definitiv

Când au aflat că trei dintre cei patru copii ai lor urmează șă-și piardă vederea, doi canadieni au luat poate cea mai neașteptată decizie. Edith Lemay și Sebastien Pelletier au lăsat tristețea și disperarea la o parte și și-au luat copiii într-o vacanță prelungită, ca să vadă „totul” înainte de a rămâne fără darul vederii.

Fiica lor cea mare, Mia, avea doar trei ani când s-a confruntat cu primele probleme de vedere. Câțiva ani mai târziu, Edith Lemay și Sebastien Pelletier au aflat că fata suferea de retinopatie pigmentară, o distrofie genetică a retinei care în timp duce la pierderea vederii.

Temerile lor s-au adeverit, fiindcă în 2019 alți doi copii ai familiei, Colin (7 ani) și Laurent (5 ani), au primit același diagnostic.

Micuțul meu m-a întrebat: Mami, ce înseamnă să fii orb? O să conduc o mașină? Are cinci ani. Dar încet, el înțelege ce se întâmplă. A fost o conversație normală pentru el. Dar pentru mine a fost sfâșietor”, a dezvăluit mama copiilor.

Vestea i-a devastat, fiindcă au aflat că afecțiunea nu are leac și că cei trei își vor pierde vederea în următorii ani.

Nu știm cât de repede va avansa, dar ne așteptăm ca ei să devină complet orbi până la vârsta maturității”, a spus Edith Lemay pentru CNN.

Pregătiri pentru viața în întuneric

Părinții celor trei copii au început de pe acum să-i pregătească pentru viața în întuneric de mai târziu, exersând o serie de activități făcute în absența vederii. Apoi le-a venit o idee și mai bună, pornind de la Mia, a cărei afecțiune este mai avansată.

M-am gândit: Nu o să-i arăt un elefant într-o carte, o voi duce să vadă un elefant adevărat. Și o să-i umplu memoria vizuală cu cele mai frumoase imagini”, a declarat mama copiilor. Așa au decis să plece într-o călătorie în jurul lumii, în care copiii să descopere lucrurile pe care nu le-au văzut până acum, dar pe care să le păstreze în amintire și după ce vor rămâne fără vedere.


FOTO: Le monde plein leurs yeux


Vezi mai multe poze în GALERIA FOTO de mai jos!

Vacanță în jurul lumii, contracronometru

Au făcut apel la toate economiile lor și au primit ajutor din partea companiei la care lucra tatăl copiilor. Au plecat din Montreal în martie 2022, fără un plan precis. Însă, până azi au călătorit în Namibia, Zambia și Tanzania, unde au văzut specatolul lumii la el acasă. Au petrecut o lună în Turcia, pentru ca mai apoi să ajungă în Mongolia și Indonezia.

Încercăm să-i facem să vadă lucruri pe care nu le-ar fi văzut acasă și să aibă cele mai frumoase experiențe”, spune tatăl copiilor. 

Citește și: Familia din Canada mai are o lună din vacanța de un an. Unde o vor petrece cei șase membri ai familiei

Cei mici au văzut pentru prima dată animale sălbatice în mediul lor natural, au călărit cai și reni, s-au jucat cu copii proveniți din alte culturi și au învățat să prețuiască fiecare minut trăit sub soare.

Fotografii: Le monde plein leurs yeux Facebook

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni